Szobafestés-tapétázás tudástár

Festőhengerek és fajtái

A festőhengereket főképpen nagyobb felületek bevonására használjuk ( például beltéri falfesték festésénél). Az utób­bi évtized során hazánkban ugrásszerűen terjedt el a használatuk. Számos előnye van a festőkefékkel szemben, így például a gyorsabb munkavégzés, egyenletesebb festék eloszlatás, egységesen strukturált felület, és nem utolsósorban kevesebb cseppenő festékanyag. A kiváló minőségű festőhengerrel, egy mártással gond nélkül akár 1 m2 felület is lefesthető, élettartama ugyanakkor hosszú, egyetlen darabbal több, mint 4 – 5.000 m2, festése is lehetséges.

A hengereket rendszerint a csepegtető ráccsal együtt használjuk oly módon, hogy a mártást követően a felesleges festéket a rács segítségével távolítsuk el a hengerről. A festéket egyenletes hossz- és keresztirányú mozdulatokkal oszlatjuk el. A nyelekhez hosszabbító rúd csatlakoztatható. így létra nélkül, akár több méteres magasságban festhetünk.

A hengerek szerkezete és gyártása

A festőhengereket Európa-szerte erre szakosodott üzemekben készítik. A henger magja mű­anyagból, fröccsöntéssel készül, rendszerint több darabból áll. Egyidejűleg kettős feladatot lát el: ez hordozza ugyanis „szőrmét”, amellyel a festést végezzük, valamint ez fogadja be a nyelet is. A jobb minőségű hengerek magja műanyag csapágyat is rejt magában, ez megkönnyíti a mun­kálatokat, ugyanakkor csökkenti a kopást, ezáltal nő a henger élettartama.

A szőrmék különleges, e célra gyártott és fejlesztett anyagok. A hen­gerre varrás vagy ragasztás útján rögzítik. A nyelek horganyzott, hajlított fémből készülnek, műanyag fogantyúval. A fém szár átmérője rendszerint 6 – 8 mm, a vastagságból következtethetünk a henger minőségére is, hi­szen a 6 mm-es kivitel kevésbé tartós, jobban hajlik ezért az iparszerű igénybevételre csak korlátozottan alkalmas.

A radiátorhengerek, illetve lakkozó hengerek esetében használatos a 4 mm-es át­mérő is, ez esetben az átmérőből természetesen nem következtethetünk a minőségre, tekintettel, hogy másik termékcsoportról van szó.

A hengerek csoportosítása alapanyaguk szerint

Természetes eredetű alapanyagok

Báránybőr: Máig utolérhetetlen festékfelvételben- és leadásban. Hosszú élettartam, kiváló mi­nőség jellemzi. „Hátránya”, hogy gondos ápolást és karbantartást kíván.

Bárány

Főként 18-27 cm-es hengereknél használatos. Szokásos felhasználási terület: lak­kok, latex- és minden vízbázisú termék esetén. Vigyázat alkáli-, „zsírszerű”-, és oldó­szertartalmú anyagoknál!

Velúr: 100% gyapjú, szőtt alapanyag. Tulajdonságai a báránybőrhöz teszik hasonlatossá, de annál durvább. Leginkább a MINI hengerek esetében használatos. Felhasználási terület: Műgyanta- és akrillakkok, epoxi- és poliésztergyanták, padlóbevonatok, ala­pozók. Általánosan használható viszkózusabb és erősen oldószeres festékek esetén.

Velúr

Szőtt kecskeszőr: Felhasználási terület: mint a velúr alapanyagú hengereknél.

Mesterséges eredetű alapanyagok

a., Poliészter

A Vestan tűzött alapanyag, viszonylag jó szívóképességgel és egyenletes festékleadással. A hen­ger szőrméje a vattához hasonlatos. Felhasználási terület: Főként háztartási festések­nél, diszperziós- és enyves festéseknél elsősorban háztartási célokra. A Moltopren habosított termék, ami a szivacs-, ragasztó- és struktúrahengerek alapanyaga. FCKW-és oldószermentes. Térfogatsúly: 17-60 kg köbméterenként. Agresszív anyagokkal, ol­dószerekkel szemben nem ellenálló.

A normál minőség általában 17-20 kg/m3, struktúrája narancsos, nem az igényes szakember alapanyaga. A finom minőség 28-30 kg/m3, már finom struktúrát ad. Az iparos minősége, a szuperfinom, 48-60 kg/m3 térfogatsúllyal, egyenletes, sík felületet kapunk a feldolgozást követően.

Felhasználási terület: lakkozás, zománcozási munkálatok. Struktúrahengerek ese­tében vakolatokhoz, spatulyázó masszákhoz alkalmazható

Poliakril szőtt alapanyag, már „cérnateddy” kategória. Jó szívóképesség, jó ár/teljesítmény vi­szony jellemzi. Ez az átlagos minőségű henger alapanyag, közepesen tartós, jó festék­felvételi és leadási tulajdonságokkal, univerzálisan használható. A viszonylag ala­csony ár miatt az igényes barkácsolóknak javasoljuk. Az alábbi termékek tartoznak ebbe a csoportba: Kanekaron, Perlaflor, Plüss. Felhasználási terület: kül- és beltéri diszperziós, valamint latex- és rozsdavédő fes­tékek.

