Kellemes lakóklíma kialakítása

Tegyen a száraz falakért! Száraz fal = kisebb költség!

Jelen írásunkban a falak szárazzá tételének módjaival szeretnénk megismertetni az érdeklődőket.

Milyen módszerrel?

A ház nedvesség okozta károsodásai a lakótér levegőjének egészségességére is hatással vannak, éppen ezért fontos, hogy mihamarabb orvosolja az ilyen jellegű hibákat. A feladatra ajánlott hozzáértő szakembereket fogadni, akik számos szigetelési módszer közül választhatnak.

A falak átfűrészelésével, és fólia behúzásával járó utólagos vízszintes szigetelés mellett bevált a korrózióálló lemezek besajtolása, az építőanyagok hajszálcsöveibe injektálással juttatott anyag használata, de a függőleges szigetelés is elterjedt egyes esetekben. Rossz áteresztő képességgel rendelkező talajok esetében javasolt az alagcsövezés.

Nedves fal, hőkamerával kimutatva
Nedves fal, hőkamerával kimutatva

Felújítóvakolattal a só ellen

A talajból a víz sókat visz magával a falakban, melyek ott lerakódnak. Az így szennyezett falak sómentesítése speciális, úgynevezett felújítóvakolattal történik, mely csökkentett vízvelvétellel, és ezáltal fokozott páraáteresztő képességgel rendelkezik. Elsőként egy alapvakolat kerül a falra, amelyben a sók kikristályosodhatnak, az említett anyag pedig gondoskodik róla, hogy a víz kifelé távozhasson, ezáltal a vakolat nem nedvesedhet át.

Vigyázat, nedvesség!

A lakás helyiségeinek páratartalma a használók magatartásán, a sérült vakolaton, vagy a rosszul szigetelt falakon keresztül is emelkedhet. A páralecsapódás elsősorban a külső falak belső felületein jelenik meg, ezzel táptalajt biztosítva a penészgombáknak. A folyamat tökéletesen szemléltethető azzal, amikor télen a meleg lakásba lépve a szemüveg bepárásodik, azaz lecsapódik rajta a helyiség levegőjének nedvességtartalma.

Mi befolyásolja a belső levegő állapotát?

  1. A falban felszálló víz.
  2. Az eső a hibás vakolatot átnedvesítheti.
  3. A hideg falfelületeken lecsapódik a levegő nedvességtartalma.
  4. Penész képződhet a nedvesség jelenlétében, a spórák a levegőbe kerülnek.
  5. A tető alátétfóliájának páraáteresztő képessége is befolyást gyakorol.
  6. A nem megfelelően szigetelő nyílászárókon lecsapódik a nedvesség.
  7. Elégtelen szellőztetésre visszavezethetően megnövekszik a páratartalom.
A száraz falak tehát elengedhetetlenek ahhoz, hogy a lakás egyes helyiségeinek levegője egészséges legyen, és páratartalma ne emelkedjen magasabbra, mint az normális. Következő cikkünkben megismerkedhet a hőhidak kialakulásával, valamint azok belső levegőre gyakorolt hatásával!