Nyílászárók hőszigetelése

Ablakok a hőszigetelésben

Az épületek energetikáját ismerők jól tudják, hogy az ablakokon keresztül veszítenek az ingatlanok a legtöbb hőt. Még a legjobb minőségű nyílászárók sem érnek fel azzal a védelemmel, amit a megfelelően szigetelt falak és homlokzat jelentenek. Ennek ellenére azonban nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy komfortosan érezzük magunkat otthonunkban. Az ablakokon bejövő fény, a szellőztetés lehetősége, és passzív napkollektorként való alkalmazásuk olyan pozitívumok, amelyek miatt feltétlenül beépítésre kell, hogy kerüljenek.

Nappali nagy ablakkal
Nappali nagy ablakkal

Ügyelj a keretekre is!

Legtöbben az üvegfelület nagyságával foglalkoznak, ha ablakok kialakításáról van szó, pedig mind a beépítés, mind a szigetelés kapcsán fontos szerep jut az ablakkereteknek is, melyek fából, műanyagból, vagy alumíniumból is készülhetnek.

Hőhidak és nedvesség

Az üvegezés és a keretek találkozásakor olyan hőhidak alakulhatnak ki, amelyek a lakás levegőjének nedvességtartalmára, s ezáltal akár a penészesedés megjelenésére is hatással lehetnek. A szakszerű beépítés és a szigetelés tehát elengedhetetlenek e területen. A légmentesség megvalósításával megelőzhető az energiaveszteség.

Amennyi problémát okozhat azonban a nyílászárók minősége, kialakítása és beépítése, annyi előnnyel járhat, ha a megfelelő helyre kerülnek azok. Segítségükkel jelentős energiamegtakarítás érhető el, főleg, ha a nap melege is hozzájárul a hideg hónapokban az otthon kellemes mikroklímájához.

Tetőtéri sík ablak
Tetőtéri sík ablak