Kültéri munkák

Háztető javítása és munkák elvégzése, tippek!

A terhelés elosztása

A háztetőn végzendő munkákhoz erősítsen a tetőgerincbe akasztható kampót a létrára – ha talál megfelelő méretűt.

Tetőjavítás

Ha hosszabb időt tölt majd a tetőn, érdemes tetőfedő pallót bérelni, ez ugyanis kényelmesebb, mint a közön­séges létra. Jobban eloszlik rajta a súly, s annak veszélye is kisebb, hogy eltörik egy-egy agyagcserép vagy palalapocska.

Súly elosztása

Hordjon megfelelő védőruhát!

A tetőn végzett munkákhoz vegyen védősisakot. Kezét erős munka kesztyűvel óvhatja a cserepek éles pere­métől. Ha a munkaeszközöket a derekára csatolt szerszámtás­kában tartja, mindkét keze szabadon marad, s a szerszámok sem szánkáznak le a tetőről. A tetőfedéshez viseljen masszív, kemény talpú bakancsot, nehogy a létrafokok nyomják a lábát. Aki „keleti kényelemre” vágyik, térdvédőt is használhat.

Jól használható állványzat

A legbiztonságosabban egymásba tolható elemekből épített állvány segítségével juthat fel a tetőre. Az állványzat körülbelül 5 m magas legyen, hogy elérje vele egy emeletes ház ereszét.

Állvány

Szűk helyen, például két ház között, keskenyebb állványzatot érdemes használni. Állítsa vízszintbe az állvány alapját, és mindkét lábát tartsa kinyújtva. Puha talajon úgy oszthatja el a súlyt, hogy deszkákat csúsztat az állvány lábazata alá. Kemény, sima talajon szereljen rögzíthető görgőket a lábazatra, így az állvány biztonságosan áll a helyén, ugyanakkor könnyen továbbgurítható.

Fő a biztonság!

Miután már a célnak megfelelő magasságú az állvány, szerelje fel a korlátot, valamint a perem­deszkákat. Ha az állvány nem magasabb 6 m-nél, használjon stabilizátort vagy szilárdan kötözze az eresz magasságában az épülethez.

Szilárdan álljon a talajon!

A létrahasználat biztonságát nagyban fokozza a lábtámasz, amit megvásárolhat, de akár bérelhet is.

Létra stabil

Ez a jól tapadó támasz nemcsak meggátolja a kemény felületen álló létra elcsúszását, hanem egyúttal elosztja a terhelést is, és ezáltal azt is megakadályozza, hogy a puha, például homokos talajban besüllyedjen a létra lába.

Tetőszerkezetek átvizsgálása

Hibakeresés

Rendszeres időközönként vizsgálja át alaposan a tetőt és a kéményt. Az idejében észlelt hibákat még azelőtt kijavíthatja, hogy nagyobb bajt okoznának. Akit nem lelkesít a tetőfedés gondolata, bízza inkább építési vállalkozóra vagy tetőfedőre ezt a nehéz munkát.

(Füst)csőstül jön a baj

Először is nézze át a kémény tetejét: ép-e a füstcső és körötte a fedkő. Vizsgálja meg a kémény falazatát és fugázását – nem fagyott-e szét valamelyik tégla, nem hullott-e ki a malter. A használaton kívüli kéményt érdemes befedni.

Jól tart a tetőbádog?

A kémény és a tetősík találkozási vonalát alumínium-, illetve horganylemezzel szokás szigetelni. Győződjön meg róla, hogy a bádogozás felső pereme szilárdan áll a téglák közti habarcsban és alsó széle a tetősíkra simul. így nem jut be alá esővíz, nem ázik be a tető. Ha a rés malterral van kitöltve, cserélje bádogra, mert a habarcs megrepedezhet.

Gyengék a tetőgerendák?

Mielőtt rászánja magát, hogy a palala­pot vagy agyagcserepet betoncserépre cseréli, kérje ki egy építési vállalkozó vagy statikus mérnök tanácsát. A tető­fedő anyagok súlya igen eltérő, ezért előfordulhat, hogy meg kell erősíteni a lécezést, ami igen költséges mulatság, s fölöttébb kellemetlen, komoly felfor­dulással jár.

Lecsúszik a pala, ha rozsdásak a szögek…

Sok palalapocska csúszik el a helyéről? Ez azt jelzi, hogy a rozsda megette a lapok rögzítőszögeit. Maguk a lapok ettől még kifogástalan állapotban lehetnek – ilyenkor vissza­szögelheti őket, bár néhányat minden bizonnyal cserélni kell. Érdemes rézszöget használni, mert az nem rozsdásodik.

Rá ne lépjen a cserepekre!

A cserepeket egy-egy erősebb szél felemelheti, megrepesztheti, vagy akár le is sodorhatja a tetőről. Még nagyobb kárt okozhat, ha valaki a tetőn mászkálva rájuk lép. Óvakodjon ettől, mert megcsúszhat, ami végzetes lehet Használjon mindig tetőlétrát vagy tetőfedő pallót

A jó pala cseng

A régi palalapok használhatóságát kalapáccsal kopogtatva vizsgálhatja meg.

Jó pala

Amelyik jó állapotban van, az csengő hangot ad, amelyik repedt, az tompát. Nézze meg a palalapok alját is, ugyanis itt kezdenek először porlani, morzsolódni.

A vápákat is nézze át!

A tetőszerkezet lejtős síkjainak belső, homorú találkozási zugát, a vápát deszkákhoz erősített fémvályú fedi. A vápadeszkákat a szarufák tartják. A fémvápát időről időre meg kell tisztítani a szél által odahordott szeméttől, nehogy a kiömlő víz eláztassa a fedélszéket. Figyeljen a lyukakra, repedésekre is. Ezeket ideiglenesen öntapadó tömítőszalaggal szigetelheti.

Ép a pereme?

A nyeregtető szélső cserepei a falsíkon egy kissé túlnyúlva oromszegélyt képezhetnek. Ezt a szegélyt az oromfal tetejébe ágyazott sima cserepek, palalemezek vagy cementkötésű farostlemez csíkok tartják. Nézze meg, ép-e a habarcságy. Ha repedezett vagy hiányos, akkor az erős szél felemelheti és elmozdíthatja a cserepeket