Épületek belső burkolatai

Műgyanta alapú padlólapok, Witexfloor padlólap

A laminált padlópanel gyors elterjedé­sének oka, hogy – elsősorban a padló­fűtések esetén – a szalagparketta szét-száradása sok kellemetlenséget okoz, sokan viszont idegenkednek a kőburko­latoktól.

Witexfloor padlólap

A 8 milliméter névleges vastagságú Witexfloor padlólap négy rétegből áll. A hordozóréteget adó HDF-lap a többi préselt lap közül anyagsűrűségével tű­nik ki: ennek köszönhető a minimális nedvességfelvétel, a szálszerkezetes felépítésnek pedig a nagyfokú szilárd­ság. A lapok mintázatát a 0,1 millimé­teres dekorréteg adja, amelyet foto­technikai eljárással készítenek, külön­böző fa- és kőutánzatokban. Újdonság a színes – szürke, kék, zöld és piros – homogén felület.

A 0,065 milliméter vastagságú kopóré­teg garantálja a teljes vízzárást. A for­matartást a 0,125 milliméter vastagsá­gú hátlap műgyantával impregnált le­meze biztosítja, amit a gyártás során – a három réteggel együtt – egyetlen műveletben préselnek össze egy lappá. A WITEX termékek fontos felhaszná­lási területe a padlófűtéses helyiségek burkolása.

Witexfloor padlólaok fektetése

A WITEX padlólapok fektetése egy­szerű, használatuk egyetlen előfeltétele a teljesen sík aljzat, beton, esztrich, régi műanyag padló vagy parketta. Az át­nedvesedés miatt – főleg nyers felüle­teknél – szükség van egy 2 milliméteres polietilén párazáró habfóliára, amely egy­ben kopogáscsökkentő hatású is. Az elemek pontos illesztését a csaphor­nyos rendszer teszi lehetővé, a hornyok ragasztóval történő egyenletes megtölté­se pedig megadja a felső vízzárást.

Az így fektetett-100 négyzetméterig egy­befüggő – úgynevezett úsztatott rend­szerből adódóan a hőmozgás nem repeszti meg az illesztéseket, hanem az egész tábla együtt mozog. A kivitelezés során ügyelni kell arra, hogy a falaknál, küszöböknél és az átvezető csöveknél mintegy 10 milliméteres dilatációs hé­zagok maradjanak.