Fűtési módok

A padlófűtés és a lakásfűtő készülék (kazán) kapcsolatáról

A padlófűtés élettanilag akkor jó, ha a padló felületi hőmérséklete csak kb. 10 °C-kal nagyobb a helyiség kívánt hőmérsékleténél, tehát pl. 20 °C helyiség-hőmérséklet esetén a padló felülete 30 °C-os lehet.

Ezen feltételhez pontosan be kell tartani

  • a padlórétegtervet, az előírt padlóanyag alkalmazását;
  • a csőkiosztási tervet;
  • a fűtési vízhőmérsékletet, a hőlépcsőt, annak szabályozhatóságát;
  • a fűtési vízmennyiség beszabályozást stb.

Ez a feltétel behatárolja a padló maximális hőleadását és a padlófűtés csöveiben áramló víz maximális hőmérsékletét is. Így a padlóról max. kb. 100 W/m2 hő vehető le, és a fűtővíz – a padló anyagától függően – max. 36-46 °C-os.

Ezekből következik, hogy

  • egy helyiségen vagy lakáson belül tiszta padlófűtést csak ritkán tudunk alkalmazni, pl. sarokszoba, üvegfalú nagy nappali szoba esetén szinte lehetetlen;
  • a jelenleg még drága kis hőmérsékletű kondenzációs kazánok kivételé­vel nem találunk olyan lakásfűtő készüléket (kazánt), amellyel a fűtővíz kis hőmérsékletét (36…46 °C) a kazán károsodása nélkül tartani tudjuk.

Lakásfűtő készülékeket, kazánokat tehát nem szabad közvetlenül padlófűtésre kapcsolni. Két megoldás szokásos: Külön hőcserélővel állítjuk elő a padlófűtéshez szükséges kis hőmérsékletű vizet. Ennek további előnye az is, hogy a padlófűtésnél fellépő oxigéndiffúzió károsító hatását el tudjuk választani a fűtési rendszer más részeitől (kazán, csőrendszer, radiátor).

Keverőszelepes megoldás

Alkalmazhatunk 3- vagy 4-útú keverőszelepet, ezt beállíthatjuk kézzel is, de a műszakilag jó megoldás a keverőszelepet motorral működtetni megfelelő szabályozóval ellátva. A keverőszelep biz­tosítja a padlófűtéshez szükséges kis hőmérsékletű vizet, vagy hogy a kazánt megfelelően nagy hőmérsékleten tudjuk használni. E megoldásnál oxigéndiffúzióra nem hajlamos (drágább) padlófűtési csövet kell alkal­mazni, vagy vegyszerrel kell az oxigént megkötni.

Kombinálva radiátoros fűtéssel

Jó megoldás a padlófűtés és a radiátoros fűtés vegyes alkalmazása, még egy helyiségen belül is. Ez előnyös lehet pl. egy átmeneti hideg időszak­ban, csak egy esti fűtésnél. A radiátorokkal gyorsan befűthetünk, mert a nagy hőtehetetlenségű padlófűtésünk eredményére kb. 5-6 órát várhatunk.