Hőszigetelés tudástár

Erkélyek és nyílásáthidalók- milyen hőszigetelési megoldások léteznek?

Hőszigetelés erkélyek esetében

Erkélyeink hőszigetelésekor választhatjuk az erkélylemez oldalán, legalább 5 cm-es vastagságban körbefutó hőszigetelő lemezeket. A felső oldalra feltétlenül lépésálló típust érdemes választani. Az alsó felületre a ragasztás mellett dübelezni is kell a szigetelőlapokat, és ügyelni arra, hogy mindenhol szorosan illeszkedjenek egymáshoz. Mivel a kivitelezés elég nehéz, és viszonylag sok alapanyagra is van hozzá szükség, ezért érdemes megfontolni egy másfajta lehetőséget is, ha az erkély szigeteléséről van szó.

A speciális erkély-koszorú összekötő elemeket az erkély és a koszorú kapcsolódási pontjához építik be. Segítségükkel megelőzhető a hőhidak létrejötte, ám statikai szempontokat figyelembevéve mindenképpen profira kell bízni a rendszer kialakítását. Mivel sajnos elég drága a módszer alkalmazása, így hazánkban inkább az előző megoldás mellett szokták letenni voksukat az ingatlan tulajdonosok.

Hőszigetelés a nyílásáthidalók esetében

Hőszigetelés-a-hőhidak-ellen

A falnyílások áthidalása mentén rendszerint hőhidak szoktak létrejönni, ahol a benti nedvesség kicsapódhat, valamint hőveszteséggel is kell számolni e területen. Annak érdekében, hogy a belső mikroklímára ne legyenek a nyílásáthidalók negatív hatással, hőszigetelő réteg beépítéséről kell gondoskodni, melynek vastagsága a falazat típusától és vastagságától függ.

Statikai és hőtechnikai szempontból az ásványgyapot, illetve a polisztirolhab bizonyul a legjobb választásnak. A külső falszerkezetek esetében előre gyártott, megfelelő vastagságú nyílásáthidalók alkalmazhatóak. Monolit vasbeton esetében az áthidalás alsó felületére befordítva alkalmazható a hőszigetelő réteg.