Fontosabb konyhai kisgépek

A mai rohanó világban szinte elengedhetet­len, hogy az ételeket gyorsan és egyszerűen tudjuk elkészíteni. Így hát kísérjük figyelem­mel az új műszaki találmányokat, amelyek megkönnyíthetik és gyorsíthatják a konyhai munkákat. A keverőgép vagy konyhai robotgép, vízforra­ló, kenyérpirító, kávéfőző már nem kizárólag fehér színben készül, mint régebben. Találunk nemesacélból készült, formatervezett modelleket, de ugyanúgy a mai divatnak megfelelő típusokat is, amelyek látványos formá­juk mellett különböző színekben vásárolha­tók meg.

Ne hagyjuk magunkat túlzottan elbűvölni a háztartási kisgépek csábító kinézetétől, először tisztázzuk, mit is várunk a kisgéptől, mire szeretnénk használni, és csak akkor vásároljuk meg az adott készüléket, ha tény­leg szükségünk van rá.

A konyhai kisgépek tárolására praktikus hely a munkalap mögött kialakított redőnyös szekrényA konyhai kisgépek tárolására praktikus hely a munkalap mögött kialakított redőnyös szekrény

Például szükségünk van-e presszó kávéfőző­re, ha a család egyik tagja a „zaccos” kávét kedveli, a másik pedig áttért az instant válto­zatra? Egy csésze kávé lefőzéséhez kell-e használni a nagy készüléket? Ilyenkor vegyünk inkább egy mini változatot, amelyik 0,4 L kávét főz – ez megfelelő mennyiség lehet egy igazi kávésnak.

A konyhapult alá beépíthetünk elektromos kenyérszeletelőt isA konyhapult alá beépíthetünk elektromos kenyérszeletelőt is

Vízforraló

A vízforraló az egyik olyan konyhai találmány, amely az elmúlt évek során rendkívül széles körben elterjedt. Ha egyszemélyes háztartá­sunk van, vagy csak kevés hely van a kony­hában, elég lesz az 1 L-es készülék. Ezeknek azonban a teljesítménye is kisebb szokott lenni, vagyis a víz lassabban fog felforrni. Amennyiben nagyobb a család, nagyobb térfogatú és főleg nagyobb teljesítményű víz-forralót válasszunk.

Ma már természetesnek számítanak a veze­ték nélküli kancsók, amikor is az aljzat van csatlakoztatva az elektromos hálózathoz, így a vezeték nem zavar a víz be- és kitöltésekor. A legtöbb gyártó már nem a vízforraló belse­jébe helyezi a fűtőszálat, ahol vízkő és min­denféle szennyeződések szoktak lerakódni rá. A fűtőszál inkább a kancsó alja alatt kap helyet. Ilyen kialakításnál kis mennyiségű víz is forralható, nem kell, hogy a víz ellepje a fűtőszálat.

Jó tanács

Vízforraló vásárlásakor arra is ügyeljünk, hogy legyen benne olyan szűrő, amelyik felfogja a vízkövet és a vízben levő egyéb szennyeződéseket.

A kancsókat könnyű, néha átlátszó műanyag­ból, rozsdamentes acélból és üvegből, sokfé­le stílusban gyártják. A jó minőségű készülé­kekben mindig van túlhevülés elleni védelem, illetve nagyobb teljesítményűek, ezáltal a víz gyorsabban felforr bennük. A modellek több­sége a forralás végét is jelző világító ki/be kapcsolóval van felszerelve. A rozsdamentes acél vízforralók között léteznek duplafalúak is, ezeknek a felülete a víz felforrása után is hideg marad. A legújabb készülékeken be lehet állítani, hogy egy adott hőmérséklet elérésekor kapcsoljon ki.

Kenyérpirító

A kenyérpirító is sok háztartásban előforduló háztartási eszköz. Az emberek többsége fel­tehetően inkább egyszerű kenyereket és kifli­ket szokott benne pirítani, de ha a pirított kenyér a kedvenc ételeink közé tartozik, részesítsük előnyben a nagyobb méretű típu­sokat, amelyekbe belefér egy egész szelet kenyér. Ellenkező esetben megeshet, hogy mire megpirítjuk az étkezéshez szükséges mennyiséget, addigra az első darabok már ki is hűlnek.

