Építkezés

Gipsz építőlapok felszerelése a tetőtérben

Amikor a fedélszéket gipsz építő­lapokkal borítjuk, felülről lefelé haladva dolgozunk. Ha fenn víz­szintes felület is van, először azt borítjuk be. Ezután következnek a ferde tetősíkok.

A ferde tetősíkok burkolásánál arra kell vigyázni, hogy meg ne sértsük a párazáró vagy párafékező fóliát csavarokkal vagy sze­gekkel. A munkafolyamat egyébként – az alaplécezettől eltekintve – gyakor­latilag ugyanaz, mint egy szokványos lakószoba mennyezetének burkolása­kor. A szarufákat ugyanis többnyire egyben alapléceknek is lehet használni, így a kiegészítő tartószerkezet tulaj­donképpen csak a vízszintesen felerő­sített tartólécezetből áll.

Ezeknek a tartóléceknek a távolsága példánkban (rosterősítésű gipszlapok esetén) a mennyezeten és a ferde tetősíkon pon­tosan 33,5 cm, a függőleges térdfalakon vagy oldalfalakon 50,25 cm (mindig a lécek középvonalai között mérve), így a lapok szélei mindig lécre feksze­nek fel. A lécek távolsága az oldal­falaktól kereken 5 mm. A lécek kereszt­metszete 24 x 48 mm. A burkolás megkezdése előtt olvassuk el a lapok szállítójának előírásait és az itt meg­adott méreteket (léckeresztmetszet, léctávolság stb.) pontosan tartsuk be.

Mindenre gondoljunk!

Anyagszükséglet

Falécek, facsavarok, rosterősítésű gipszlapok, önmetsző gyorsépítő csavarok, fugázótapasz, akrilmassza, tapéta, falfesték. Ha halogénlámpákat is beépítünk, akkor ezeken felül kábel, védőcső tartóelemekkel, beépíthető lámpák, trafó, szorítókapcsok.

Szükséges szerszámok

Mérővessző (colstok), ceruza, fúrógép, különböző fúrók, akkus csavarozó, vízmérték, szintezőléc, szúrófűrész, lapkarcoló, kalapács, vakolókanál, spatulya, keverőszár, vödör, csiszolópapír, hosszú szőrű festőhenger. Beépített halogén fényvetők esetén ezeken felül oldalcsípőfogó, szorító­fogó.

Időszükséglet

Ferde tetősík borítása rosterősítésű gipsz építőlapokkal. Fa tartószerkezet­tel, festéssel és beépített lámpákkal együtt, kompletten: 0,8 óra/ m2.

Burkoláskor kerüljük a keresztfugákat

Ezután hozzáláthatunk a lapok felsze­reléséhez. Nagy segítséget jelent, ha a csavarokat még akkor elhelyezzük a lapokban, amikor azok a földön fek­szenek. A csavartávolság 10 mm vastag rosterősítésű gipszlapoknál 15 cm (ha a lapvastagság 12,5 mm, akkor 20 cm is elegendő). Ezután másodmagunkkal tegyük fel a lapot a megfelelő hely­zetbe és csavarjuk be a csavarokat. A munkát a lap közepén kezdjük és onnan haladjunk kifelé, ezzel elkerül­jük a lap befeszülését.

A lapok egy­mástól 5-7 mm távolságban legyenek (vagy a fugáknál ragasszuk össze azo­kat). Ebből a szempontból nincs jelen­tősége annak, hogy a lapokat vízszinte­sen vagy függőlegesen helyeztük-e el. A keresztfugákat kerüljük. A lapok pontos méretre vágásához legjobb a körfűrész vagy a lapkarcoló. A lapokat tűzőgéppel is fel lehet erősíteni.

Most a mennyezet tapaszolása következik. Először csiszoljuk le a la­pok szélein és a csavarfejeknél esetleg keletkezett egyenetlenségeket. Söpör­jük le a port, majd egy tiszta edényben keverjük meg a fugázótapaszt (tartsuk be a gyártó használati utasítását). Az első tapaszolást célszerű finoman átcsiszolni, majd egy második, vékony tapaszréteget is felhordani. Az oldal­falak melletti fugákat később rugalmas akrilmasszával töltjük majd ki.

Végezetül tapétázzuk be és fessük át a felületet. A tapétacserét megkönnyítő alapozásra csak a gipszkarton felületeken van szükség, ezzel érjük el, hogy egy későbbi felújítás során a tapétát a felület megsértése nélkül el lehet majd távolítani.

Gipsz építőlapok a tetőtérben

Lépések:

  1. A vízszintes tartóléceket közvetlenül a szarufákra erősítjük fel
  2. Gyorsépítő csavarokkal felszereljük az első lapot a tartószerkezetre
  3. Speciális ragasztószalag gondoskodik arról, hogy a lécek és a fal között ne legyen merev kapcsolat
  4. Egy másik szerelési technika: tűzőgéppel gyorsan megy a felerősítés
  5. A példaként bemutatott esetben ragasztott fugákat alkalmaztunk. A ragasztót felkenjük, majd…
  6. …a megfelelő helyzetben feltesszük a következő lapot. Ezt azután csavarokkal vagy tűzőgéppel fel is erősítjük
  7. A beillesztendő darabokat körfűrésszel vágjuk mé­retre. A lapok azonban lapkarcolóval megkarcolva pontosan törhetők is
  8. A csavarfejeket tapaszoljuk el. A tapaszt tiszta edényben keverjük meg
  9. Amikor a fugaragasztó kikeményedett, a kinyomó­dott ragasztómaradványokat egyszerűen toljuk le
  10. A finomcsiszolás befejezése után a felület tapétázható és festhető