Szobafestés-tapétázás tudástár

Spatulyák, a glettelés, simítás és kaparás eszközei

E termékeket összefoglaló néven simítóeszközöknek nevezzük, de azokat nemcsak simításra használjuk. A szerszámok kenő-, simítófelülete rendszerint mű¬anyag vagy acél, a nyele pedig fa vagy műanyag. Fontos tudnunk, hogy a rozsdamentes szerszámok is eltérő minőségű alapanyagokból készülnek és ezért a különböző kemikáliákkal szemben eltérő módon állnak ellen, van olyan eszköz, amely erősebben savas, ill. és lúgos környezetben is ellenálló.

A spatulyák felhasználási területük és alapanyagaik szerint különböztethetők meg:

 • A festékkaparók rendkívül erős, zömök szerszámok, vastag, erős, merev acél pengével. Fő feladatuk a maratás és égetés során a festékmaradványok eltávolítása. Pengeszélességük általában 70 – 80 mm. Néhány változatuk cserélhető pengével készül.
 • A festőspatulyák rugalmas acél, vagy rozsdamentes acél pengével rendelkeznek. Felhasználási területük szerint megkülönböztethetők a rugalmas és a merev spatulyák. A rugalmasak főképpen simításra, a merevek pedig simításra és kaparásra egyaránt használhatóak. Pengéik 20- 120 mm méretűek.
 • A japán spatulyák főleg simításra használatosak, késtapaszokat, gletteket, gip­szeket hordunk fel velük. A kicsi, műanyag nyelű spatulyák mérete 20 – 140 mm, a nagyobb felületekre javasolt és festők által is használt fanyelű spatulyák mérete 140 – 300 mm.
 • A biflex spatulyák két, egymás melletti pengével rendelkeznek. A rövidebbel állíthatjuk be a szerszám rugalmasságát, ugyanis a nagyobbik penge a kisebben fekszik fel. Behúzott pengeállásnál a nagy felületű penge szabadon mozoghat, ezért a szerszám rugalmas; kitolt állásnál pedig a kevésbé szabad mozgás miatt egyre inkább rugalmatlanná válik. Szokványos méretük: 150 – 300 mm.
 • A fali spatulyák a nagy, 15-100 cm-es szélességükről ismerhetők fel. Ezeket fa­lak síkozására, glettanyaggal történő átvonására használjuk.
 • Műanyagból készülnek a karosszéria spatulyák, amelyek főleg az autóiparban használatosak. Méretük a 6 x 10 illetve a 9 x 15 cm között változik.
 • A fogazott spatulyák iparágunkban leginkább ragasztóanyagok, vékonyvakola­tok felhordására használatosak. Az utóbbi években a német nyelvterületen el­terjedt ún. „TKB” norma szerint különböztethetők meg a termékek egymástól aszerint, hogy trapéz, háromszög, vagy négyzetes fogazású spatulyát haszná­lunk. Méretük 12-30 cm, anyaguk elsősorban acél, de ismerünk műanyag spa­tulyát is.
 • A gumispatulyák elsősorban fugázáshoz alkalmasak. A fugázóanyagok kíméle­tes, karcmentes bedolgozását végezzük velük. 16 – 28 cm a szokványos mére­tük.
 • Műanyag glettelők előnye a könnyű súly és a rozsdamentesség. Képlékeny, pu­ha anyagok (pl. kenhető tapéta) felhordásánál használatosak. Szokványos mé­retük: 13 x 28 cm.
 • A simítók (glettelők, glettvasak) a festőmester gyakran használt kéziszerszá­mai. Acél- és rozsdamentes acél kivitelben egyaránt készülnek. Az előbbi széles körben elterjedt és használatos, főképpen a hosszú évek, évti­zedek óta használt, kevésbé agresszív anyagok felhordásához ajánlott. A rozsdamentes glettelők iránti igény hazánkban az utóbbi években egyre erő­teljesebb, mert az újonnan fejlesztett és használt anyagoknál követelmény a rozsdamentes szerszámok használata. E szerszámok mind sima, mind fogazott kivitelben egyaránt kaphatók. A sima glettelők főképpen gipszek, glettek, vakolatok felhordásánál, tapaszo­lásánál és simításánál használatosak; míg a fogazott eszközöket inkább a különleges anyagok, vagy eljárások során használjuk, főképpen olyankor, amikor fontos az egyenletes rétegvastagság. (Vakolatok, szőnyeg-, illetve csemperagasztók) Ilyen különleges anyag például a struktúráit (mintázott) vakolat, ahol a fogazott szerszámmal csak az egyenletes vastagságú felhor­dást végezzük, majd a vakolatot valamilyen más eszköz segítségével (spatulya, struktúra henger, vagy akár egy darab textília) még nedves állapotában mintázzuk. A simítók szokványos mérete 10-15 x 20-28 cm, de ismertek az ún. svájci glet­telők is, amelyek mérete 10-15 x 45-50 cm.
 • Kőműveskanalak csak részben kapcsolódnak szakmánkhoz. Alapanyagaik megegyeznek a simítókéval. Ismertek a kőműves-, a gipsz-, és sarokkanalak, de különlegességként ide sorolhatók a „macskanyelv”, valamint a berni vakolat­kanál is.