A konyhasor hátsó fala

A munkalaphoz hasonló fontosságú rész a mögötte levő falfelület, mert az is állandóan kapcsolatban van a konyhai munkák sokasá­gával. Éppen ezért könnyen mosható és ápolható anyagból kell készülnie, és ezenkí­vül persze az egész konyhai térrel is össz­hangban kell állnia.

A fal méreteit a pult hossza és a felső szekré­nyek és a pult közötti távolság határozza meg. Ez utóbbi távolság pedig függ a tűzhely típusától. Ha gázfőzőlapunk van (vagyis nyílt láng, ahol főzés közben nagyobb a gyulladásveszély), akkor ennek a távolságnak leg­alább 67 cm-nek kell lennie, ha elektromos főzőlapunk van, akkor elegendő 57 cm. A nyílt láng kizárja olyan anyagok alkalmazá­sát a hátsó falon, amelyek nem viselik el, ha hosszabb ideig nagy hőmérsékletnek vannak kitéve. A hátsó falfelületet célszerű úgy kiala­kítani, hogy ne legyen rajta semmilyen fölös­leges tagolás.

Üveg

Újabban divat üvegből készíteni a falburkola­tot. Ez lehet különböző színű, lehet matt vagy átlátszatlan, hogy ne lehessen látni mögötte az alapot. Nagyon látványos, ha háttérvilágí­tást kap, akár hagyományos, akár LED-fény-forrással, amely egyúttal a munkafelületet is megvilágítja. A biztonsági szempontokra való tekintettel edzett biztonsági üveget kell fel­szerelni. Ennek egyik fajtája a rétegelt bizton­sági üveg, amely úgy készül, hogy több réteg üveget nagyon elasztikus fóliákkal egymáshoz illesztenek. Az üvegmozaik a legelegánsabb felületek egyike, bár meglehetősen drága.

Fém

A konyhalap feletti hátsó fal burkolóanyaga­ként divatos, merész választásnak számít a fém. Az egyik lehetőség az, ha a konyhasor egész hátsó falát ilyennel burkoljuk. De ha ez így túlságosan hidegnek tűnik, akkor tegyük csak a tűzhely körüli részre, ahol a falfelület leginkább zsírosodik, szennyeződik, és a fő­zésnél keletkező hő is legjobban terheli; a többi részt pedig egészítsük ki fa- vagy kerámiaburkolattal.

A fémburkolat egy meghatározott életstílust fejez ki, nem minden belső térhez illikA fémburkolat egy meghatározott életstílust fejez ki, nem minden belső térhez illik

A legelterjedtebb és a konyhai körülményekhez leginkább illő fém az ezüstös szürke, rozsdamentes acél. A konyhasor hátsó falának burkolására nem fényes, hanem csiszolt felületűt használnak, amelyen kevésbé látszik meg a szennyező­dés. Ritkábban alkalmazzák a természetes vagy felületkezelt (festett vagy eloxált) könnyű és puha alumíniumot. A konyhafal burkolá­sához lemezeket használnak, gyakran fém-laminátok formájában.

Kerámia

A jól bevált anyagok közé tartozik a kerámia. Befolyásolja a konyha jellegét, hogy milyen színű és mintájú kerámiacsempét választunk. Mozaikburkolat vagy magasfényű mázzal bevont kerámia a modern konyhákban mutat jól, míg a természetes követ utánzó burkolat a rusztikus stílushoz illik inkább.

A konyhasor hátsó falának egyik jól bevált formája a kerámiaburkolatA konyhasor hátsó falának egyik jól bevált formája a kerámiaburkolat

A kerámia­burkolat hátrányai a fugák, amelyek eltömőd­nek, elpiszkolódnak, és ezért rendszeres tisztítást és kezelést igényelnek, sőt idővel át is kell őket festeni. Ez az egyik oka, amiért a kerámia visszaszorulóban van. Egyre in­kább kiszorítják őket az egyszerűen és gyor­san felrakható, egységes felületű panelek, amelyeknek tisztítása és ápolása is könnyű.

MDF lemez

Amennyiben famintázatú burkolat mellett döntünk, olyan színt és textúrát válasszunk, amely kihangsúlyozza a konyha egészének jellegét. A tömör fa teljes értékű helyettesítői a laminált vagy MDF lapok. A tömör fához képest jobban tűrik a megterhelő konyhai körülményeket. A laminált lap felülete lehet olyan mintázatú, mint a hagyományos – bükk, cseresznye vagy éger – faanyag.

