Színek a környezetünkben

A koloniális színek alkalmazása

A koloniális stílusú otthonokat eleinte a színek hiánya, a meszelt falak és a természetes fafelületek jellemezték. A gyarmatok fejlődésével mind színesebbek lettek az épületek. Új-Angliában a díszítés jobbára a György-kor kezdetének ízlését tükrözte. A módo­sabb háztartásokban drága (gyakran importált) festékeket, például berlini kéket, karmazsinvöröst, rézrozsdát használtak a néha aranyo­zással is kiemelt, markáns, telített kékek-zöldek kikeveréséhez.

Koloniális színek

Fent: Többféle kéket nyertek ólomfehérrel és/vagy sötét­szürkével kevert indigóból vagy berlini kékből. A rózsaszínek főleg fehérből és vörös vas-oxidból vagy cinóbervörösből készültek.

A kevésbé gazdag területek és agrárvidékek lakói nehezebben fér­tek hozzá az importcikkekhez, ezért meleg és visszafogott tónusú fes­tékeiket – amilyen például az okkersárga, a nádsárga, a rózsaszín-vörös és a zsályazöld – helyi agyagból, termőföldből, növényekből, állat­vérből nyerték.

Koloniális színek

Fent: A koloniális Williamsburg Kormányzói Palotájának díszterme felújítása előtt (fent) és jelenleg. Mára visszakapta Lord Botetourt kormányzósága idejére jellemző, 18. századi stílu­sát. A fogazatos párkány fölötti egyszerű mezőt a koloniális időszakban kedvelt vörösesbarna tónusok egyikére festették. A virágmintás tapéta halványabb szürke, bézs és törtfehér színei e korszak végén jöttek divatba.

Koloniális színek

Fent: A cinóber és vörös vas-oxid alapú rózsaszíneket sötétszürkével, sárga okkerrel és/vagy umbrabarnával árnyalták.

A koloniális zöldek általában berlini kék és okker, fekete és okker vagy rézrozsda és ólomfehér keverékei

Fent: A koloniális zöldek általában berlini kék és okker, fekete és okker vagy rézrozsda és ólomfehér keverékei.

A halvány­sárgát főleg sárga okkerből és ólomfehérből nyerték

Fent: A halvány­sárgát főleg sárga okkerből és ólomfehérből nyerték. A középbarna gyakran vörös vasoxidot, sárga okkert, sziénabarnát, umbrát, kalcium-karbonátot és ólomfehéret tartalmazott.

A keményfából készült bútorok vöröses ­vagy sárgásbarnáikkal is gazdagították

Fent: A keményfából készült bútorok vöröses ­vagy sárgásbarnáikkal is gazdagították a koloniális házak palettáját. Ebben az időben a dió-és a rózsafa volt a legkedveltebb.

Rozsdavörös színek

Fent: A rozsdavörös a külső felületek lécburkolatának igen kedvelt színe volt. A drága festékeket, például a berlini kéket a koloniális házak többségének csak a homlokzatán használták.

SzínekSzínek 2