Falfesték

A profi festők 13 féltve őrzött titka

A profi festők gyorsak, hatékonyak és olyan technikákat dolgoztak ki, amelye remek eredményekhez vezetnek, miközben a festés egyszerűnek látszik. Minden egyes festő egy picit eltérő módszerrel és igényekkel dolgozik, de a profik mind ismerik a jó festés titkait, mi pedig munka közben nekik segédkezve most összegyűjtöttük ezt a 13 alapvető trükköt.


 1. Csiszoljunk a hibák eltüntetéséhez!

festok-titka-1A festést egy tökéletesen sima felülettel kell kezdeni ahhoz, hogy egy tökéletesen festett fal- vagy fafelületet legyen az eredménye. Tulajdonképpen sokkal inkább helytálló lenne csiszolónak nevezni a festőket, hiszen a legtöbb festő sokkal több időt tölt el csiszolópapírral a kezében, mint magával a festéssel.

A csiszolás elsimítja a spakli vagy a glettelés nyomait, kiegyenlíti a barázdákat és a furatokat, továbbá eltávolítja a sorjákat és a durva foltokat a felületről.

A falakat a padlótól a mennyezetig függőlegesen kell lecsiszolni, mégpedig finom szemcséjű csiszolópapírral. Ezután következhet a vízszintes csiszolás a padló és a mennyezet mentén. Nem szabad túl nagy nyomást gyakorolni a csiszolóeszközre, mert az esetleg hirtelen elfordulhat és megsértheti a falat.

Faáru csiszolásánál használhatunk csiszoló szivacsot, hogy a résekbe is bejussunk vele.

Az egyik legjobb mnőségű festékre kérne árajánlatot, amelyik hőszigetelő és penészmentes felületet képez és egészségbarát is, akkor itt megteheti:

 


2. Használjunk színezett alapozót!

festok-titka-2A profik, mielőtt nekiállnának falat festeni, kiglettelik a lyukakat és a repedéseket. De ha közvetlenül erre vinnék föl a festéket, a glett a javításoknál magába szívná a festék nedvességét. Ettől ezeken a helyeken a festék elveszíti a fényét, matt lesz (ezt a hibát egyébként „villogás”-nak hívják), és észrevehetően máshogy nézne ki, mint a fal többi részén. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, a profik alapozót használnak a falon festés előtt.

A fehér alapozó helyett a profik inkább színezett szürkét használnak, vagy olyat, amelynek a színe hasonlít a fedőfesték színéhez. A színezett alapozó sokkal jobban eltakarja a fal korábbi színét, így a fedőfesték színe élettel telibb lesz és kevesebb réteg is elég lehet belőle. Ez különösen igaz az olyan színekre, mint a piros és a narancs, amelyekből akár 3 vagy még több réteget is fel kellene kennünk alapozó nélkül.


3. Nyomjuk rá a ragasztószalagot gittkéssel!

festok-titka-3Nincs annál lehangolóbb, mint amikor pont befejeznénk a festést, ám a ragasztószalag eltávolításakor észrevesszük, hogy aláfolyt a festék. A festékkapargatás bosszantó munkálatai elkerülhetők, ha a védőszalagot alaposan leragasztjuk a festés előtt. Miután ráillesztettük a ragasztószalagot a fára, húzzunk végig a felületén egy sniccert, jó alaposan rányomva a ragasztószalagot a felületre. Ezzel elkerülhetők a festékfoltok.

Használjunk kifejezetten erre a célra létrehozott festőszalagokat! Más szalagok az eltávolításukat követően ragacsos nyomot hagyhatnak a felületen, vagy feltéphetik azt. Ráadásul a festék felmarhatja vagy felhullámosíthatja a ragasztószalagot, így a festék ismét csak aláfolyhat. A festő szalagokat napokig rajta hagyhatjuk a felületen (néhányat akár hetekig is) és még így tisztán eltávolíthatók.


4. Tüntessük el az ecsetnyomokat festék-kiegyenlítővel!

A nem mázgás fedőréteg titka a felületkiegyenlítő/hígító használata festékben. Ez két dolgot csinál:

  1. Lassabban szárad tőle a festék, ezáltal hosszabb idő áll rendelkezésünkre újrafesteni, átfedni a frissen festett részeket, anélkül, hogy ez nyomot hagyna. Ha ugyanezt a már megszáradt festéken végezzük, akkor ezeken a helyeken a festés sötétebb színű lesz.
  2. Egyenletesen oszlatja el a festéket, így a csíkok és ecsetnyomok egyszerűen eltűnnek (vagy legalábbis kevésbé láthatóak).

A profik száraz egyaránt használnak kiegyenlítőt a faáru, a falak, bútorok és ajtók festésére.


5. Véssünk kis árkot a mintás mennyezetbe!

festok-titka-5Az anyagában mintás, érdes mennyezet problematikája abban rejlik, hogy gyakorlatilag lehetetlen úgy festeni a sarkoknál, hogy össze ne kenjük vele a mennyezet valamelyik kidudorodását. Ezt a profik nagyon egyszerűen oldják meg. Végighúznak egy csavarhúzót körben a mennyezet mentén, hogy lekaparják a mintát. A csavarhúzó egy kis karcolást ejt a mennyezeten, és az ecsetszálak megakadnak benne. És soha senki nem fogja észrevenni, hogy a mintázat hiányzik egy vékony csíkban.


