Kellemes közérzet

Hogyan hat a belső fal a lakóklímára?

Előző cikkünkben az utólagos hőszigetelés lényegére kívántuk felhívni a figyelmet, de a témához szorosan kapcsolódik a belső falak hőmérsékletének alakulása is. Nem csak a hőszigetelés szempontjából fontos ez, hanem a sokat emlegetett penészesedés megelőzését, valamint az optimális mikroklíma kialakítását illetően is.

Oszlassunk el egy tévhitet!

legzokepes-hoszigetelesRégóta tartja magát az a tévhit, miszerint a helyiségek levegőjének páratartalma a falakon át távozni tud onnan. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ennek mennyisége minimális, tehát a páratartalom csökkentését mindenképpen szellőztetéssel kell megoldani.

Régi házakban gyakran tapasztalható jelenség, hogy a nagy ablakfelületeken keresztül jelentős mennyiségű hő távozik a lakásból, a hőérzet pedig a beáramló hideg levegő miatt még alacsonyabb. Az ingatlan használói ezt általában erősebb fűtéssel szokták orvosolni, ám hosszú távon ez sem jelenthet megoldást. Nem csak a fűtési költségek lesznek magasak, de a nagy hőmérséklet a lakáson belül egyébként is egészségtelen, arról nem is beszélve, hogy a kifelé áramló hő így még nagyobb mennyiségű lesz.

Mi is az a páradiffúzió?

A külső és a belső falak hőmérsékletétől, valamint a szellőztetés gyakoriságától is függ, hogy az egyes helyiségekben mekkora a páratartalom. Ez a láthatatlan vízgőz képes lecsapódni azokon a falrészeken, ahol a külső fal hőmérséklete alacsonyabb a belső levegőénél. Az így létrejövő nedvesség pedig a penészgombák megjelenésének táptalajául szolgál, ami további egészségügyi kockázatot jelent az ingatlan használóira.

Mit jelent a páraszorpció?

Mind a külső, mind a belső falak képesek arra, hogy egy ideig tárolják a nedvességet. A vakolatok, faburkolatok, gipsz építőlapok, és a bútorok is ilyenek. Mikor azonban a szellőztetéssel csökken a nedvesség a helyiség levegőjéből, a falakban tárolt hamar visszakerül oda, tehát tény, hogy csak a szellőztetés képes megoldani a páratartalom csökkentését. E természetes folyamat megakadályozása érdekében alkalmazott úgynevezett párazáró bevonatok, például a műanyag festékek használata nem ajánlott.

Egyértelmű tehát, hogy az ingatlanok mikroklímájának alakulásában fontos szerep jut a belső falaknak is. A nedvesség tárolása, megjelenése, a szellőztetés, a szigetelés és a penész esetleges kialakulása között szoros kapcsolat mutatkozik. A továbbiakban azok számára igyekszünk segítséget nyújtani, akik tetőtér beépítés előtt állnak, és az ottani hőszigeteléssel kapcsolatban szeretnének hasznos információkhoz jutni.