Különálló vagy egybenyitott konyha?

A konyhát külön helyiségben is elhelyezhet­jük, de évek óta divatos megoldás a lakótér­rel egybenyitva kialakítani. Mindkét megol­dásnak vannak az előnyei és a hátrányai is. A külön konyha előnye a főzés és az azzal együtt járó szagok és a néha előforduló ren­detlenség elkülönítése. Hátránya viszont, hogy elszigetelődnek azok, akik éppen a konyhá­ban tevékenykednek. A nappalival egy légterű konyha előnyei nyil­vánvalóak: a család gyakorlatilag mindig együtt van, akkor is, ha a családtagok a helyi­ség különböző részein tartózkodnak és más­sal foglalkoznak.

Ha megfelelően rendezzük be a konyhát és praktikusan alakítjuk ki a kapcsolatát az étke­zés helyével, akkor könnyebb lesz felszolgálni az elkészült ételt, és leszedni a terítéket étke­zés után.

KonyhaA külön konyha előnye, hogy a konyhai munkahely akusztikailag
és optikailag is jól elkülönül a lakótértől.

KonyhaHa elég nagy a konyhánk, elhelyezhetjük benne az étkezőasztalt is.

KonyhaManapság népszerű a nappalival összekapcsolt konyhakialakítás.

KonyhaA konyha és a nappali bútorzatát érdemes összehangolni, ha egy térben vannak.

KonyhaAz egyszerű vonalú, modern konyhabútor nappalink látványos eleme lehet.

A konyha ilyen nyitott kialakítása azonban megköveteli a tökéletes pára- és szagelszí­vást. Ügyeljünk arra is, hogy a konyhabútor és a nappali berendezésének stílusa legyen összhangban egymással. Napjainkban könnyen variálható, többfunkciós bútorok széles választéka segíti lakásunk berendezését.

Részlegesen el is választhatjuk a konyhát a nappalitól bárpulttal, tálalószekrénnyel, eset­leg térbe fordított konyhapulttal. Praktikus megoldásokat láthatunk a lakberendezési magazinokban, az interneten, de kérhetünk tanácsot a szaküzletekben is.

Lakótérrel egybenyitott konyhakialakításnál a konyhában zajló munka, a konyhagépek zaja zavarhatja a nappaliban pihenő családtago­kat. Ha úgy érezzük, ezt a kompromisszumot nem tudjuk vállalni, inkább alakítsuk ki a konyhát külön helyiségben, az étkezővel egy­benyitva.

Címke: Katgóriák: Konyha

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!