Fűtési módok

Gravitációs központi fűtés

Ebben a fűtési rendszerben a víz fölmelegszik a kazánban, így könnyebb lesz, és a csőhálózatban fölfelé emelkedik a fűtőtestekhez. A fűtőtes­tekben átadja a hőjét, ezáltal lehűl, nehezebb lesz, és ismét leszáll a kazánba, hogy ott fölmelegedjen. A víznek a csőhálózatban való köz­lekedésekor le kell gyűrnie az áramlás közben keletkezett ellenállást. Ezt az ellenállást a víz a cső falához való súrlódása, az áramlás irányának változása, a szerelvényeken való átfolyás stb. kelti.

A melegvíz-fűtés alapelve

16. ábra. A melegvíz-fűtés alapelve

A víz saját nyomásának nagyobbnak kell lennie, mint az útja során fellépő összes ellenállásnak. Amennyien kint -6 °C a hőmérséklet, úgy a hóesés 75/60, azaz a víz hőmérséklete a felszálló csőben 75 °C lesz, míg a vissza­vezető csőben 60 °C. 75 °C-os hőmérsékletnél a víz sűrűsége 974,9 kg/m3, 60 °C-os hőmérsékleten 983,2 kg/m3. A kazán középpontja és a fűtő­testek középpontja közötti magasságkülönbség, pl. 3 m. A csőhálózatban keringő víz nyomását igen egyszerűen lehet kiszámolni.

Víz nyomásátnak kiszámolása

A csőhálózat ellenállásának értékeit hőtechnikai táblázatokból ki lehet keresni. Abban az esetben, ha a csőhálózat összes ellenállása kisebb, mint a víz nyomása, úgy a víz természetes módon gravitációsan fog keringeni a csőrendszerben, szivattyú használata nélkül. Azonban, ha az összes ellenállás nagyobb, akkor vagy növelni kell a víz nyomását vagy csökken­teni a csőhálózatban fellépő ellenállást.

A nyomás növelésének legegyszerűbb módja, hogy a kazánt minél mélyebbre helyezzük a kazánházban és így nő a magasságbeli különbség a kazán és a fűtőtestek középpontja között. Az ellenállás drasztikus csökkenését úgy érhetjük el, ha növeljük a csőrendszer átmérőjét.

Előfordulhat, hogy némely radiátor kevésbé fűt, és tovább tart, míg föl­melegszik. Ez a jelenség általában azoknál a radiátoroknál következik be, amelyek alacsonyan és a legmesszebb helyezkednek el a kazántól. Ugyanis ezeknél a legkisebb a nyomómagasság és legnagyobb az ellenállás. A szerelők ezeket a radiátorokat nevezik a legkedvezőtlenebb helyzetben lévőknek.

A gravitációs fűtési rendszerekben sok a felfűtendő víz mennyisége, nem megfelelő a fűtés szabályozhatósága, a szivattyús fűtésekkel szemben gazdaságtalanabbak. Ma már csak ott alkalmazzák, ahol más módszer nem lehetséges, pl. nincs a szivattyúhoz szükséges elektromos hálózat.

Felső elosztású gravitációs központi fűtés

17. ábra. Felső elosztású gravitációs központi fűtés