Konyha

Intelligens háztartás

Még nem is olyan rég elképzelhetetlen volt, hogy jelzést kapjunk, ha a mosógép befejez­te az aktuális mosást, ha a sütőben sülő hús alá folyadékot kell önteni vagy ha valaki nyitva felejtette a fagyasztószekrény ajtaját. Mára azonban valósággá vált mindez. Több cég fejleszti, illetőleg már ki is fejlesztette saját intelligens háztartási rendszerét. Ez lehetővé teszi, hogy a készülékek kommunikáljanak egymással és információkat küldjenek az éppen futó programjaikról. Bizonyos háztar­tási gépekhez kommunikációs modult lehet venni és beépíteni.

Az automata mosógéptől, a sütőtől vagy a fagyasztótól érkező adatok egy adathálózaton (230 V-os elektromos háló­zat) keresztül a központi állomásba érkeznek, amely a házon vagy lakáson belül bárhol lehet, a hálózati csatlakozóaljzatba dugva. A központi állomástól aztán már vezeték nélkül jutnak el az adatok az akár 100 m-re levő mobil berendezéshez. Ez a készülék pedig hang- és képjelekkel tájékoztat a háztartási gépek aktuális állapotáról, például hogy az egyes csatlakoztatott készülékeken futó program pillanatnyilag melyik fázisánál tart, meddig fog még tartani stb.

Nem csupán az egyes konyhagépek lehetnek intelligensek, hanem egy teljes intelligens konyhai rendszer is kialakítható az összes készülék komfortos kezelésével és ellenőrzésévelNem csupán az egyes konyhagépek lehetnek intelligensek, hanem egy teljes intelligens konyhai rendszer is kialakítható az összes készülék komfortos kezelésével és ellenőrzésével

Az intelligens konyhai rendszerek tervezésé­nél a legfontosabb cél az volt, hogy lehetővé tegyék a konyhagépek komfortos kezelését, megkönnyítsék – elsősorban az idősebb vagy fogyatékkal élő embereknek – a háztartási munkákat, és nem utolsó sorban magas szin­ten érvényesítsék a biztonsági szempontokat. A hordozható készülék kijelzője információkat szolgáltat arról, hogy éppen mi történik az egyes készülékekkel, viszont ma még nincs lehetőségünk szükség esetén megváltoztatni a beállított paramétereket.

A fejlődés nem áll meg…

Az elmúlt években jelentősen megnőtt az érdeklődés a kommunikációs technikák iránt. Internetet használni adatok továbbítására mára teljesen hétköznapi tevékenységgé vált. Az is természetes, hogy mindig és mindenhol elérhetők vagyunk mobiltelefonon.

Ma már az is megoldható, hogy a lakás, ház vagy nyaraló fűtését mobiltelefonon vagy interneten vezéreljük, csak az a kérdés, hogy az adott helyen melyik rendszer érhető el. De hogyan fog az intelligens technológiák fejlő­dése beépülni a háztartási gépekbe a közeli jövőben? A legmagasabb szintű kommuniká­ciós megoldások még inkább megnövelik a háztartási gépek kezelésének felhasználói komfortját és kényelmét. A kommunikációs moduloknak köszönhetően a készülékeket nemcsak helyben lehet majd vezérelni, hanem távolról, mobiltelefon vagy esetleg internet útján is. Fontos szempont, hogy a háztartás intelligens vezérlése a nagyobb kényelmen túl segít csökkenteni a háztartás üzemeltetési költségeit.

Egy ilyen rendszer lehetővé teszi majd, hogy távolról vezéreljük a fűtést, állítsuk be és ellenőrizzük a világítást, felügyeljük az egész létesítmény védelmét stb. Azonban semmilyen intelligens rendszer nem fog helyettünk főzni vagy sütni. Ezek a tevé­kenységek meglehetősen sajátságosak, ahol az emberi tényező soha nem pótolható. Viszont biztosan képes lesz felismerni, ha a főzőlapon, a sütőben, a mosogatógépben vagy a mosógépben valamilyen szokatlan helyzet áll elő. Ilyenkor az érzékelők figyel­meztetnek, hogy valami nincs rendben, és még időben orvosolhatjuk a problémát.