Egészséges otthon

Mit is lélegez be a kisbabám? A beltéri levegő minősége

Rejtett veszélyek a gyerekszobában

Tudtad, hogy egy frissen bútorozott és festett gyerekszobában több, mint 300 vegyszer található?

A szülők minden nap lépéseket tesznek annak érdekében, hogy bababiztossá tegyék a környezetet, ezzel megakadályozva, hogy gyermeküket káros hatások érjék. Gyermekbiztonsági üléseket, rácsokat, valamint konnektorvédőket használunk. És a lista itt nem ér véget. De mi a helyzet a láthatatlan veszélyekkel? Gondolkodtál már azon, hogy milyen rejtett veszélyek lehetnek még a gyerekszobában? Olvass tovább, hogy megtudd mik ezek és hogyan kerülheted el őket.

Gyerekágy

Formaldehid, egy ismert rákkeltő és asztma előidéző anyag, amelyet gyakran használnak préselt/kompozit fáknál, amelyből a kiságy és a bútorok is készülnek.

Megoldás Válassz tömör fából készült bútort vagy alig használtat, amelynek már megvolt a lehetősége a gáz kiengedésére. (Győződj meg arról, hogy az ágy minden biztonsági előírásnak megfelel.)

Kiságymatrac

a matracok 72%-a potenciálisan veszélyes kémiai összetevőkkel, lángmentesítő anyagokból, antibakteriális szerekből és vízálló réteggel készül.

Megoldás – Keress organikus és/vagy Greenguard által tanúsított matracot.

Festék

A hagyományos festékek illékony szerves vegyületeket bocsátanak ki, akár 3 vagy annál több éven keresztül.

Megoldás – Használj VOC mentes, nem toxikus, oldószermentes festéket vagy a tejfestékhez hasonló természetes változatot.

Babaápoló termékek

2009-ben a tesztelt termékek 67%-ban talált 1,4 dioxánt, egy rákkal összefüggő kémiai anyagot, a Campaign for Safe Cosmetics. 82% tartalmazott formaldehidet annak ellenére, hogy a címkén az szerepelt, hogy „gyengéd” és „tiszta”.

Megoldás – Keresd az organikus ápoló termékeket vagy próbáld meg magad elkészíteni!

Pelenkázó

A szivacsos baba termékek, mint a pelenkázó alátétek, gyermekbiztonsági ülések és rácsvédők 70%-a tartalmaz mérgező lángmentesítő anyagokat.

Megoldás – Válassz olyan gyapjúval vagy pamuttal töltött párnát, ami PVC mentes vízálló anyagból készül.

Játékok

Polivinil-kloridot (PVC)használnak szinte mindenben, a fogzást elősegítő gyűrűktől a partedliig, és gyakran tartalmaznak veszélyes mérgező adalékanyagokat, például ftalátokat, ólmot és kadmiumot.

Megoldás – Válassz PVC mentes termékeket gyermeked számára.

VOC-ok a lakásban

Rengeteg termék tartalmaz illékony szerves vegyületeket (VOC-okat) amelyek elpárolognak a levegőben. Ezen VOC-ok a levegőben is maradnak és egészségügyi problémákat okozhatnak, ami jelentkezhet fejfájás, szemirritáció és asztma formájában egyaránt. Van néhány olyan VOC, mint például a formaldehid, amelyről köztudott, hogy rákkeltő hatású. Az EPA azonban rámutat arra, hogy minden VOC-ot figyelembe kell venni a beltéri levegőminőségre gyakorolt hatások és az egészségvédelem érdekében tett erőfeszítések értékelése során.

A termékek VOC-tartalma már régóta szabályozási cél Kaliforniában. A termékek VOC-tartalmát korlátozó, szigorúbb kaliforniai előírások a termékekben lévő VOC-k csökkenését eredményezték. A beltéri falfestékek VOC-határértéke az 1990-es évek elején 250 g / l volt, 100 g/l 2000-ben és jelenleg ennek a fele, 50 g/ l. Az 50 g/l alatti értéket már „alacsony VOC” tartalmúként, az 5 g/l alatti értéket pedig „VOC mentes” -ként veszik figyelembe a festékek tekintetében.

10 évvel ezelőtt, mikor az első gyerekszobánkat festettük, hihetetlenül nagy kihívás volt alacsony VOC tartalmú vagy VOC mentes festéket találni (emlékszem, hogy úgy kellett levadásznom) de mostanra már gyakoriak és könnyű megtalálni őket. Csupán annyit kell tenned, hogy megnézed a helyi üzletben a termékeket és azok címkéjét. Kalifornia nagyjából 140 termék VOC tartalmát korlátozza, amely tükrözi a festékekkel és bevonatokkal kapcsolatos trendeket.

A beltéri levegő minősége a kutatás aktív területe, így a teljes VOC tartalmon felül betekintést kapunk további területekre is. A levegő minősége tükrözi mindazt, ami a levegőbe kerül. Ez nem feltétlenül felel meg a VOC-tartalomnak. Elsősorban a legfontosabb tényezők a levegőbe kibocsátott VOC-k mennyisége és konkrétan az, ami kibocsátásra kerül. Az UL Environment által készített festékekre vonatkozó tanulmányok kimutatták, hogy a VOC tartalom csökkenése nem mindig mutat egyértelmű összefüggést a beltéri levegő szennyezés csökkenésével (például: egy alacsony VOC tartalmú festék lehet, hogy több VOC-ot bocsát a levegőbe, mint egy magas VOC tartalmú).

Tisztítószerek

A beltéri levegő minőségét kutatók a tisztítószerekre is egyaránt koncentráltak az asztma és ezen termékek között felfedezett kapcsolat miatt. Az ilyen összetevőket főleg fertőtlenítőszerekben használják, mint például a fehérítő, amik különösen problémásnak bizonyultak.

Az is aggodalomra adhat okot, hogy szintén széles körben használják azokat a vegyi anyagokat, terpéneket, amelyek a fenyő és citrom különleges illatát kölcsönzik a tisztítószereknek. Amikor a terpének elpárolognak, beleértve a formaldehidet, a hidroxilgyököket és a finom részecskéket, a vegyszerek reakcióba léphetnek a levegőben, ami veszélyt jelent a légutakra nézve.

A festék és tisztítószer minták jól bemutatják azt, hogy a termékekben található VOC mennyiségét csökkenteni kell és lehet is. A csökkentésnek agresszívnek kell lennie, hogy megvédje a vásárlók egészségét, megelőzze a fogyasztói panaszokat és megelőzzék a szabályozási igényeket.

Ezenkívül fontos megérteni a vállalat termékeire (például terpénekre) vonatkozó speciális VOC-kérdéseket, hogy hatékonyan kezelhetőek legyenek a lehetséges problémákat. Ez a stratégia segítheti a vállalat vezető pozícióba kerülését, az egészség előtérbe helyezését a beltéri levegő minőségének megcélzásával.

Mit is lélegez be a kisbabám? A beltéri levegő minősége


Forrás:
protektor-festek.hu/rejtett-veszelyek-a-gyerekszobaban-infografika/