Allergiamentes otthon

Illékony szerves vegyületek allergiás hatásai

Ezek az általában illékony szerves vegyü­leteknek hívott vegyületek otthonunk egyik legfőbb szennyező anyagai. Szén­vegyületek, ezért hívjuk őket szervesnek, és mivel szobahőmérsékleten könnyen elpárolognak: „illékonyak”.

Egészségügyi kockázatok

Sokat vitatott kérdés az otthonunk­ban számos termékben előforduló illé­kony szerves vegyületek egészségre gya­korolt hatása. Bár a legtöbb szakember azt javasolja, hogy az illékony szerves ve­gyületszintet alacsonyan kell tartani laká­sunkban, máig is vitatják, hogy mi a még biztonságos szint. Az illékony szerves ve­gyületek nem allergének, de irritáló hatá­súak lehetnek néhány allergiás betegre, és tüsszögést, könnyezést, szorító mell­kasi fájdalmat, valamint zihálásos tünete­ket válthatnak ki. A legtöbb embernek azonban az illékony szerves vegyületek nemigen okoznak gondot.

Az illékony szerves vegyületek forrásai

A legtöbb illékony szerves vegyület pet­rolkémiai anyagokból származó szintetikus anyag. Sok lakásfelújításhoz és tisztí­táshoz használt termékben megtalálha­tóak. Előfordulnak azonban a természet­ben is, ilyen a narancs citrus illata vagy a felvágott hagyma szemet csípő permete.

Az illékony szerves vegyületek kipá­rolgása történhet gyorsan és szét is oszolhat gyorsan, mint amikor felvágjuk a narancsot; vagy lassan, hosszú hónapok alatt, mint a bútorlapok esetében. Ez a lassú kiszivárgás hozzájárul az átlagos otthonra jellemző háttér illékony szerves vegyületszint kialakulásához.

Az illékony szerves vegyület­szint csökkentése

Az első és legfontosabb lépés a megfelelő szellőzés biztosítása, mert ez­zel megakadályozzuk az illékony szer­vesvegyület-szint megemelkedését a be­lélegzett levegőben. Ha még mindig úgy érezzük, hogy bizonyos termékek illé­kony szerves vegyületei irritáló hatást fejtenek ki allergiás tüneteinkre, próbál­juk meg elkerülni ezeket a cikkeket, vagy helyettesítsük őket valami mással.

Formaldehid az otthonunkban

Ez az anyag gyakori illékony szerves ve­gyület. Az utóbbi időben elég sok figyelmet szenteltek neki az egészségre gya­korolt vitás szerepe miatt. Jelenléte a levegőben már kis mennyiségben is irri­tálhatja a szemet, az orrot és a torkot, különösen a krónikus náthában vagy asztmában szenvedőknél, s könnyezést, tüsszögést és köhögést válthat ki.

A formaldehid kis mennyiségben számos háztartási termékben előfordul, de legtöbbjük túlságosan is keveset tar­talmaz ahhoz, hogy az allergiás emberek nagy részének gondot okozzon. Néhány háztartási termék azonban nagy mennyi­ségű formaldehidet tartalmaz.

 Az alábbi termékek hónapokig, néha évekig bo­csátják ki a formaldehidet:

  • farostból készült termékek, me­lyek széleskörűen elterjedtek, mint padlóburkolók, polclapok és különösen, mint összerakható bú­torok;
  • szivacsos hátú szőnyegek és aláté­tek;
  • festékek tartósító anyaga;
  • ne feledjük, hogy mindenféle termék formaldehid kibocsátása idővel rendkí­vül alacsonyra csökken, és néhány hé­ten vagy hónapon belül a legtöbb aller­giásnak – nagy valószínűséggel – nem okoz gondot.