Lakásfelújítási tanácsok

Ezek voltak a 2022-es év lakásfelújítás trendje [2023]

A ház- és lakásfelújítás előbb vagy utóbb minden tulajdonos életében eljön. Érthető módon a legtöbben addig húzzuk, halasztjuk, amíg csak lehet, hiszen hosszas munkálatokat követel. Ha viszont egyszer rávesszük magunkat, a végeredmény biztosan kárpótolni fog majd mindenért. Kíváncsiak voltunk, hogy idén milyen trendek uralkodtak a lakásfelújítás terén, mik voltak azok, amiket a legtöbben kértek. Ebben Lukács Norbert, a Lukacs General tulajdonosának a segítségét kértük.

Mi volt az, ami az előző évekhez képest változás volt a megrendelők igényét tekintve?

L.N: A Lukács General csapata már hosszú évek óta teljesít minden épület felújítással és építkezéssel kapcsolatos megrendelést, ezért bőven volt összehasonlítási alapunk az előző évekhez képest.
Ami határozottan nagy különbség, az a terek kialakításában volt. Jó néhány évtizeden keresztül minden lakás és ház esetében a tágasságra összpontosítottunk. Minél nagyobb és tágasabb terek kialakítása volt a cél. Idén azonban jól megfigyelhető volt, hogy ez a divat a végét járja, ugyanis egyre többen igénylik a kisebb szeparált, személyes tereket.

A privát terek iránti igény növekedésével pedig a megfelelő hangszigetelés kialakítása is fontos szempont lett. Ami nem csak a belső tér szempontjából fontos, de városi lakások esetében a külső zajok megszűrése miatt is elengedhetetlen. Ez az új igény visszavezethető az otthoni munkavégzés elterjedésére, ami miatt egyre több háztartásban nőtt a kereslet a saját, komfortos tér kialakítására, ahol nem zavarhat a többi családtag. 2022-ben tehát határozottan kijelenthetjük, hogy ilyen jellegű megrendelésekből volt a legtöbb és 2023-ban is ebből lesz a legtöbb.
Emellett pedig azért bőven volt példa a terek bővítésére is, amikor egy megvásárolt ingatlannál a belső falakat lebontjuk, így tágasabb teret tudunk megalkotni a lakáson belül.

Emellett milyen megkeresések voltak még jellemzők?

L.N: Emellett a leggyakoribb a hagyományos felújítás jellegű tevékenységek voltak, amik nem érintik a falak áthelyezését, a terek átépítését vagy gépészeti korszerűsítését, pl. festés, burkolás, villanyszerelés.
Ugyanakkor gyakori a padlófűtés beépítése, ehhez sokszor van szükség a régi aljzatbeton feltörésére, járólap bontására, amihez minden szükséges gépet és eszközt tudunk biztosítani, akár sitt szállítással együtt.
Jellemző még használt lakás vásárlásakor kisebb-nagyobb válaszfalak bontása, áthelyezése, akár főfalak részleges vagy teljes bontása, kiváltó gerenda behelyezésével. Van, aki teljesen nulláról szeretne egy saját belső teret kialakítani, és még a vakolatot is bontani, ilyen jellegű referenciáink is akadnak.

Mindenhol hallani a felújítási munkák alatti késéseket. Ti hogyan kerültétek el a csúszásokat?

L.N: Az évek alatt szerencsére megbízható kapcsolatrendszert tudtunk kialakítani a szakmán belül, ezért minden részfeladatra a legjobb szakembert biztosítjuk. A határidők tartása nálunk kiemelten fontos szerepet tölt be, ezért csak olyan határidővel vállaljuk el a munkákat, amit aztán szerződésbe foglalva garantálni is tudunk. Emellett pedig mindig törekszünk arra, hogy állandó szabad kapacitással rendelkezzünk, aminek köszönhetően 2 héten belül el tudjuk kezdeni a munkát.