Kellemes otthon, építés és felújítás

A fényvisszaverő elemek a ruhákon megmenthetik az életed, nem hiszed?

A közúti közlekedési törvény már évek óta előírja a gyalogosoknak, hogy rossz látási viszonyok között fényvisszaverő elemeket viseljenek a ruházatukon. Ez egy aranyszabályon alapul, amely feltétel nélkül vonatkozik minden közlekedőre és mindenkire, aki közúton vagy vasúton mozog. Röviden: mindig látni és láthatónak lenni.

Miért nem szabad alábecsülni a fényvisszaverő elemeket, és mi a fontosságuk a munkaruházaton?

Amikor méterekről és másodpercekről van szó

Gyalogosok, kerékpárosok, motorosok és nem utolsósorban az utak közelében tartózkodó karbantartók. Ezek mind a leginkább veszélyeztetett csoportok, és passzív biztonságuk növelése érdekében a biztonsági elemek használata kötelező. Ez vagy a közúti közlekedési törvényből, vagy a munkavállalók esetében a munkahelyi egészségvédelemre és biztonságra vonatkozó szabályokból következik. Krízishelyzetekben, ahol szó szerint méterek és másodpercek forognak kockán, a ruházaton lévő kiváló minőségű fényvisszaverő elemek elengedhetetlenek. Ezt mutatja egy rövid összehasonlítás, amely a személy láthatóságát mutatja be aszerint, hogy mit visel.

Tudta, hogy egy sötét ruházatot viselő személy láthatósága csak körülbelül 20 méter? Még a fehér ruházat, amely körülbelül 55 méteres láthatóságot biztosít, sem segít sokat, ha a látótávolság csökken. Mindkét adat nem sok teret biztosít a reakcióra és a kitérő manőverre egy válsághelyzetben. Ezzel szemben a megfelelően elhelyezett fényvisszaverő elemekkel, vagy ha fényvisszaverő panelekkel ellátott munkavédelmi kabát visel, sokkal nagyobbak az esélyei. Ezek ugyanis akár 200 méteres látótávolságot is biztosítanak, ami nagy különbséget jelent a fenti számokhoz képest.

Nem számít, hogyan használja a fényvisszaverő elemeket

A fényvisszaverő elemek csak akkor lesznek igazán hatékonyak, ha helyesen használják őket. Míg a repülőtereken, a közúti közlekedésben és a karbantartási munkáknál használt munkadzsekikben pontosan elhelyezett fényvisszaverő elemek vannak, addig a különböző csíkok esetében a megfelelő illeszkedésre is gondolni kell. Mindenesetre fontos, hogy a fényvisszaverő elemek ne takarjanak el semmit, és ideális esetben az út felé fordulva kell elhelyezni őket. És hogy ne essünk a saját feledékenységünk áldozatául, érdemes a hátizsákunkon vagy a táskánkon mindig tartani néhány fényvisszaverő elemet.