Hőszigetelés tudástár

Hőszigetelés a padlás-, és a pincefödém esetében

Tudta,hogy a padlásfödémen keresztül is kihűlhet lakása?

A lakás fűtött helyiségeiből a meleg a padlásfödémen keresztül is távozni szokott, éppen ezért fontos annak hidegebb oldalán, vagyis a nyers födém felől szigetelni azt. Általában húsz centiméter vastagságban javasolják ezt a szakemberek, a választott szigetelőanyag típusa és anyaga pedig attól függ, hogy milyen kihasználtság jellemzi a padlásteret.

Kihasználatlan a padlás?

Sok esetben előfordul, hogy a padlást annak kialakítása, elsősorban a tető alacsony hajlásszöge miatt nem lehet kihasználni sem tárolásra, sem közlekedésre. Ilyenkor az ásványgyapot táblák bizonyulnak a legjobb választásnak a szigetelésre.

Járóréteg a padlásra

A-padlásfödém-szigetelése

Tárolás irányú kihasználtság esetében természetesen gondoskodni kell arról is, hogy terhelhető járóréteg kerüljön a szigetelés fölé. Az építőlemez borítás, vagy a beton padozat megfelelő erre a célra, s e felületek alá kerülhet az ásványgyapot, vagy polisztirolhab lemez. Egyfajta lehetőség az is, hogy a lécváz közé kerül hőszigetelés, majd arra deszkaborítás.

Mikor ajánlott a nehéz járóréteg?

Abban az esetben, ha nehéz tárgyakat szeretnénk a padlástérben használni, javasolt a lépésálló kőzetgyapotra, vagy a polisztirolhab-lemezekre a beton padozat elhelyezése.

Előzze meg a hőhidak kialakulását!

A belső mikroklímát befolyásoló hőhidak szempontjából a padlásfödém falakkal való találkozási pontjai kifejezetten kritikus területnek számítanak. Ügyelni kell tehát arra, hogy a hőszigetelések felülete folytonos legyen, és megfelelően illeszkedjenek azok egymáshoz, ezzel megakadályozható a sok bosszúságot okozó hőhíd-jelenség.

Szigetelje a pincefödémet is!

Hasonlóan a padlásfödémhez, a pince esetében is fontos a szigetelőréteg kialakítása. A nyers födém alá kerülnek a szigetelő lemezek ebben az esetben, amelyeket teljes felületükön ragasztva, valamint pontonként dübelezve ajánlott rögzíteni a födém alsó síkjához. Fontos odafigyelni a felület egyenletességére, hiszen a szigetelés csak így helyezhető rá tökéletesen, egymáshoz illeszkedve. Legalább 10 centiméteres szigetelőréget ajánlott.