Vakolat

Fagyapot vagy többrétegű lemezek vakolása

Röviden érdemes kitérni a fagya­pot könnyűlemezekre vagy többrétegű lemezekre, amelyeket vakolható, bentmaradó zsaluzatként gyakran alkalmaznak az építés során. Ezeknél a hőmérséklet és nedvesség függvényében ritmiku­san, termikus feltételhez kötött térfogat-változások keletkeznek. A vonatkozó irányelvek kimondják, hogy fröcsköléssel kell dolgozni, mert ezzel kor­látozzuk a lemezek duzzadását.

Előírások és teendők a repedések megelőzésére

A fröcskölésre 4 hét (!) leállási időt írnak elő, amely követelményt – tekintettel a jelenlegi építkezések lefolyására és ütemtervére – nem lehet betartani. A kőműves, ill. az épületszobrász számára szinte megoldhatatlan a négyhetes munkaszünet. Mivel a leállási időt kény­telenek megrövidíteni, eleve számítanak a fagyapot könnyűlemezek elkerülhetetlen zsugorodása miatt fellépő repedésekre. A repedésképződés azonban megelőzhető lenne, ha a tervező mégis megegyezne a kőművessel az alapok fröcsköléséről.

Alapfelület anyagválasztása

További problémát jelent az anyagváltás az alap­felületen. A különböző anyagok, mint például a fa­gyapot könnyűlemezek és a téglafalazat esetében az eltérő szívóképesség sokszor elkerülhetetlenné teszi a repedésképződést, ezt a varrat környékén majdnem minden esetben viszonylag könnyű felismerni.