A legtöbb háztartásban gyakran használt konyhai eszköz a kenyérpirítóA legtöbb háztartásban gyakran használt konyhai eszköz a kenyérpirító

Hasznos lehet a szendvicssütő is, amely valamilyen krémmel és egyéb hozzávalókkal töltött két szelet kenyeret tud úgy összesütni, hogy a töltelék nem folyik ki, mivel a szend­vicssütő tökéletesen egymáshoz forrasztja a kenyérszeletek széleit, de egyes típusokkal készíthetünk benne gofrit vagy akár grillezett húst is. Ezeket 2 in 1 vagy 3 in 1 jelölésekkel látják el. Egy ilyen többfunkciós kisgép hasz­nos lehet váratlan látogatók érkezésekor, vagy ha a gyerekek gyorsan szeretnének valami finomat enni.

Keverőgép, robotgép

A tulajdonképpeni főzést és sütést megelőzi az élelmiszerek, az egyes összetevők előké­szítése, ami sok időt szokott igénybe venni. Egy konyhai robotgép vagy legalább egy keverőgép egyes munkafázisokat gyorsab­ban és talán jobban is végez el.

A keverőgép különböző kivitelben már hoz­závetőleg fél évszázada segíti munkánkat a konyhában. Nélküle nem készült volna annyi kitűnő koktél, jó sűrű mártás vagy éppen tápláló zöldségleves pici gyerekeknek. Első változata csak egy fixen lezárható fedelű, éles késeket tartalmazó üvegedény volt, talpaza­tában kapott helyet a motor. Aztán a gyártók fokozatosan további kiegészítőkkel, újabb funkciókkal kezdték ellátni a keverőgépeket.

A mai többfunkciós multimixer csupán egy könnyű alaptest, amelyhez egyszerűen hab­verőket, dagasztólapátokat, keverőfejeket, aprító- és vágófejeket lehet illeszteni, néhány­hoz közülük dagasztásra vagy habverésre szolgáló külön tálat is adnak. Tulajdonképpen a főzés minden alapvető műveletéhez hasz­nálhatjuk őket teljesítményüknek, sokoldalú­ságuknak és főleg egyszerű kezelésüknek és tisztításuknak köszönhetően. A háztartások pótolhatatlan eszközei.

A konyhai keverőgépek nélkülözhetetlen kellékei a konyhai munkánakA konyhai keverőgépek nélkülözhetetlen kellékei a konyhai munkának

A legegyszerűbb fajtájú keverőgép a botmixer, amely kis méretű és ezért könnyen tárolható. Az üzletekben különböző modelleket látha­tunk. A botmixer szára műanyagból vagy rozsdamentes fémből készül, a másik végén találhatók az éles kések. Egyes modelleknél ezek cserélhetők, vagyis a kések helyett pél­dául habverővillákat lehet behelyezni. A gyár­tó cégek azonban magasabb kategóriájú mixereket is kínálnak, amelyek további felsze­reléseket is tartalmaznak. Nagy a különbség az egyes botmixerek teljesítménye között. Míg az egyszerűbb keverőgépeknek egy vagy két sebességfokozatuk van, az igénye­sebb modelleknek több, sőt némelyeken nagyobb sebességű turbófokozat is van. Vásárláskor az esztétikai szempont mellett figyeljünk a munkát végző részek, elsősorban a kések minőségére is. Ideális esetben ezek nemesacélból készülnek.

Konyhai robot

A keverőgépnél több konyhai tevékenységet könnyít meg a konyhai robot. A még több kiegészítővel ellátott konyhai robot húst, mákot vagy diót darál, ezenkívül lereszeli a zöldséget és gyümölcscentrifugaként is működhet.

A robotgépek számos kiegészítővel vannak felszerelve, ennek köszönhetően minden konyhában tudjuk őket használni. Ahol nép­szerűek a zöldségsaláták, ott biztosan nagy­ra fogják értékelni a sok kést, reszelőt és szeletelőt. Ahol a tésztaféléket – buktákat, kuglófokat, lepényeket – részesítik előnyben, ott a dagasztásra, habverésre, mixelésre és a különböző tésztafajták egyéb kidolgo­zására alkalmas kiegészítők gyorsítják meg a munkát.

