Kültéri munkák

Háztető – Sérült cserepek és palák cseréje

Fül, szeg vagy bilincs

Tetőtípusok

A törött tetőcserép pótlásának módját az szabja meg, hogyan van rögzítve. Az egyszerű cserepek hátoldalán egy úgynevezett „orr” van felül – ez akad bele a tetőlécbe. Ezenkívül minden negyedik-ötödik sort oda is szögelik. Az egymást átfedő cserepeket gyakran szögek vagy a tetőlécre szegeit bilincsek rögzítik. Ezt első ránézésre nem lehet megállapítani – csak akkor, ha a padlástérből nézzük meg.

Rozsdás szegek eltávolítása

Rozsdás szeg eltávolítása

A palalemezek és cserepek rögzítőszögeit egy erre szolgáló célszerszámmal, palabontőval lehet megfogni és elvágni. A cserepek többnyire nincsenek odaszögelve, a palákat azon­ban két szeggel rögzítik, általában középen, de néha felül is.

Cserepek leszedése

Csúsztassa kissé feljebb a törött darab fölötti sor cserepeit. Emelje meg óvatosan a sérült cserépnek a szomszédos cserépre felfekvő oldalát, majd egy kissé elfordítva emelje ki a lapot.

Cserép leszedéseMásik lehetőség: ékekkel emelje meg a törött cserép bal oldali szomszédját és a jobb felső sarkánál találhatót. Vegye ki a törött cserepet. Hódfarkú cserép bontásához egy-egy éket kell óvatosan beütögetni a közvetlenül fölötte elhelyezkedő két cserép alá. Ezután egy kőműveska­nalat a tartóorr alá tolva, vigyázva emelje le a tetőlécről a törött cserepet. Az új cserép felrakása után eltávolíthatja az ékeket is. Ha le van szögelve a cserép, előbb palabontóval ki kell szabadítani.

Színével lefelé…

Ha sok palát kell méretre szabni, használjon palavágót.

Palavágó

Az új palát színével lefelé fordítva vágja méretre -így kissé letöredezik a vágás mentén, s a széle egyenetlen lesz, akár a régi palalemezeknek az idők során kialakult pereme. Másik megoldás: a palát lapjával fektesse a munkapadra, a peremét a padszélhez igazítva. Kőműveskanállal ütögetve „csipkézze” ki a lapot.

Tartófül készítése

Mivel a pótolni való palalapot nem lehet odaszögelni, lemezből készítsen keskeny tartófület. Ekkor a követ­kezőképpen kell eljárnia: a fület a kilátszó palafelületnél mintegy 50 mm-rel vágja hosszabbra, s felül szögelje rá a tetőlécre. Alsó végét pedig hajtsa fel – ez tartja majd a palalapot.

Cserélt lapok palástolása

Ha a tető szem előtt lévő részén kell cserepet vagy palát cserélni, s az új darab nagyon kirí a többi közül, akkor szed­jen le egy régi cserepet vagy palalemezt a tető kevésbé lát­ható pontjáról, az újat pedig annak helyére tegye.

Szöglyukak előfúrása

Új palába vídiaheggyel fúrhat szög­lyukakat. Fektesse a palát deszkára vagy homokágyra, s az alulsó oldala felől fúrja át. Az áthatoló fúró áttöri egy kissé a pala felszínét, így a szögfejnek is megvan a helye a furat körül.

Gerinccserepek rögzítése

Mielőtt friss habarcsba ágyazná a meglazult gerinccserepet, kenjen rá némi polivinil-acetátos (PVA) ragasztót, hogy jobban kössön. Ha nem lehet úgy leverni a régi habarcsot, hogy az alatta lévő cserepek épek maradjanak, akkor tetőszigeteléshez való tömítőmasszával ragassza vissza a cserepet. Ne töltse ki habarccsal a tetőgerinc menti rést. Ez a rés segíti ugyanis a sze­lemengerenda szellőzését, a faanyag szárazon tartását.

Repedt palalemezek javítása

A palalapok vagy cserepek repedéseibe nyomjon tömítőmasszát (balra, távolabb). A másik megoldás az öntapadó tömítőcsík. Előbb szigetelő festékkel alapozza le a palát, majd vágja méretre a csíkot, s-a védőpapírt lehúzva róla – préselje rá a repedésre. Az állóképesség érdekében érdemes egy régi tapétázógörgővel alaposan áthengerelni.

Lépésről lépésre – Palalemez cseréje

Paralemez cseréje

  1. Tolja a palabontót a sérült lap alá, horgas élét akassza be a szögbe, majd a szerszámra mért erős ütéssel vágja el a szöget. Ezután húzza ki a palát.
  2. Keresse meg az eltávolított palalap alól előtűnő tetőlécet, s horganyzott szöggel erősítse hozzá a pótpalát tartó vékony, hajlítható fémlemezt.
  3. A következő lépésben csúsztassa a helyére az új lapot. A fémlemez végét hajlítsa rá az új lap alsó szélére, majd duplán hajtsa vissza, nehogy a hó vagy a jég súlya kihajlíthassa.