Fűtési módok

A padlófűtés 3. generációja!

A kellő alapossággal megtervezett, szakszerűen kivitelezett és ízlésesen berendezett lakásokban, gyakran előfordul, hogy fűtési szezonban nem kielégítő a komfort hőérzetünk, hiába forró a méreg drágán átrakó cserépkályha vagy radiátor, mert fázik a lábunk. Márpedig „lábról lehet a legkönnyebben felfázni” tartja a intelem. Ezt hivatottak kiküszöbölni a már jól ismert, különböző műszaki kialakítású padlófűtési rendszere.

Hőeloszlás

A Raychem (USA) által gyártott félvezető alapanyagú, energiatakarékos, önszabályzó fűtőszalag megjelenése, forradalmasította a szakipari ágazatot, mivel ez az „intelligens” fűtőszalag csak ott és csak annyit fűi ahol és amennyi szükséges! Az önszabályzó fűtőszalag alkalmazásával megszűnnek a bútorok alatti nem kívánt hőgócok, amelyek a bútorok elvetemedését okozták az ezt megelőző generációs fűtések esetében.

Padlófűtés

Két párhuzamos áramvezető kerül beépítésre egy fűtőelembe, amely grafit- és szilíciumszemcsékkel szennyezett, molekulárisán térhálósított műanyagból áll. A félvezető szemcsék áramvezető csatornákat képezne] a két áramvezető között és ez a fűtőelem felmelegedéséhez vezet. Emelkedő hőmérséklettel, a molekulán struktúra torzul és elválasztja egymástól a félvezető szemcséket. Az áramátvezető csatornák megszakadna] és a fűtőelem ellenállása nő. Ennek megfelelően csökken az áramfelvétel és ezzel a fűtőteljesítmény. Lehűlés esetén a folyamat megfordul és a fűtőteljesítmény ismét nő.

A fektetési távolságot az határozza meg, hogy más fűtési mód (pl. konvektoros, radiátoros stb.) mellet kiegészítő vagy önálló fűtésként akarjuk használni.

Önálló fűtési módként alkalmazva, 10 cm-es sortávolságokban fektetendő, ami azt jelenti, hogy 1 m2 -re 10 m fűtőszalag beépítése szükséges. Ebben az esetben egy a fűtőszalagok közzé elhelyezett hőmérséklet­ érzékelőt kell beépíteni és a hozzá tartozó digitális kijelzésű szabályzón, tetszés szerinti burkolati hőmérsék­let beállítható +15-30 °C között. Szerelőbetonra, megfelelően kiválasztott sortávolságban lefektetett és rögzített fűtőszalagot 1,5-2,0 cm-es rétegben, aljzatkiegyenlítő habarccsal kell leteríteni, majd az előírt kötési idő után a burkolóanyag ragasztható, illetve lefektethető.

Padlófűtés

A nagyobb hatásfok érdekében, a gyártó kifejlesztett és forgalomba hozott egy olyan modulrendszerű, 13 mm vastag, lépésálló, hőtükrösített hőszigetelő elemet, a hozzá tartozó, faltöveknél elhelyezendő fordulóele­mekkel, amelyeket egymáshoz illesztve le kell fektetni a szerelőbetonra és a táblákba kialakított hornyokba a fűtőszalag könnyen beilleszthető.

Padlófűtés

Ezt követően, már csak az elképzelésünknek megfelelő kerámiaburkolat, PVC- vagy padlószőnyeg ragasztása, illetve laminált vagy szalagparketta elhelyezése van hátra.

  • A fűtőszalagokba beépített párhuzamos áramvezetőkből adódóan, tetszőleges hosszúságban kiépíthetőek (csak a rendelkezésre álló villamos energia szab határt!)
  • Egyaránt alkalmazható hidegburkolat, szalag és laminált parketta, illetve szőnyegpadló és linóleum alá.
  • Közvetlenül 230 V/AC -ra köthetők!
  • Energiatakarékos, mivel a kiépítés teljes hosszában figyeli és változó leadott hőteljesítménnyel követi a környezet hőmérséklet-változásait!