Mikrohullámú sütő – Hogyan válasszunk?

A jelenlegi rohanó életmód egyfajta szimbólu­mává vált: megmelegíteni, megenni és már menni is tovább. Valljuk be, többségünk így él, és az ilyen gyors életmód mellett a mikro­hullámú sütő a konyhai felszerelés elenged­hetetlen kelléke. A legtöbb háztartásba az egyszerű melegítés és kiolvasztás miatt vásá­rolják. Ezeket az alapfeladatokat az összes modell képes elvégezni.

Viszont a mikrohullá­mú sütő már régen nem kizárólag az étel megmelegítésére szolgál. A legkorszerűbbek főznek, sütnek, grilleznek. Vannak gyártók, akik olyan funkciókkal is gazdagították mikro­hullámú sütőiket, mint a gőzölés, a forró levegős grillezés vagy akár kelt tésztát is lehet bennük sütni.

A jobban felszerelt típusokban már megtalál­ható az ún. hatodik érzék technológia, azaz az étel tömege és hőmérséklete alapján automatikusan megválasztják az elkészítés időtartamát és módját, illetve az étel állapotá­nak megfelelően közben is módosítják a programot.

A mikrohullámú sütő szinte már minden háztartásnak szerves része lett, a legelterjedtebbek az egyedül álló típusokA mikrohullámú sütő szinte már minden háztartásnak szerves része lett,
a legelterjedtebbek az egyedül álló típusok

A mikrohullámú sütők persze nemcsak szol­gáltatásaikban különböznek, hanem mére­tükben és vezérlésük módjában is. Vannak, akiknek megfelelnek a nyomógombos model­lek, vagyis a mechanikus vezérlés. Azok, akik szeretnek lépést tartani a technikával, inkább a digitális érintőgombos vezérlésűeket vá­lasztják. A legkisebb, 14 L-es belső térfogat csak az egyedülállóknak lehet elég, csalá­doknak a 28.. .40 L-es készülékek az ajánlot­tak.

A mikrohullámú sütő alapvető paraméte­rei közé tartozik a teljesítmény is. Célszerű 700 W-nál nagyobb teljesítményűt választani. Minél nagyobb a teljesítmény, annál rövidebb a melegítési idő. A mikrohullámú sütők kisebb energiafogyasztást és időmegtakarítást kí­náló új generációját az ún. innowave modellek alkotják. Ezekben az ételek gyorsabban kiolvadnak és megfőnek – nagyjából 10 %-kai kevesebb időre és 15 %-kal kevesebb energiára van hozzá szükség -, miközben a kiváló olvasztási és főzési eredmények meg­maradnak.

A sütővel együtt ideális magasságban beépített mikrohullámú sütő esztétikusabb hatást kelt, ráadásul a munka is praktikus veleA sütővel együtt ideális magasságban beépített mikrohullámú sütő esztétikusabb hatást kelt,
ráadásul a munka is praktikus vele

Az egyenletes melegítéshez a mikrohullámú sütők forgótányérokkal vannak felszerelve; olyan is van, amelyiknél két tányér is egymás fölé helyezhető, vagy a forgótányér mérete akkora, hogy egyszerre két tányér ételt is tudunk melegíteni. Jól ismert tény, hogy a mikrohullámú sütőbe tilos fémedényeket, valamint arany vagy ezüst díszítésű tárgyakat tenni. Jól bevált „mikrózható” anyagok a hő­álló üveg, a kerámia és a porcelán. Egyelőre az egyedül álló készülékek a legelterjedteb­bek. Ezek jóval olcsóbbak, mint a beépíthető modellek. Esztétikus a magasszekrénybe épített, hagyományos sütővel párosított el­rendezés.

Jó tanács

Mikrohullámú sütő vásárlásakor kétfajta nyitódás közül választhatunk – ez lehet rajta oldalra nyíló vagy lenyíló ajtó. A lenyíló ajtó olyan szempontból elő­nyös, hogy nyitott helyzetben tálat vagy edényt helyezhetünk rá.

A mikrohullámú sütőben nemcsak gyorsan lehet az ételeket elkészíteni, de a bennük készült ételek több vitamint és ásványi anya­got őriznek meg. Nem lehet azonban bármire használni, pl. ne próbáljunk benne tojást főz­ni, és nagyobb alkoholtartalmú italokat se melegítsünk benne.

Címke: Katgóriák: Konyha

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!