Színek a környezetünkben

Normandiai château (klasszicizmus képekben)

A franciaországi Normandiában 1765 táján, XV. Lajos (1715-74) uralkodása idején épült a Château de Morsan. Eredeti rendeltetése szerint nyári rezidencia (maison de plaisance), bár vadászlakként is használták. Jelenlegi tulajdonosa, Lillian Williams – a korabeli francia kelmék és dekoráció nemzetközi szaktekintélye – nemrég teljesen felújíttatta.

A château különösen érdekes a 18. Század végi építészeti és díszítőstílusok fejlődése szempontjából: tükrözi a fokozatos átmenetet a XV. Lajos idején uralkodó, gyakran hivalkodó és frivol rokokó és a XVI. Lajos korában (1774-92) virágzó fegyelmezettebb, egyenes vonalvezetést kedvelő klasszicizmus (vagy goût antique) között.

A Château de Morsan felső szinti hálószobája

Fent: A Château de Morsan felső szinti hálószobájában piros-fehér kockás textília a 18. Század végén divatos minta reprodukciója. A székhuzat, az ablak-, ágy- és falikárpit is ebből készült. A 18. Század végi hálószobák e színkombinációjának könnyedségét erősíti a fehérre festett mennyezet és famunka, a fenyőbútorok és padló.

Csíkos bútorszövet is fellelhető a francia klasszicista enteriőrökben

Fent: Csíkos bútorszövet is fellelhető a francia klasszicista enteriőrökben. A XVI. Lajos-kori faragott-festett ágy zöld-fehér drapériája, takarója és hengerpárnája a 18. Század végéről származik.

Franciaországban Marie Antoinette királyné népszerűsítette a finom virágmintákat

Fent: Franciaországban Marie Antoinette királyné népszerűsítette a finom virágmintákat, amilyen itt a drapérián és a heverőn látható. Sárga tónusa megismétlődik a falakon és a kiegészítő drapériákon.

A château külső megjelenését (például tetővonalát, ablakfejezeteit, ajtóit, zsaluit, a főhomlokzati balkont) a rokokói jellegzetes, ívelt formái uralják. Ez jellemzi az előcsarnok üvegezett ajtóinak aranyozott díszeit is. Ezzel szemben a legtöbb helyiségben a boiseries, azaz a faburkolat egyszerű, egyenes vonalakkal határolt, aranyozott vagy festett elemekből áll, ami a klasszicista stílus jellemzője.

Hasonló ellentétet figyelhetünk meg a berendezés esetében is. Az ágyak többsége például a míves lits à la polonaise: kupolás baldachinjukat a sarokoszlopokhoz csatlakozó, ívelt vonalú, kárpitozott rudak tartják. A bútortípust XV. Lajos lengyel felesége, Maria Karolina Leszczynska tiszteletére nevezték el, és először a 18. Század közepének francia rokokó hálószobáiban tűnt fel, de a kora klasszicista enteriőröknek is kedvelt darabja. A rokokó ízlés további jellemző példái a XV. Lajos-stílusú asztalok, íróasztalok és székek – a jellegzetes, ívelt lábakkal.

A fogadószobákban jellemzően erősebb színeket használtak

Fent: A fogadószobákban jellemzően erősebb színeket használtak. Az előcsarnokban az aranyozással gazdagított falburkolat alapszíne a sötétzöld.

A kastély többi ülőbútora, némelyik heverő, valamint a büsztök és szobrok állványául szolgáló számos oszlopos talapzat azonban már XVI. Lajos korából származik: formaviláguk egyértelműen a visszafogottabb klasszicizmusra vall.

Lillian Williams természetesen olyan kelméket választott, amelyek híven tükrözik a stílusváltást: a 18. Század második felében az egzotikus, többnyire kínai eredetű, nagyvirágú rokokó rajzolatokat kisebb és finomabb európai növényornamensek, illetve geometrikus minták (csíkos, kockás) váltották fel.

A hálószoba alapszíne a fehér és a halványrózsaszín

Fent: A hálószoba alapszíne a fehér és a halványrózsaszín. A csíkos kelmék és a virágos falfelületek harmonikus egyensúlyát a zöld hasonló tónusai biztosítják.

A korszakra jellemzőek az általa választott különböző színkombinációk is. Az erősebb, telítettebb színeket – amilyen a sötétzöld, mályvakék, rozsdavörös és napsárga – gyakran aranyozás élénkíti és ellenpontozza. A főleg a hálószobákban megjelenő világosabb tónusok (például halványzöldek, sárgásfehérek) kontrasztszíne többnyire a fehér vagy szürkés törtfehérek. Mindegyik jellegzetesen franciás árnyalat.

A Château du Champ de Bataille Márványterme

Fent: A Château du Champ de Bataille Márványtermét sok és sokféle valódi márvány és faux marbre (márványt utánzó festésű) építészeti elem díszíti. Ilyen a geometrikus mintázatú padló, a kandalló, a pilaszterek, az oszlopos talapzatok és az asztallap is. A XVI. Lajos-stílus kedvelt metálszínei itt a bronzzal, rézzel és aranyozással kiemelt klasszikus motívumokon, ábrázolásokon tűnnek fel. A drapéria kárminvörösét erősíti a falikárpit, illetve a pilaszterek rozsdavöröse.

A hidegebb árnyalatok

Fent: A hidegebb árnyalatokat – amilyen az itt látható fürdőszoba halványszürke-világoskék kombinációja – is kedvelték XVI. Lajos uralkodása idején.