6. Használjunk takaróvásznat!

festok-titka-6A profik nem használnak ágyneműhuzatot és lepedőket takarófólia helyett, és az a helyzet, hogy nekünk sem kellene… Ezek a vékony anyagok egészen biztosan nem fogják megakadályozni, hogy festékcseppes legyen a padló, hiszen a festék simán átfolyik rajtuk. A műanyag takarókkal meg az a gond, hogy a kiömlött festékcseppek lassan száradnak, és ha valamelyik ilyen festékcsepp véletlenül megtalálja a cipőtalpunkat (márpedig megteszi, ebben biztosak lehetünk), akkor körbehordjuk af estéket az egész házon.

Léteznek azonban kifejezetten erre a célra használatos takaróvásznak is. Nem csúsznak és magukba szívják a cseppeket (azért a kiömlött festéket érdemes felitatni róla). Ha nem épp a mennyezetet festjük, semmi szükség rá, hogy óriási takaróvásznakkal fedjük le az egész szobát. A takaróvászon alig néhány arasznyi széles és a fal mentén kell elhelyezni. Könnyen mozgatható, mégis megvédi a padlót.


7. Haladjunk sorban, falról-falra!

festok-titka-7Könnyebbnek tűnhet először az összes sarkot és élt lefesteni a szobában, és csak utána visszatérni a festőhengerrel, de ez így nem helyes. A profik úgy érik el az egységes színt, hogy először körbefestik az éleket egy adott falon, és azonnal le is festik a falfelületet hengerrel. Így az ecsettel és a hengerrel festett felületek könnyebben összemosódnak.

A festékes vödröt /-tálcát /-tartályt és eszközeinket érdemes letakarni egy nedves törölközővel, amíg más eszközöket használunk, így elkerülhető, hogy rájuk száradjon a festék.


8. Kaparjuk le (ne pedig leragasszuk) az ablakokat

festok-titka-8Nem érdemes magunkat azzal fárasztani, hogy az ablakokat letakargassuk vagy leragasszuk, amíg a szárnyakat festjük – sokáig tart, és a festék végül úgyis az üvegen köt ki. Ezzel szemben miután a festék megszáradt, egy pengével könnyű szerrel, másodpercek lekaparható az üvegről. Csak arra kell vigyázni, hogy ne kerüljön festék a fa és az üveg közötti ragasztóra, mert úgy befolyhat a nedvesség tönkretéve a fát.


9. Keverjünk az egységes színért!

festok-titka-9Ugyanaz a festékszín eltérő eredményt adhat, ha egy másik dobozból származik, és ez az eltérés igen szembetűnő lehet, ha a festéket egy adott falfelületen belül cseréljük ki. Annak érdekében, hogy a szín végig egységes legyen, a profik már a munka megkezdése előtt összekeverik az összes kisdoboz festéket egyetlen nagy festékes vödörben („dobozolás”). Néhány profi egyenesen ebből a vödörből fest, így nem kell folyton festéket töltögetnie a festőhenger tálcájára, viszont folyton cipelnie kell a vödröt.


10. Mossuk le a hengerpalástot

festok-titka-10Akár olcsó, akár drága festőhengert választunk, mindenképpen le kell mosni az első használat előtt, mert az azon lévő apró bolyhok lekésőbb a festés megkezdésekor mindenképpen lejönnek róla. Kis folyékony szappannal és vízzel tudjuk lemosni, kezünkkel lesúrolva a felületet. Ezután rögtön elkezdheted használni a festőhengert, nem kell megvárni, amíg megszárad.


11. Tisztítsuk meg a piszkos falat zsíroldóval

festok-titka-11A festék a zsíros és mocskos felülethez nem tapad (pl. konyhafal a tűzhely fölött, cipőtől sáros falfelületek, villanykapcsolók mellett piszkos kézzel összefogdosott falak). A zsíroldó tisztítás szint mindenféle szennyeződést eltávolít, de érdemes használatuk előtt leolvasni az útmutatót. Viseljünk gumikesztyűt és védjük a szemünket, amíg ezeket a termékeket használjuk!


12. Hengert tölts! Előre!

festok-titka-12A profik a hengereik közepét úgy 4-5 cm-en összefestékezve dolgoznak: belemártják a festékbe, majd kicsit hozzáütögetik a henger mindkét végét a festéktartályhoz, hogy eltávolítsák a nagyobb cseppeket, és rögtön ezután nekiállnak festeni. Ezzel szemben az otthoni festegetők lehúzzák az eszközt a festéktartály szélén, miután belemártották a festékben, ezzel eltávolítva róla a festék nagyját. Ez a profik szerint teljesen haszontalan dolog, időpazarlás.


13. Nyomd rá a festéket, hogy le ne folyjon!

festok-titka-13Ha az ecset csurom festék, könnyen megfolyhat a festék a felületen, különösen a sarkoknál, ha túl sokat használunk belőle. Ennek elkerülésére érdemes először a sarkoktól néhány centiméterrel távolabb festeni, hogy kicsit fogyjon a festék az ecsetből, és csak ezután közelíteni az élek és sarkok felé.