Építkezés

A leggyakoribb tetőt érintő problémák és ezek javítása [Infógrafikával!]

Otthonunkban a tető van elsősorban az extrém időjárási viszonyoknak kitéve, legyen szó hőségről vagy fagyos hidegről. A tető lehet a ház egyik leginkább sérült része, anélkül, hogy ezt észrevennénk. Erre a legtöbb esetben nem gondolunk, csak akkor, ha már valami baj van.

Egy egyszerű kis tetőt érintő probléma is hatalmas károkhoz vezethet, ha nem cselekszünk időben. A probléma feltárása, meghatározása az első és legfontosabb lépés. Ha tudjuk, hogyan ismerjük fel a leggyakoribb problémákat, időben gondoskodhatunk szakemberről. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb tetőt érintő problémákat és ezek megoldását.

Beázó tető (lyukas tető)

Ez lehet az első számú probléma a listán. A legtöbb háztulajdonos találkozik a háztetőn keletkezett víz okozta károkkal. Amint azt korábban jeleztük, minél hamarabb fedezzük fel ennek jeleit, annál inkább elkerülhető egy súlyosabb probléma.

Ha a mennyezeten vagy a sarkokban megjelennek beázó foltok, tudnunk kell, hogy ezek csak a belső jelek arra, hogy a küldő részen már valamilyen kár keletkezett.

Azonnal hívjunk szakembert!

Ettől is jobb megoldás, a megelőzés. Javasolt legalább évente egyszer átvizsgálni a tetőt és megbizonyosodni arról, hogy a lehető legjobb állapotban van.

A tetőn felgyülemlő víz

Folytatva a tetőt érintő vizes problémákat, a „felgyülemlő víz” egy olyan kifejezés, amely arra utal, hogy pangó vagy állóvíz található a tetőn, amely az esőzés vagy más időjárási viszonyok után 48 órán belül még nem folyt le. Ez arra utalhat, hogy vagy az ereszcsatorna dugult el, vagy a szellőztető/hűtő/fűtő (HVAC) rendszerben adódott probléma, s ez esetben beázás történik.

Egy egyszerű megoldás ennek kiderítésére, hogy ellenőrizzük az ereszcsatornát, nem került-e bele törmelék a tetőről, esetleg lehullott ágak a közeli fákról. Ha nem ez a probléma, hívjunk szakembert, hogy mielőbb kiderítsük a beázás okát.

Algásodás a tetőn

Ha párás, hideg időjárási viszonyok jellemzik a helyet, ahol élünk, vagy nagyon árnyékos helyre esik a házunk, előbb-utóbb a tetőn algásodás jelenik meg.

Azonkívül, hogy a ház külsejét öregbíti, extra terhet tesz a házra, megtartja (magába szívja) a vizet, illetve hulladékot termel, amely károsítja a háztetőt.Sokan azt gondolják, elég lemosni az algás felületet, de szakemberek szakszerű kezelést javasolnak ezen problémára.

Az algát egy speciális tisztító eljárással lehet eltávolítani, amely ugyanakkor megakadályozza a későbbi kialakulását.

Nem megfelelő szellőzés

A megfelelő szellőzés elengedhetetlen a hőmérséklet-szabályozáshoz otthonunkban. Az egyik legjobb szellőző forrás a házak esetében a tető szellőzése, bár sok régi ház esetében ez nem kivitelezhető. Ezen probléma akkor ütközik ki igazán, amikor extrém időjárási viszonyok lépnek fel, legyen szó hidegről vagy hőségről.

A különböző tetők és a háztípusok különböző szellőztetést igényelnek. A ház életkora és a mérete lényeges szempont ehhez. Ha úgy érezzük, nem megfelelő a ház szellőzése, ennek megoldására hívjunk szakembert. A zsindely elhasználódása, állapotának romlása

Idővel, a tetőzsindely elhasználódik és elmállik. Az időjárás megteszi a hatását minden háztetőn. A klíma, ahol élünk és a háztető lejtése befolyásolja, milyen gyorsan megy tönkre a tetőnk. Általában, a zsindely élettartama 10-50 év, amely függ a tető anyagától, illetve a fellépő időjárási viszonyoktól. Azon házak, amely napsütötte, meleg éghajlaton találhatók, számíthatnak arra, hogy gyorsabban elhasználódik a tetőszerkezet, mint a hűvösebb éghajlaton lévők.

Amint elérkezik a tető felújításának ideje, forduljunk szakemberhez, mivel ezen munkát saját erőből nem tudjuk megfelelően kivitelezni. Ne feledjük, a legjobb módja a tető épségben tartásának, ha időben észleljük a problémát. Rendszeres ellenőrzés és javítás a kulcsa a hosszú élettartamú tetőnek és a súlyos károk elkerülésének. Tehát, ne feledjük az évenkénti alapos ellenőrzést!

A leggyakoribb tetőt érintő problémák és ezek javítása


Forrás:
protektor-festek.hu/a-leggyakoribb-tetot-erinto-problemak-es-ezek-javitasa-infografika/