Falfesték

Miért van a festékben VOC? Van-e VOC mentes festék?

A festék szagáról általában feltételezhetjük, hogy valamilyen káros anyagot lélegzünk be. De tudjuk-e, hogy valójában mennyire jól működik a szaglásunk?

Nemcsak ólmozott festék, – amelyet 1977-ben tiltott be a Fogyasztó Védelmi Bizottság – az egyetlen olyan típusa a festékeknek, amelyeket károsak az egészségünkre. (Ekkoriban egy kisgyermek a ilyen lepattogott, ólmozott festéket evett, ezt követően mentális zavarokban szenvedett.)

Valójában, mégha megfontoltan is választunk festéket, a családunk egészsége érdekében és a környezetünk védelmében is, akkor is hamar rájöhetünk, hogy vannak olyan festékek, amelyek olyan vegyszereket tartalmaznak, – lásd: VOC – melyek negatívan hathatnak az egészségünkre.

Miből is áll a VOC (illékony szerves anyagok)?

A VOC, olyan vegyszereket jelentenek, amelyek a festékben találhatóak meg, amelyek falfestés közben szabadulhatnak fel.

Habár a legtöbb ilyen illékony szerves anyag eltűnik a festékből, ahogy a fal megszárad, de van amelyik sajnos nem. Valójában a festék képes ilyen anyagokat kibocsátani évekkel a festés után is, veszélynek kitéve a családot.

Ezek az anyagok nagyon veszélyesek lehetnek. Pár ok, amiért azok: először is rákkeltőek. Sok festék tartalmaz olyan vegyszereket, mint például benzint, diklórmetánt vagy más néven metilén-kloridot, és más anyagokat, amelyek a rákos megbetegedésekhez vezethetnek. A VOC-ot alkotó anyagok a festékben okozhatnak fejfájást is a festés után, sőt évekkel később akár asztmát vagy más allergiás tüneteket is előidézhetnek.

Joggal felvetődik ezek után a kérdés, vajon miért tartalmazza a festék ezeket az anyagokat, ha ennyire károsak az egészségünkre? :

A VOC gyakorlati funkciója és alternatív megoldások

A VOC nélkülözhetetlen alkotóeleme a festéknek, a száradást és megszilárdulást segíti elő. Amikor az ecsetet belemártjuk a festékbe és ezután a falra kenjük, a VOC az elpárolgott anyagban van – azokat a vegyszereket tartalmazza, amelyek a falat először nedvessé teszik, majd pedig szárazzá.

Többen azt állítják, hogy nem szükséges a VOC ahhoz, hogy a festékben benne legyen. Manapság, mivel nagy figyelmet szentelünk az egészségünkre, és többet is tudunk a veszélyes mellékhatásairól ezeknek az anyagoknak, a festékgyárak többsége az alacsony- vagy a VOC anyagoktól mentes festékeket ajánlják.

Mi az a VOC mentes festék?

A VOC-mentes festék, csak öt vagy kevesebb grammot tartalmaz ezekből az anyagokból, literenként. (Ez csak a latex festékekre igaz, amelyet a legtöbben a háztartásoknál használnak.)

A festék, amely kevesebb mint 250 gramm VOC anyagot tartalmaz literenként, azt alacsony-VOC tartalmúnak nevezünk. Mint ahogy a legtöbb egészségesebb lehetőség, a mentes és az alacsony VOC tartalmú festék, általában többe kerül, mint az átlagos festék..

Éppen ezért, egyesek saját gyártású festékekkel is próbálkoznak, állati származékokból és mészkőből. Általánosságban a saját készítésű festékekkel előbb-utóbb problémákba ütközhetünk, mint például: először is meg kell győződnünk, hogy milyen a szoba páratartalma, hány réteget kell kennünk, milyen hozzávalókhoz lesz szükségünk, ahhoz, hogy jól sikerüljön a festés, és hogy mennyire legyen tartós a festékünk. Ennek ellenére sok olyan vállalat van, amely erre specializálódott. Ezeknek a listáihoz, kattints ide.

VOC mentes festék a legjobb választás

Ha színvonalas festékhez ragaszkodsz, amely nem káros az egészségre, akkor a mentes-vagy az alacsony VOC tartalmú a legjobb választás. Ha a szoba, nem lesz állandóan tele, mint például egy garázs, vagy egy raktár, akkor a legkedvezőbb választás a hagyományos festék, amely egyszerűbb és költségtudatosabb választás.