Kert

Mire jó a mulcs?

A varázslatos mulcs

A természetben ritka a kopár földfelület. Az erdők talaját túl­nyomórészt talajtakaró réteg, mulcs borítja: lehullott levelek, virágok, gallyak és termések elegye. A kertben szinte bármilyen szerves anyag felhasználható mulcsként. Ha módunkban áll, az adott területen őshonos anyagokat használjunk!

Mire jó a mulcs?

A szerves mulcsok fokozatosan lebomlanak, s eközben tápanyagok kerülnek belőlük a talajba. A szervetlen talajtakarók, például a kavics állandósítják a gyökérzóna talajhőmérsékletét, és segítenek az erózió megakadályozásában.

 • A mulcsolás olcsó, egyszerű és hatékony módszer a nap és szél okozta felszíni párolgás csökkentésére.
 • A mulcsréteg természetes gyomelfojtó hatású.
 • A mulcs táplálékot és menedéket nyújt a rovaroknak, s fokozza a talajlakó földigiliszták és mikroorganizmusok aktivitását, ez pedig jót tesz a növényeknek.

Kerti hulladékból mulcs

Ha kertünkben elegendő hulladék termelődik a rendszeres újrahasznosításhoz, vásároljunk gallyaprítót, s azzal dolgozzuk fel a betegségektől mentes ágakat!

 • Ha nincs aprítónk, de sokat kell metszenünk, kölcsönözzünk egyet! Igyekezzünk ilyenkor akkora adagot készíteni, amely néhány hónapig elég lesz a kertünkbe!
 • Ősszel gyűjtsük össze a lehullott leveleket, és szórjuk azokat az ágya-sokra! A felesleget halmokba rakhatjuk, ahol komposzttá bomlanak le.
 • Komposztáljunk! Ha van külön helyünk a hulladék számára, az segít a kert csinosabbá tételében, az érett komposzt pedig kitűnő talajtakaró.

Hogyan mulcsuljunk?

A mulcs kiszórására a tavasz a legalkalmasabb időszak, de az év folyamán folyamatosan pótolni kell a fogyó anyagot. Nagyon fontos, hogy sehol se maradjon kopár földfelület, tehát az újonnan ültetett növényeket is azonnal vegyük körül mulccsal!

 • Készítsük elő a talajt! Ássuk ki az évelő gyomok minden maradványát, s a mulcsolás előtt és után is öntözzük meg az ágyást!
 • Terítsük el a mulcsot a talajon, a növények töve körül is, de ne halmozzuk fel a szár vagy a törzs mellett, mert ott rothadást idézhet elő. Lehetőleg 8-10 cm vastag rétegben használjuk!
 • Ha szerves mulcsot terítünk szét, adjunk hozzá némi szerves tápanyagot, például csirketrágyát is, mivel bomlása közben a mulcs csökkenti a talaj nitrogéntartalmát.
 • Takarjuk a talajt a gyümölcs- és a zöldségfélék körül is, mivel a termény így tiszta marad, és a talaj útján terjedő fertőzések is megelőzhetők.
 • Annak érdekében, hogy a szervetlen talajtakaró, például a kavics ne folyjon rá a fűre, az ágyásokat vegyük körül szegéllyel!

A mulccsal kapcsolatos mítoszokról

A mulcs nem vonzza a fagyot – éppen ellenkezőleg, megvédi a növények föld alatti gyökérzetét és gumóit a hideg okozta károsodástól. A fenyőtűkből és kazuárfalevelekből készült mulcs nem mérgezi a növényeket; viszont hosszú ideig tart mire lebomlik. A vastagabb rétegben leterített mulcs nem feltétlenül jobb: megakadályozhatja, hogy a nedvesség eljusson a talaj szintjéig.

Jó ötlet! A mulcsot egy kiadós eső vagy alapos öntözés után terítsük szét, hogy segítsen megőrizni a talaj nedvességét!

Mulcsfajták

Szerves mulcsMegjegyzésekSzerves mulcsMegjegyzések
Aprított fenyőkéregMutatós a bokorkertekben, de tűzveszélyes. Lassan bomlik le.LucernaAz állatoknak már nem adható, megromlott szénát használjuk fel!
AvarNe használjuk ott, ahol erdőtüzek fordulnak elő, mivel gyúlékony.Őshonos növényekNagyon lassan, fokozatosan bomlanak le, de ez a legtöbb esetben kifejezetten előnyös tulajdonság.
BorsószalmaBálázva vagy zsákokban árulják. Ideális a gyorsan növekedő növényekhez, például egynyári és évelő virágokhoz.RizshéjEllenáll a tömörödésnek. Nem tűzveszélyes. Lassan bomlik le.
CukornádJól használható rózsák és zöldségek körül.TrágyaElőbb érleljük vagy komposztáljuk a trágyát!
FaforgácsNe használjuk ott, ahol erdőtüzek fordulnak elő, mivel gyúlékony.Élő mulcsMegjegyzések
FenyőtűSavkedvelő növények köré ideális.Talajtakaró növényekElnyomják a gyomokat, ugyanakkor hűvösen tartják a többi növény gyökerét.
FűnyesedékKeverjük össze komposzttal, összetömörödve vízzáró réteget alkot.Szervetlen mulcsMegjegyzések
GombakomposztLúgos lehet, ezért használat előtt vizsgáljuk meg a pH-értékét!KavicsCserepes növények, pozsgások és kaktuszok köré ajánlott.
GyomokA friss, magmentes zöld gyomok nagyon hamar lebomlanak az ágyasokban.KövekMutatós; hűvösen tartja a talajt.
Kerti ágnyesedékHasználat előtt aprítsuk fel! Kerüljük a beteg és permetezett növényeket!SóderKönnyű kiszórni. Sok változata igen olcsó.
KomposztHa a sajátunkat használjuk, legyen teljesen érett; vásárolhatjuk zsákosan vagy ömlesztve is.Tégla-vagy tetőcserép-törmelékÖsvényekhez vagy kis vízigényű növények körül használjuk!