A konyhasor mögötti fal modern mintájú anyagokkal is burkolhatóA konyhasor mögötti fal modern mintájú anyagokkal is burkolható

Erőteljesebb hatást tudunk kiváltani a tölggyel, az egzotikus, csokoládészínű wengével vagy a csíkos zebranoval. Ügyeljünk rá, hogy a kiválasztott felületi mintázat harmonizáljon a bútorsor egészével. A famintázat a klasszikus konyhákba való igazán. Jól mutat a nyitott kialakítású terekben, ahol a konyha a nappa­lit magában foglaló társasági zóna része, valamint abban az esetben is, ha nem szeret­nénk hangsúlyozni a hely konyhajellegét.

Természetes kő

A lehetőségek felsorolásából nem maradhat ki a kő sem. Választhatunk természetes vagy műkövet. Ha a természetes mellett döntünk, egységes szerkezetűt és kis nedvszívó képességűt keressünk – ilyenek a gránit és a porfír. Jellegzetes rajzolatú, de kevésbé ütés­álló és a nedvességet erősebben szívja a márvány, a travertin és a homokkő. A műkö­vek, avagy ásványi műanyag kompozitok őrölt természetes kő és kötőanyag (pl. gyan­ta) elegyítésével jönnek létre. Ez a modern anyag igen jól formálható. Hézagok nélkül lehet összeilleszteni, ami lehetővé teszi, hogy a munkafelület egységes tömböt alkosson a hátsó fallal, sőt a mosogatómedencével is. Az így kialakított konyha kellemes, egységes.

Festett fal

Végül pedig essen szó a legegyszerűbb, de annál divatosabb megoldásról, amikor a konyhasor hátsó falát lefestik. Ehhez mosha­tó festéket kell választani. A fal színét a kony­hához igazíthatjuk, és amikor meguntuk, átfesthetjük egy másik színre, vagy akár bur­kolhatjuk is a későbbiekben a falat. Vannak gyártók, akik a munkalap eddig megszokott 60 cm-es mélységét megtoldották 15 vagy 30 cm-rel. Ez a változás befolyásolja a kony­hasor hátsó falának kihasználását is. Ezzel lehetővé válik, hogy ezen az eddig „holt te­rületnek” számító alsó és felső szekrények közötti részen új, kiválóan hozzáférhető és jól áttekinthető  tárolóhelyet  hozzunk  létre.

Ahhoz, hogy ez a terület valóban ki legyen használva, a falra síneket és rögzítőelemeket kell szerelni, és valamilyen fali függesztő-szerkezetet kell hozzájuk erősíteni. A külön­böző függesztőszerkezetekre felakaszthatunk számos, a konyhai munkák során gyak­ran használt eszközt, amelyek jó, ha kéznél vannak, mint például a kések, fűszertartók, konyhai szerszámok, alufólia tekercsek, papír­törlők vagy éppen a sütőpapír. A függesztő-szerkezetek kialakításánál ügyeljünk a prakti­kusságra, de a külső megjelenésre is.

Főzés esetére…

Ha naponta főzünk, gyakran sütünk felhevített olajon, akkor a főzőlap fölé ne tegyünk ilyen függesztőrendszert. Amennyiben mégis sze­retnénk kihasználni ezt a helyet is, a felagga­tott tárgyakat kis üvegfallal takarhatjuk el, amely felfog mindent, ami az edényekből és a mosogatóból felfröccsen. Az üvegről a szennyeződések könnyen lemoshatok.

Sokak szerint a konyhaeszközökkel teleag­gatott hátsó fal nem illik bele a szépen rend­ben tartott konyháról alkotott elképzelésbe. A modern konyhák nagyon tiszta benyomást keltenek, mégpedig a legegyszerűbb megol­dásnak – lehetőleg mindent szekrényekbe rejteni – köszönhetően. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a konyhát zsúfoljuk tele szekré­nyekkel.

“Szellős konyha”

Ha meg szeretnénk őrizni konyhánk letisztult és légies kinézetét, ha nem szeret­nénk, hogy tele legyen zsúfolva szekrények­kel és szabadon lógó tárgyakkal, s egyúttal minél több dolgot könnyen elérhetően szeret­nénk tárolni, akkor használjuk a konyha­bútorgyártók egyik újabb rafinált ötletét.

Ez nem más, mint lehúzható tárolóhelyek kiala­kítása a felső szekrények mögött. Amikor az itt tárolt dolgokra épp nincs szükség, akkor a kis mélységű fűszertartó polcok, a különbö­ző konyhai eszközök tartói a felső szekrények mögé vannak feltolva. Aztán amikor kellenek, a felső szekrény alsó részéből lehúzzuk eze­ket az eldugott tárolóelemeket a konyhasor hátsó fala előtti területre, majd használat után visszatoljuk.


Címke: Katgóriák: Konyha

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!