Poliamid szőtt, rendkívül strapabíró alapanyag, robusztus minőség. Rendkívül tartós, hosszú életű, kiváló szívó és festékleadó képességgel. Oldószerálló, folyadék biztos. Nem hul­latja szálait, könnyű munkát, finom struktúrájú, egyenletes festékfelhordást tesz lehe­tővé. Kiemelkedő élettartam, nagyon jó ár/teljesítmény viszony. Az igényes iparos ki­váló minőségű alapanyaga. Az alábbi termékek tartoznak ebbe a csoportba: Aranyszálas és Gold, Nylon, Gyöngybársony, Perion. Felhasználási terület: Műgyanták, akrilátok, olaj-, rozsdavédő-, latex-, kötő- és diszperziós festékek

Egyéb tulajdonságok szerint

Párnázás szerint

Párnázott hengereknél a mag és a bevonat közé habosított párna kerül. Vastag­sága szerint általában 6 – 9 mm vastag habanyagot használunk és párnázott, illetve erősen párnázott hengerekről beszélünk. Az ilyen hengereket elsősorban egyenet­len, nem sima alapokon javasoljuk.

Téves az elképzelés, hogy a párnázott henger lényegesen több festéket vesz fel! A párnán ugyanis egy fólia bevonat feszül, ami megakadályozza a festék beszivárgá­sát a henger magjába. A többlet csakis a habanyag miatt megnőtt kerülettel arányos. Nem párnázott hengereknél hiányzik a habanyag. Elsősorban sima, egyenletes fe­lületre javasoljuk.

Magátmérő szerint

15-35 mm-es magátmérő a fűtőtesthenger kategória, MINI és MIDI hengerek tar­toznak ide.

40 – 47 mm-es átmérő általában a kisebb felületek hengere, a kisebb palást miatt többször kell mártani, kevesebb anyagot vesz fel, ugyanakkor „mozgékony”, könnyű vele dolgozni. Főként a befejező munkálatokhoz, pl. oszlatás, eldolgozás, lakkozás használatos.

58 – 69 mm-es átmérővel rendelkeznek a professzionális, nagy felületre kifejlesz­tett termékek. Nagy palást, több anyagfelvétel, kevesebb mártogatás. Gyors, profi munka jellemző rájuk. Felhordásra, oszlatásra egyaránt megfelelő.

Az alapanyag szálhossza szerint

4-8 mm hosszal, rövidszőrű termékek. Ezek főként oszlatásra (pl. lakkozás, mű-gyantázás, betonfestés stb.) használatosak, a felhordásra kevésbé. Kivétel ez alól az egészen sűrű, viszkózus festék (pl. Rauhfaser, szilárd festékek), amelyekhez kifeje­zetten rövidszőrű hengert kell használni. Ilyen esetekben sokszor javasolják a már ko­pott, elhasznált hengerek alkalmazását is. A kapott felület sima, nem narancsos.

10-23 mm hossz alkalmas a felhordásra. 10-14 mm-es a legtöbb fűtőtesthenger. A nagyobb, 20 – 27 cm-es hengerek közül ilyen hosszal rendelkeznek a lakkozáshoz, po­liészterhez és műgyantafelhordáshoz alkalmas egyes termékek. A professzionális, na­gyobb felületekre használatos hengerek szálhossza 18-23 mm között változik.

Különleges hengerek

A különleges hengereket elsősorban – de nem kizárólag – már felhordott anyagok további megmunkálásához, mintázásához használjuk.

A struktúra – mintázó – hengerekkel a felhordott festék, illetve vakolat végső min­tázását végezzük. A mintázatok lehetséges száma végtelen, azoknak csak a fantázia szab határt. Ezért a mintázó hengerek is nagyon sokféle kivitelben készülnek. Az ilyen hengerek szerkezeti felépítése megegyezik a festőhengerekével, külső palástjuk anya­ga és mintázata viszont lényegesen eltér azoktól. Ismerünk szivacsból, gumiból, mű­anyagból, bőrből, textíliából stb. készült termékeket.

E szerszámok felhasználási módja is sokrétű, a „hagyományos” gurítás mellett is­mertek más eljárások is, mint pl. az ütögetés, vagy a cuppantás is.

  • Más különleges hengerek is ismertek, ilyen például a szöges hengerek egy-egy csoportja. Egyik változat a tapéták eltávolítása során használatos, a másik a műgyantázáskor. Az előbbivel a tapétán apró lyukakat képzünk, amin a víz gyorsabban szivárog át és ezáltal a megnedvesített tapéta hamar eltávolítható, míg az utóbbit a friss műgyantán gurítva lehetővé tesszük az apró levegőbuborékok eltávozását.
  • A sarokhengereket kifejezetten a belső sarkok és élek festéséhez fejlesztették ki. Különleges kialakítása lehetővé teszi az élek gyors, könnyű festését, hiszen pl. egy lépcsőházban az eddigi állványozás helyett hosszabbító rúddal könnyedén festhetünk a sarkokban is. Óriási előnye a gyors munkavégzés, további előny, hogy az élekben is a falakkal megegyező struktúráltságú a festés. Gondoljuk csak el, hogyan „fest” a falakon a henger enyhén narancsos mintázatú lenyomata, amikor a sarkokban ugyanez a lenyomat ecsetünk sörtecsíkjait mintázza?!