Kisebb konyhai kiegészítők, tepsik és textíliák

Szenteljünk az apró kiegészítőknek is kellő figyelmet, különösen a beszerzés során. Szokásainktól függ, hogy mennyi kiegészítő­vel látjuk el a konyhánkat. A főzést sikereseb­bé teszik a jó minőségű fazekak, sütőtepsik és egyéb edények, konyhaeszközök.

Fazekak, serpenyők, tepsik

A gyors konyha – a mai életstílus mellett nyugodtan lehet így nevezni – nem kizárólag korszerű, műszaki adottságaik révén időt megtakarító konyhagépeket jelent, hanem jó edényeket is, amelyek szintén meggyorsítják és egyszerűsítik a főzést. Ráadásul azzal, hogy lerövidül bennük a főzési idő, nagyobb tápanyagtartalom őrződik meg az élelmisze­rekben, és jelentős mennyiségű energiát is megtakarítanak.

Konyhai eszközök

Bármit gyorsan el tudunk készíteni kuktában, ezért egyetlen jobban felszerelt konyhából sem hiányozhat. Méretét a család létszámá­hoz igazodva válasszuk meg. A kuktáknak hőtárolós talpuk és külön rögzíthető fedelük van, ez lehet hagyományosan záródó vagy bajonettzáras. Egy speciális szelep két főzési módot tesz bennük lehetővé: kisebb, illetve nagyobb nyomáson. Ezekkel a fedőkkel az edények a túlnyomásos főzéshez ideális módon hermetikusan lezárhatók. Ha kuktá­ban főzünk, csupán harmadannyi idő alatt készül el az étel, mint a hagyományos lá­basban.

A jó minőségű kukták nemesacélból készül­nek. A hőtárolós szendvicstalp megakadá­lyozza, hogy a bennük készülő ételek leégje­nek. Ez a speciális talp a fenék teljes felületén egyenletesen és folyamatosan juttatja a hőt a fazék belsejébe. A hőtárolós talp vastagságá­tól függ a kukta hőtároló képessége. Az extra erős, 8 mm vastag, háromrétegű szendvics-lapú típusok tartoznak a legjobb minőségű termékek közé. A hagyományos főzési eljárá­son kívül lehet bennük zsiradék és víz nélkül is főzni, ami megőrzi az ételek természetes ízét, valamint az élelmiszerek vitamin- és ásványianyag :tartalmát.

A korszerű edények és serpenyők formatervezettek, egyre jobb minőségben készülnek, és lehetővé teszik az egészséges, zsír nélküli sütéstA korszerű edények és serpenyők formatervezettek, egyre jobb minőségben készülnek, és lehetővé teszik az egészséges, zsír nélküli sütést

Egyes modellek fedőjébe hőmérséklet-el­lenőrző is van. Az egyes edények kombinál­hatók, ami lehetővé teszi, hogy egyetlen hő­forráson egyszerre akár négy étel is főjön -a lábasokat egymásra kell tenni. Gyorsan és egészségesen főzhetünk a titán bevonatú fazekakban is, az élelmiszerek ezekben is akár zsiradék nélkül főzhetők, süthetők és párolhatok. A titánbevonat tapa­dásmentes felületet képez, így ezeknek az edényeknek a tisztítása és ápolása is egysze­rű, kevés időt igényel.

Konyhai textíliák

Azt gondolhatnánk, hogy a textileknek csak valamikor régen, a kicsi és meghitt konyhák­ban volt létjogosultságuk. Ám ez nem így van, a modern, fényes fémfelületű, rideg konyhákban is helyük van. Egy elegáns asztalterítő melegebbé tudja varázsolni az üveg­asztalt is; a forró edényekhez jó szolgálatot tesz az edényfogó kesztyű a legmodernebb konyhában is; a jó minőségű, lágy pamut törlőkendő gyönyörűre fényesíti az üveget; a kötény pedig minden konyhai munkánál hasznos védelmet nyújt az esetleg éppen rajtunk levő utcai ruhának. Az ilyen hasznos textíliák nélkül ma sem igen tudnánk meglen­ni a konyhában.

Még ha konyhánknak része is a legkorsze­rűbb funkciókkal felszerelt mosogatógép, amelyből mindig tiszta és száraz edényeket szedhetünk elő, időnként mégiscsak le kell valamit mosni és törölni, ezért törlőkendőre mindig szükségünk lesz. A legtartósabbak a len és pamut keverékéből készült törlőken­dők. A lenszálaktól az anyag jó nedvszívó képességű és gyorsan szárad. Mivel a len­pamut kevertszálas textil felülete sima, nehe­zebben piszkolódik és könnyen mosható.

A szennyeződések a felületén maradnak és nem hatolnak szövet belsejébe, mint a tiszta pamut textíliáknál. A lenből előállított törlő­kendőnek nem árt a gyakori mosás, sokáig megtartja előnyös tulajdonságait. Ráadásul üveg tisztításakor nem hagy a felületen szála­kat. A kizárólag len anyagú textil hátránya azonban az anyag merevsége, nehezebb vasalni, ezt javítja a hozzáadott pamut. A tisztán pamutból készült törlőkendők nem tartósak.

Lakástextíliákat árusító boltokban frottír törlő­ket is találunk. Ez az anyag jól szívja magába a nedvességet, viszont a hurkokban benn­marad a szennyeződés. Nagyon praktikus konyhai textil kiegészítő az edényfogó, amellyel a forró edényeket vagy tepsiket tudjuk megfogni. Az ovális vagy téglalap alakúnál jobban használható a kesztyű formájú. Nagyon praktikus és alig észrevehető a bele­varrt mágnes, amellyel az edényfogót a tűzhely vagy sütő fémrészéhez egyszerűé „odaragasztjuk”.

A konyha ápolása és tisztán tartása

Az üzletekben számtalan tisztítószer kaphat a konyha tisztítására és fertőtlenítésére, többségük azonban olyan vegyi anyagokat is tartalmaz, amelyek ránk vagy a környezetünk ártalmasak lehetnek. Minden környezetkímélő tisztítószer alapja az ecet, a szódabikarbóna és a citromlé, illóolajokkal és gyógynövényekkel kiegészítve.

Tisztítószereket nagy anyáink receptje alapján akár mi magunk előállíthatunk. Sokoldalúan felhasználhat! hatásos és illatos készítményt kapunk például, ha egy üveg meleg ecethez 3-4 csepp levendulaolajat adunk, majd hagyjuk kihűlni. A mosogatóvízhez adott néhány csepp ecettől a legzsírosabb edények is újra csillog fognak. A virágpermetezővel vékony rétegi fújhatunk a szódabikarbónás gyógynövény ecetből a zsíros csempékre és a sütő belsejébe. A sóba mártott nedves rongy kiválóan tisztítja a leégett serpenyőket. Mosogatógépes edénymosáshoz is haszna hatunk saját készítésű, egy rész bóraxból é két rész étkezési szódabikarbónából áll keveréket.

Címke: Katgóriák: Konyha

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!