Kellemes lakóklíma kialakítása

Hőhíd veszélyes? Mit tudunk tenni?

Az előzőekben a nedvesség belső mikroklímára gyakorolt hatásairól szóltunk, valamint a falak szárazságának fontosságáról. Most nézzünk egy olyan építészeti hiányosságokra visszavezethető problémát, mely szintén hozzájárulhat a levegő páratartalmának emelkedéséhez, és ezáltal többek között a penészesedés megindulásához is!

Akár új ingatlanoknál is előfordulhat a hőhíd!

A hőhidak alapvetően építési hibákra vezethetőek vissza, melyek nem csak a régi ingatlanokra lehetnek jellemzőek, hanem újakra is. Míg az ódon házak esetében az akkoriban alkalmazott korszerűtlen technológia vezethet hőhidak kialakulásához, addig az újonnan építetteknél a nem megfelelő anyaghasználat, a szakértelem hiánya okolhatóak.

Geometriai hőhidak a sarkokban
Geometriai hőhidak a sarkokban

Miért veszélyesek?

Mint sok más tényező, így a hőhidak is hatást gyakorolnak az ingatlan egyes helyiségeinek levegőjére, sőt, a fűtésszámlákon és a hőérzeten is jelentősen meglátszik, ha valamilyen építéssel összefüggő hiányosság tapasztalható. A külső falfelületeknél a belső rész hőmérséklete is alacsony lehet, ami a penész megjelenésének kedvez.

Javítható?

A megfelelő eszközökkel és anyagokkal egyszerűen orvosolható a probléma, ezzel helyreállítva a belső mikroklímát, és sokat téve a fűtésre fordított kiadások csökkentéséért.

Az építkezés során elkövetett hibák tehát egyértelműen alakítják a lakás levegőminőségét, a hőhidak okozta károk azonban helyrehozhatóak a megfelelő szakember kiválasztásával. Következő cikkünkben részletesen megismertetjük azzal, hogy mit is jelent tulajdonképpen a kifejezés, mikor beszélhetünk az ingatlanban hőhidakról.