Hőszigetelés fajtái

Pince és padlózat hőszigetelése- ne feledkezzen meg róluk!

Hőszigetelt-pince

Kevesen tudják, de kutatások is alátámasztják, hogy a családi házak esetében a hőveszteség mintegy húsz százaléka a pince, és a födém nem megfelelő szigetelése miatt keletkezik. Nem mindegy azonban, az sem, hogy fűtött, vagy fűtetlen pince tartozik az ingatlanhoz.

  • Fűtetlen pince esetében, ha az nincsen kihasználva a mindennapokban, vagy kizárólag tárolási céllal használják a lakók, mindenképpen gondoskodni kell a pincefödém szigeteléséről, mégpedig a pince felőli oldalon, ragasztással, dübelezéssel szerelve.
  • Fűtött pince kapcsán az aljzat szigetelése mellett ajánlott odafigyelnie a pincét talajtól elválasztó falak szigetelésére.

Elkerülhetőek a hőhidak!

Nem csak a jobb hőérzet, vagy a hőveszteség elkerülése végett lényeges a pince szigetelése, hanem a hőhidak megakadályozásának okán is. A szigetelőanyagok megfelelő illesztésével, a vastagság helyes megválasztásával sokat lehet tenni azért, hogy az épületben megtermelt hő ne távozzon a pince felől.

A pince esetében a szigetelés viszonylag egyszerűen megoldható. A födém hidegebb oldalán a már említett módon történik, a padló szigetelésénél pedig üveghab, vagy XPS-lemezek, végül betonozás a bevett szokás. A pince falai természetesen érintkeznek a talajjal, ide kívülre kerül a szigetelés, gyakran választott töltőanyag a fal és a szigetelés között az üveghab, mivel ez ellenáll a nedvességnek, a talajvíznek.