Színek a környezetünkben

Château du Champ de Bataille

A normandiai Le Neubourg város közelében (Franciaország) a 17. Század végén Comte de Créqui számára épült a Château du Champ de Bataille. Bár francia földön akkor még a barokk virágzott, a kastélyt klasszicista enteriőrjeiért csodálják: XVI. Lajos uralkodása (1774-92) idején ugyanis ebben a stílusban alakították át. Miután jelenlegi tulajdonosa, Jacques Garcia a parkokkal, kertekkel együtt helyreállíttatta az enteriőröket, a ma eredeti szépségében pompázó épület kiérdemelte „a normann Versailles” címet.

A hálószoba falain is a hideg, halvány szürkék és kékek szerepelnek

Fent: A hálószoba falain is a hideg, halvány szürkék és kékek szerepelnek. Itt azonban ellensúlyozzák ezeket az ágy- és ablakfüggönyön, a székek kárpitozásán és a keleti szőnyegen látható melegebb, vörös és rózsaszín tónusok. A kárpitozott bútorok kecses, természethű virágmotívumait XVI. Lajos felesége, Marie Antoinette népszerűsítette Franciaországban a 18. Század első negyedében, és főleg az előkelő hölgyek budoárjait díszítik.

A tipikusan XVI. Lajos-stílusú, márvánnyal és faux marbre, azaz márványt utánzó festéstechnikával kialakított belső terek építészeti elemeit, kiegészítőit a görög-római formanyelv ornamensei uralják.

A kivételesen míves bútorok kárpitozása és a textíliák szintén az irányzat fénykorát idézik: a 18. Század végén Franciaországban divatos palettán a hidegebb, halványabb színek mellett a melegebb, sötétebb tónusok is jelen vannak.

A Château du Champ de Bataille Porcelán-folyosója

Fent: A Château du Champ de Bataille Porcelán-folyosóján a 18. Század végén nagy mennyiségben Franciaországba exportált japán Imari-, illetve kínai kék-fehér porcelántárgyak pazar gyűjteménye látható. A boiseries (falburkolat) sötétvörös, sötétkék, fekete és arany színeit az Imari-paletta ihlette. Ezek a császári Róma díszítéseit idéző színek előrevetítik az 1790-es évek végi directoire stílus hazafias – többnyire fehérrel társított – vörös-kék kombinációját.

Klasszicista stílus

Fent: A francia klasszicista építészek és lakberendezők rendkívül gazdag szín- és mintakészletből válogathattak: megrendelőik megengedhették maguknak a drága, sokszínű márványt és porfírt. A görög-római minták után készült kőedények élénk, telített színeik révén gazdagítják a palettát.

A hideg szürkésfehérek és szürkéskékek a boiseries (falburkolat) alapszínei

Fent: A hideg szürkésfehérek és szürkéskékek a boiseries (falburkolat) alapszínei a Château du Champ de Bataille fürdőszobáiban. A bal oldaliban a szürkésfehér ismétlődik a festett széken és a kád cinkbevonatán. Ezt ellensúlyozza a kádbaldachin, a falkárpitok és a szőnyeg melegebb vörös, sárga színe és a kád oldalán a vöröses-terrakotta faux marbre festés. A jobb oldali fürdőszobában a szürkéskék háttér hűvösét is enyhítik valamelyest a keményfa bútor és a parketta barna tónusai, a függöny halvány rózsaszínei.