Allergiamentes otthon

Allergia: mire ügyeljünk padló, ablak és falburkolat választásánál?

Az 1960-as évek előtt a hosszú munka­hét és a kevés szabadnap volt a megszo­kott a legtöbb ember életében. A szabad­idő és szabadidős tevékenységek korlátozottak voltak. Ez egyetlen generá­ció alatt megváltozott. A modern csalá­dok több szabadidőt és pénzt költhet­nek. Az egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenység az otthonunk lett: annak karbantartása, dekorálása, javítgatása.

Számos terméket fejlesztettek ki a lakásfelújítás terén, hogy az igényeket ki­szolgálják. Újfajta festékeket, ragasztókat, lakkokat – melyek nagy részének a szer­ves oldószerek, például a lakkbenzin vagy nehézbenzin, fontos alkotórészük. Ezek az oldószerek, ha levegőre kerül­nek, rendszerint gyorsan elpárolognak, ezért hívjuk őket illékony szerves vegyü­leteknek.

Festékek és lakkok

A festékek és lakkok oldószereiből fel­szabaduló gőzök irritáló hatásúak lehet­nek – különösen a náthában és asztmá­ban szenvedőknek -, olyan tüneteket okozva, mint könnyezés, tüsszögés vagy köhögés. Esetenként még asztmás roha­mot is kiválthatnak. Általánosságban el­mondhatjuk, hogy minél magasabb egy termék illékony szervesvegyület-tartal­ma, annál erősebb a szaga.

Oldószertartalom

A festékek lehetnek olaj- vagy vízbázisúak. A legtöbb falfesték vízbázisú, míg a fára vannak víz- és olaj alapú festékek is. Az olaj alapú festékek azonban nagyobb valószínűséggel okoz­nak gondot az allergiásoknak, mivel na­gyobb arányban tartalmaznak oldószere­ket. Az oldószer feladata, hogy az olajat felhígítsa, így könnyebb felhordani.

Alternatív festékek

Vannak olyan aller­giás betegek, akiknél még a vízbázisú fes­tékek is kiváltanak bizonyos tüneteket; mások egyszerűen csak minimalizálni szeretnék a környezetükben előforduló illékony szerves vegyületek hatását. Bár nem olyan könnyen hozzáférhetőek, mint a főbb gyártók árucikkei, de vannak arra szakosodott vállalatok, akik széles választékát kínálják az allergiakímélő ter­mékeknek.

Fakonzerváló szerek

Számos termék kapható rovarok és gombák ellen a fa megóvására. Ezek nagy része azonban oldószer alapú, és így veszélyt jelenthetnek az allergiában szenvedőknek. Óvatosan kezeljük ezeket a vegyi anyagokat, kerüljük érintke­zésüket a bőrünkkel, illetve gőzeik belégzését. A fakonzerváló szerek irritál­hatják a bőrt és a nyálkahártyát, valamint fejfájást, szédülést és hányin­gert válthatnak ki.

Vásároljunk vízbázisú fakonzerváló szereket. Ezek jóval keve­sebb illékony szerves vegyületet tartal­maznak, mint az átlagos szerek, szaguk sem olyan erős, s kisebb a valószínűsége, hogy a légúti problémákkal küszködőknél irritációt váltsanak ki.

Falburkolatok és ablakok, tippek allergiások számára

A falburkolatnak számos formája van a tapétától a falambériáig, azonban egyik másik előnyösebb az alacsony allergén-szintű otthonok számára.

Tapéta

Nagyon népszerű módja a fal dí­szítésének. Azonnal megváltoztatja a szoba hangulatát, és szó szerint elfedi a kevésbé tökéletes falak kisebb felületi hibáit. A sima, mosható tapéta előnyösebb, mivel a struktúráit tapéta könnyen porcsapdává válik. A nedvesség nemigen jelenthet gondot a tapéta mögött, ha­csak nem elég hideg ahhoz a fal, hogy meginduljon rajta a páralecsapódás.

Tapétázás

A legtöbb tapétaragasztóban van gom­baölő, ami megakadályozza a penészesedést. Ha penészallergiánk van, ügyeljünk a penészes foltokra és a gomba spórák szétszóródására, amikor eltávolítjuk a ré­gi tapétát. Van, akinél allergiás bőrgyul­ladást okoz (ekcémát) a karboximetil-cellulóz, amely egyes tapétaragasztók alkotóanyaga, ezért ha érzékenyek va­gyunk rá, viseljünk védőkesztyűt.

Festék

Az allergénszegény környezet­ben a festés a legajánlatosabb falburko­lás. A festékek olyan gazdag skálája kap­ható, hogy biztosan mindenki ráakad a megfelelő árnyalatra, s ha az egyszínű fal nem az esetünk, kipróbálhatjuk a sablonozást, az erezést, vagy bármely más dekoratív festési módszert. Érde­mes azonban végiggondolnunk, hogy milyen fajta festékkel dolgozzunk, mert bizonyos festékek oldószerei allergiás tüneteket provokálhatnak.

Lambériázás

Az amerikai Shaker stílusú és a viktoriánus kori dekoráció iránti érdeklődés újraéledése fellendítette a (fa)lambériázási kedvet. Sajnálatos módon a lambéria általában fűrészpor, furnér vagy keménylemez- alapra ragasztott burko­latból áll, és általában olyan ragasztóval készítik, amely formaldehidet bocsát ki, így nem alkalmas az alacsony allergénszintre törekvő otthonok díszítésére.

