Egészséges otthon

Hogyan alakítsuk otthonunkat egészséges környezetté? [Infógrafikával!]

Valamilyen felújítást tervezünk a ház körül?

Álljunk meg egy pillanatra, mielőtt nekikezdünk! Gondoljuk át azon veszélyeket, melyek otthonunkban előfordulhatnak.

Az ólom, azbeszt, penész, VOC-k (illékony szerves vegyületek) és egyéb hasonló anyagok  mérgezők a gyerekek számára. Tegyük meg azon óvintézkedéseket, mellyel elkerülhetjük a nem biztonságos anyagok használatát, azon esetekben is, mint mikor kiszedjük a fiókos szekrényt, kicseréljük a konyha padlóját, vagy a pincét játszótérré alakítjuk át.

Útmutató a káros anyagok elkerüléséhez:

 1. Szomjas?: Az ólommérgezések 10-20%-a a megivott víz miatt következik be. Ha a házunk 1986 előtt épült, mindenképpen ellenőrizzük a vízvezeték rendszert!
 2. Rádium: ezen anyag volt a felelős 2014-ben az Egyesült Államokban a tüdőrákban elhunytak 13% -nál. 15-ből 1 lakásban valószínűleg előfordul rádium. Ellenőrizzük otthonunkat!
 3. Ügyeljünk a tisztaságra: A gyerekek 5-ször több port szednek magukra, mint a felnőttek. Ez azt jelenti, hogy emiatt 40-szer nagyobb az esély náluk allergia kialakulására.
 4. Ne lélegezzük be a felújításkor keletkező port: Minden, ami 10 mikrometernél kisebb anyag, potenciálisan veszélyes a tüdőnkre.
 5. Legyünk energiatakarékosak: minden egyes izzó és gallon üzemanyag megtakarítása segít elkerülni a légszennyezést. Vegyük ki ebből mi is a részünket. Ügyeljünk az energiatakarékosságra!
 6. Használjunk környezetbarát festéket és alapozót: bizonyos festékek olyan szerves illékony anyagokat tartalmaznak, melyek hozzájárulnak az asztma, ekcéma és orrdugulás kialakulásához. A gyerekek 2-4-szer fogékonyabbak ezen anyagokra. Használjunk alacsony VOC (szerves, illékony anyag) tartalmú vagy VOC mentes anyagokat.
 7. Azbeszt: ez a rákkeltő anyag szinte az egész házban megbújik valahol, pl: cement tömbökben, csőborításokban, zsindelyben stb. Ellenőrizzük a felhasznált anyagokat, lehetőleg szakemberrel végeztessük a munkát.
 8. Mi van a lábunk alatt?: egy szőnyegpadló közel 120 féle kemikáliát tartalmaz, mely káros az idegrendszerre. A padlószőnyegek képesek a lerakás után 3 évig káros gázokat, füstöt kibocsájtani. Használjunk sima fapadlót ehelyett és kimosható rongyszőnyegeket.
 9. Figyeljünk a penészre: a 10 négyzetméternél nagyobb foltok már speciális kezelést igényelnek. A nedvesedés forrását szüntessük meg.
 10. A keményebb jobb!: A furnérlemezben és vegyes faanyagokban található ragasztó formaldehidet tartalmazhat. Ez a rákkeltő anyag lassan távozik a fából az évek során. Használjunk kemény fát vagy formaldehid mentes termékeket!
 11. Régi a házunk? Amennyiben házunk 1978 előtt épült, nagy valószínűséggel tartalmaz ólmot, vagyis tekintélyes mennyiségű idegmérget. Mielőtt bármilyen átépítésbe kezdenénk, vizsgáltassuk be a ház minden részét.
 12. Körbe vagyunk kerítve: az amerikai lakosság ideje közel 90%-át a négy fal között tölti. Ne szennyezzük a beltér levegőjét!
 13. Legfontosabb utómunka a tisztaság: használjunk HEPA szűrőt, mely megfogja az apró porszemcséket is. 99,7%-ban megszűri a legkisebb méretű porszemcséket. Úgy tartsuk tisztán otthonunkat, hogy az egészségünk függ ettől! Megéri!

Hogyan alakítsuk otthonunkat egészséges környezetté?


Forrás:
protektor-festek.hu/hogyan-alakitsuk-otthonunkat-egeszseges-kornyezette/