Építkezés

Mésszel, vagy ész nélkül?

Vannak egyértelmű dolgok: ilyen az is, hogy a habarcsok egyik alapanyaga a mész. Olykor azonban alapigazságokat is érdemes végiggondolni, hogy megerősítsük magunkban: amellett, hogy igénybe vesszük az építőanyagipar által felkínált korszerű anyagok adta lehetőségeket, alapvető értékeket nem kell döntéseinkkel veszélyeztetnünk.

Gondoljuk át, hogy a megnyugtató megszokás, amely alapján a habarcsokat mésszel készítjük, milyen alapvető tényeken nyugszik, a mész mely tulaj­donságai adják a habarcsokban való felhasználás alapját.

A mész elsősorban kötőanyag!

Ezt a tulajdonságát évezredek óta ismerik és hasznosítják az építőmesterek. Épített környe­zetünk minden elemében megtalálható a mész mint kötőanyag: az apró falusi házaktól a kastélyok, kúriák anyagain keresztül egészen a hatalmas katedrálisok, vagy akár a piramisok építésekor örökérvényű anyagként tartották és tartják számon. Megbízhatóságát, fontosságát bizonyítani tehát szükségtelen.

Azt azonban érdemes áttekinteni, hogy ezt a szerepet valójában hogyan is tölti be. Ehhez nyújt segítséget a következő, a mész gyártására vonatkozó rövid összegzés.

A mész a legtisztább építőipari alapanyag, gyártása minden adalékanyagtól mentes

A folyamat rendkívül egyszerű: a legjobb minőségű mészkő szabályozott körülmények között való kiégetésével kapjuk az égetett meszet. Ezt építőipari felhasználásra alkalmassá hidrátalas, vagyis vízzel oltás útján tehetjük. Amit az építőmester a zsákban talál, az az oltott mész két formája lehet. Vagy porrá oltott mész, közismert nevén mészhidrát, amely a cementhez hasonlóan por formájú, csomagolása és felhasználási módja a cementéhez hasonló azzal a különbséggel, hogy a könnyebb mozgathatóság, valamint lényegesen kisebb sűrűsége miatt mindössze 25 kg-os zsákokba csomagolják. A másik formája az oltott mész, amely nagyobb mennyiségű vizet tartalmaz és fel­használásra kész állapotú.

Mészgyártás

A mészgyártásban azonban – a közelmúlthoz képest is – több változás ment végbe. Ez elsősorban az égetési folyamat kor­szerűsítése és a minőségellenőrzés területén jelentkezik. A mész bármelyik formáját választjuk is, minden esetben igaz, hogy a mészgyártás is lépést tart a korszerű elvárásokkal.

A mészhidrát csomagolása, a rakatok időjárásálló fóliázása az összes szoká­sos építőanyaggal azonos „komfortot” jelent a felhasználóknak. Ugyanakkor a szabványok változásával párhuzamosan folyama­tos és szigorú minőségellenőrzés mellett folyik a mész gyártása, ami nem csak a mészégetés és hidrátalas folyamatára vonatkozik, de a mészoltók által gyártott mészpép ellenőrzésére is.

Mész mint kötőanyag

Ahogy tehát említettük, a mész a habarcsban kötőanyagként funkcionál, és azáltal fejti ki hatását, hogy a levegő szén-dioxidjával egyesülve köt, illetve szilárdul meg. Ez a folyamat a karbonátosodás, melynek során a mész gyakorlatilag az eredetivel azonosan mészkövet alkot, tehát a habarcsban nem csak a hatása, de a mennyisége is érvényesül!

Repedések…

Ugyanakkor – tizedmilliméteres tartományban – a meszes habarcs rendelkezik úgynevezett repedésátfedő képességgel is, amely az előzőekhez hasonlóan abból adódik, hogy az estleges repedések mentén a levegőben található szén-dioxiddal érintkezésbe kerülő mészszemcsék visszakarbonátosodnak, ezáltal térfogatuk megnő, kitöltve a keletkezett repedéseket. Mindeközben a mész további fontos tulajdonságokkal ruházza fel a habarcsokat.

Minden mester tudja, hogy a habarcs a mésztől válik „zsírossá”, jól kenhetővé. A mész adja a vele készített habarcsok kiváló levegőáteresztő képességét, engedi a falak páraáteresztő képességét érvényesülni. Mindez egyre fontosabbá válik, hiszen a kors­zerű, jó hőszigetelő képességű téglákból épített falak önmagukban is kiváló páraáteresztők, többek között ezzel gondoskodva a kellemes lakóérzetről. A meszes habarcsok ehhez is kitűnően alkalmazkodnak, garantálva, hogy a korszerű anyagok megtartják kiváló tulajdonságaikat.