Ablakok

Az ablak díszítése is kihat az allergének mennyiségére. A nehéz dra­périák nem ajánlatosak, mert össze­gyűjtik a port és nehéz őket tisztán tar­tani. Jó szaporodó helyei a poratkáknak is. A könnyen tisztítható redőnyök előnyösebbek, különösen a műanyag vagy farácsos fajták. A szalagfüggönyök kevesebb port gyűjtenek és könnyebben tisztíthatók, mint a vízszintes redőnyök, de a könnyen tisztítható, felcsavarható redőnyök is jól beválnak.

A dupla üvegezés megakadályozza vagy lecsökkenti a páralecsapódást, s ez­zel a penészesedés esélyét. Az újfajta ab­lakokba szellőzőket is beépítenek – egy kis állítható rácsot, ami akkor is beenged egy kis levegőt, ha az ablak zárva van – a háttérszellőzés és a pára csökkentése ér­dekében, ami az atkapopulációt és pené­szesedést is gátolja.

Kemény felületű padlók – Választási tippek allergiások számára

Bár néhányan megkérdőjelezik, hogy bölcs dolog-e eltávolítani a szőnyegeket, hiszen nagy mennyiségű port fognak fel, melyek egyébként szabadon köröznének a levegőben, a szakemberek általában a kemény felületű padlóburkolókat tartják egészségesebbnek. Egy egyszerű rutin takarítás megakadályozza a por felgyü­lemlését a padlón.

Ha mégis úgy döntünk, hogy kényel­münk érdekében szőnyegpadlót rakunk a nappaliba vagy a családi szobába, akkor is fontoljuk meg a szőnyegpadló és a nem mosható kisebb szőnyegek eltávolí­tását a gyerekszobából, hiszen a gyerme­kek sok időt töltenek a szobájukban al­vással vagy játékkal.

Anyagválasztás

Nagy választékban kap­hatók a különböző kemény felületű bur­kolók, a kemény, fától a linóleumon és a PVC-n keresztül, egészen a kerámia­csempékig.

Kerámia a vizes helyiségekbe

A kerámia padlócsempék különö­sen a „vizes” helyiségekben – a kony­hában és a fürdőszobában – hasznosak, míg a linóleum és a PVC, melyek fan­tasztikus minta- és színválasztékban kaphatók, sikeresen lefektethetőek bármely helyiségben. Ha azonban a fürdőszobában vagy a konyhában hasz­nálunk linóleumot vagy PVC-t, azonnal fel kell törölni a kifröccsenő vizet, mielőtt átszivárogna a burkolat alá. Választhatjuk a parafát is, ám megteleped­hetnek benne az atkák. Kisebb ennek a veszélye, ha szigetelőréteggel ellátott parafát használunk.

Tipp! Ha a keményfa padlóburkolót a konyhában vagy a fürdőszobában alkal­mazzuk, szigetelőréteggel kell ellátni a vi­zesedés megakadályozására.

Keményfa

A modern keményfa padlók gyakran kaphatók laminált formában: egy vékony keményfa réteget ragasztanak furnér vagy más mesterséges faalapra. Szinte kivétel nélkül előfestettek és lakkozottak.

Fapadló

Nagy általánosságban a vízbá­zisú ragasztóknak, festékeknek és lakkok­nak kevesebb szaga és kigőzölgése van, mint az oldószer alapú lak­koknak. A laminált padlók olcsóbbak, mint a tömörfa, de a valóditól eltérően nem csiszolható vagy lakkozható újra. A tömörfa lehet hajópadló vagy parketta.

Linóleum vagy PVC

Alacsony költségé­nek, könnyű felrakhatóságának és a min­ták és színek széles skálájának köszön­hetően a PVC és linóleumpadlók nagyon népszerűek. A PVC-padló alapanyaga elsősorban polivinil-klorid. Frissen lerak­va nagy mennyiségű vegyi anyagot bo­csát ki, különösen plasztikálló (lágyító) szereket.

Annak ellenére, hogy a linóle­um természetes alapanyagokból készül, mégis okozhat légzőszervi irritációt, mert az alapjául szolgáló lenmagolaj újonnan erős szagot áraszt. Ha a fenti anyagok bármelyikét kívánjuk lefektetni, nyissunk ablakot és alaposan szel­lőztessünk egészen addig, amíg teljesen meg nem szűnik a szag. Ez néhány na­pon belül megtörténik.

Kerámialapok

Különböző fajta padlóla­pok vannak forgalomban, divatosak a mozaik-, kő-, mázas és palalapok. Ezek szinte minden ízlésnek és helyzetnek megfelelő méretben, színben és felületi mintázattal kaphatók. A mázas vagy üvegszerű csempék felülete vízhatlan, nincs szükségük szigetelésre.

A porózus, szigeteletlen lapokon megtelepedhetnek a baktériumok és egyéb mikroorganiz­musok, s könnyen be is szennyeződnek. A tisztíthatóság érdekében a porózusla­pokat mindig szigetelőréteggel kell ellát­ni, ha konyhát vagy fürdőszobát padló­zunk vele.

Jegyezzük meg! Ha berepedezik, vagy állandó ned­vességnek van kitéve a csempék közti fú­ga, akkor megindulhat a penészesedése. A leggyakoribb penészgombák a savas környezetet kedvelik, ezért tanácsos olyan fúgázó anyagot választani, amely­nek kémiai összetétele erősen lúgos.