Építkezés

Tüzelőanyagok, fűtőolaj, gáz, fa…

Hogy ténylegesen melyik kazánt választjuk, az a tüzelőanyagtól, illetve az energiahordozótól függ, amely az adott helyen rendelkezésünkre áll.

  • De melyik fűtőanyag a legjobb?
  • És mennyibe kerül hozzá a megfelelő technika?

Ezekre a kérdésekre nem létezik általános igazságú válasz. Az egyes felhasználóknak túlságosan is változatos igényeik és szükségleteik vannak, és túlságosan különbözőek a helyi adottságok is.

Egy biztos: legjobb tüzelőanyag nem létezik (az optimális az lenne, ha a passzívháznál látott módon egyáltalán nem használnánk fűtőanyagokat), és a beruházási költségek szempontjából a beépítendő technika is meglehetősen differenciált, csakúgy mint a későbbi fűtőanyag- és karbantartási költségek, amelyek a fűtési rendszer beépítésének vagy felújításának tervezésekor fontos szerepet játszanak.

Alapvetően négyféle fűtőanyag található a kínálatban:

  • a fűtőolaj,
  • a folyékony gáz (a kőolajfinomítás mellékterméke),
  • a földgáz
  • és a fa (hasábfa, pelletek és aprít ék formájában).

Ezek előnyeit és hátrányait a következő táblázatban részleteztük. A fa mint újratermelődő és hazai fűtőanyag ökológiai szempontból biztosan jó alternatívát jelent. Ugyanakkor vannak hátrányai is a beszerzés és a tárolás területén. Amennyiben ez lehetséges (vagy tervben van), az optimális lehetőség a csatlakozás egy távhőszolgáltatóhoz, vagy közeli központihő-szolgáltatóhoz. A keringetett melegvíz-fűtés elvét ez nem érinti, csak az egy kazánra eső háztartások, illetve felhasználók száma nő meg.

Fűtőanyagok összehasonlításaFűtőolajFöldgázFaFolyékony gáz
Fűtőérték (Hu)10,0 kWh/l09,6 kWh/m33,9-4,9 kWh/kg6,8 kWh/l
Kalória (Ho)10,6 kWh/l010,7 kWh/m3-7,4 kWh/l
Kazán hasznosítási foka (Hu)92-95%92-106%90%-ig92-106%
Égésegyszerűproblémamentesigényesproblémamentes
CO2-egyenérték [23]318 g/kWh254 g/kWh20-70 g/kWh277 g/kWh
Füstgáz alkotói többek közöttNOx és SO2NOxNOx és porNOx
Tárolástartály-helyigényestartály
Kiszolgálásautomatikusautomatikusmanuális/ automatikusautomatikus
Nyersanyagfosszilis, korlátozottfosszilis, korlátozottújratermelődőfosszilis, korlátozott
Kitermelésnagy ráfordításcsekély ráfordításcsekély ráfordításnagy ráfordítás
Szállítástávolróltávolrólközelrőltávolról
Értéktermelésimportimporthazaiimport

Fűtés árammal? Megéri?

Soha ne használjunk elektromos áramot fűtési célra! Ez a nagy ráfordítással előállított „nemes energia” a fűtéshez szükséges 20-70 °C-os hőmérséklet eléréséhez „rossz” fűtőanyag: az elektromos áram az első számú klímagyilkos, amely 2-5-ször drágább, mint bármely más tüzelőanyag. Ugyanakkor károsanyag-kibocsátásuk (mindenekelőtt nitrogénoxidok) mintegy 80%-kal csökkent. Csak a fatüzelésű berendezések maradnak el ezen a téren valamivel.