A konyhai robotok ereje elsősorban a felvett teljesítménytől függ. A legnagyobb teljesítmé­nyű készülékek 700-1000 W-osak is lehetnek, de jó minőségűnek nevezhetők a kb. 500 W teljesítményű modellek is. A legkor­szerűbb robotgépek maguk szabályozzák teljesítményüket, hogy az megfeleljen az éppen feldolgozás alatt álló élelmiszer fajtájá­nak és mennyiségének, nemcsak a hozzá­valókból lesz tökéletes állagú alapanyag, hanem energiát is meg lehet takarítani.

Vásárláskor tájékozódjunk, hogy milyen karok és egyéb kiegészítők tartoznak az alapfel­szereltséghez, és miket kell külön megvenni. Arra is figyeljünk oda, hogy az új robotgépnek mennyire lesz munkaigényes a tisztítása és hogyan lehet tárolni. A robotgép ugyanis lehet olyan kiváló teljesítményű, hogy húsz másodperc alatt elvégzi a munkát, ha utána esetleg fél órán át kell mosogatnunk az alkat­részeket.

Kávéfőző

Ha nem tudunk kávé nélkül elképzelni egyet­len napot sem, mindenképpen szerezzünk be egy igazi, finom presszókávét főző gépet. Ma már a vonzó megjelenésű, teljesen auto­mata, szabadon álló modell helyett beépít­hetjük a gépet a konyhasorba is. Több cég kínál ilyen megoldást, a készülék formája és színe ilyenkor harmonizál a többi beépített készülékével. Természetesen minél több funkciója van a kávéfőzőnek, minél stíluso­sabb formája, és minél jobb minőségű anyag­ból készül, annál borsosabb az ára.

A kávé elkészítése valódi szertartás a kávé szerelmeseinek. A mai teljesen automata kávéfőzők tökéletes kávét főznek, kávét darálnak, tejet habosítanak. A csúcsminőségű típusoknál megválaszthatjuk a kávé adagolását is, az egészen kicsi mennyiségtől az extra erős feketéig. Megadhatjuk azt is, hogy hány csésze kávé készüljön. A kijelzőn beállíthatjuk a már bekészített kávé lefűzésé­nek idejét, a víz keménységét, a vízkőmentesítést, a kávé hőmérsékletét.

A legkorszerűbb kávéfőzőkkel tökéletes kávét készíthetünkA legkorszerűbb kávéfőzőkkel tökéletes kávét készíthetünk

Mindezeken a lehetőségeken kívül egyes modellek a tökéletes aromájú és ízű kávék élvezetét fokozó extrákat is kínálnak. Egyik közülük az aroma whirl funkció, amely a spe­ciális forrázótechnológiája révén különösen intenzív aromájú kávét főz. A folyamat lénye­ge, hogy a készülék a kávéőrleményt a forró víz áthaladása előtt néhány másodpercre előnedvesíti, ettől a szemcsék megduzzad­nak és az aromaanyag jobban ki tud oldódni belőlük. Mivel a kávézás kultúrája már nálunk is nagyon fejlett, a cappuccino vagy a latte macchiato elengedhetetlen tartozéka a töké­letes állagú tejhab. A habosítóeszközök szin­tén be vannak építve minden jobb minőségű kávéfőző berendezésbe. Ezeknek köszönhe­tően a tejhab kellőképpen levegős és tartós marad.

Remek tejhabot készíthetünk sovány tejből (édesítőszer hozzáadásával) botmixerrel

  • A tejet 65, legfeljebb 70 °C-on habosítsuk, mert ilyenkor legintenzívebbek a benne lévő fehérjék és zsírok ízei, és a kávé is megőrzi saját, jellegzetes ízvilágát.
  • A csésze megválasztása sem elhanyagolható. A presszókávéhoz a legjobbak a vastag falú porceláncsészék, amelyekben a kávé csak lassan hűl ki.
  • Cappuccino fogyasztására az üvegpoharak váltak be, mert az egymástól elkülönült kávé-, tej- és tejhabrétegek látványa is élvezetet jelent.
  • Szemes kávéból egyszerre mindig csak annyit vegyünk, amennyit viszonylag rövid időn belül elfogyasztunk.
  • A megkezdett kávét levegőtől elzárva tároljuk, és óvjuk a nedvességtő Néhányan a megkezdett kávét hűtőszekrényben tárolják.
Címke: , , Katgóriák: Konyha

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!