Falfesték

Hogyan működik az alacsony-VOC tartalmú festék?

Legkevésbé azon kéne aggódni, hogy kiömlött a festék. Sok festék nagy mennyiségű káros anyagot tartalmaz amely felhordás után a lakótérbe párolog.
Legkevésbé azon kéne aggódni, hogy kiömlött a festék. Sok festék nagy mennyiségű káros anyagot tartalmaz amely felhordás után a lakótérbe párolog.

Vegyünk egy mély levegőt! Jó érzés, igaz? Sok ember számára a frissen felkent festék szaga, felér a frissen vágott fű illatával. Milyen jó is lenne, ha a kozmetikai ipar ezeket a különös illatokat, parfüm formájában is árulná! Minek is neveznék? A „rákkeltő anyagok illata”? … A „légúti problémák parfüme”?

Mit is tartalmaznak a festékek?

Másfelől, azért nem biztos, hogy ez egy jó ötlet. A hagyományos, háztartási festékek 10,000 vegyi anyagot tartalmaznak, amelyből 300 mérgező, 150 pedig rákot okozhat. Ezek a káros anyagok megtalálhatóak az illékony szerves anyagok közé sorolhatóak, azaz rövidebb nevén VOC. Ezek nem azok a vegyszerek, amelyeket magunkra akarnánk fújni, vagy a saját lakásunkban akarunk tudni.

Mi történik a VOC vegyületekkel a festés után?

A VOC-anyagok, instabil, szén tartalmú vegyületeket tartalmaz, amely előszeretettel párolog el, ezzel pedig a levegőbe kerülve, mérgező lehet. Ahogy a légkörbe kerülnek, azonnal reakcióba lépnek más elemekkel, amelyek az ózont alkotják, amely légszennyezéshez és betegségekhez vezetnek, különösképpen légzőszervi betegségekhez, fejfájáshoz, szemkönnyezéshez és szédüléshez. Sok VOC anyag köthető a vese és a májrákhoz is.

És mi történik a mérgező kipárolgással az elkövetkező években?

Ahogy a festék megszárad, ezek a veszélyes anyagok felszabadulnak, levegőbe kerülnek. Ha mindez a házon belül történik, ott még inkább veszélynek vagyunk kitéve, mivel tízszer magasabb lehet a szennyezési szintje, mint ha házon kívül festenénk. Habár a VOC szint festés közben, vagy közvetlenül utána a legmagasabb, sajnos még évek múltán is szivárognak ezek az anyagok. Valójában a VOC anyagnak, mindösszesen csak az 50%-a párolog el első alkalommal, a többi viszont…..

Ugye nem lélegezne be kipufogófüstöt?

Tehát nem túlzás azt állítani, hogy a frissen festett termékek a legkörnyezetszennyezőbbek. Ezek az anyagok a második olyan VOC források, amelyek a legtöbb káros anyagot bocsátják ki, közvetlenül az autókból kiáramló gázok után. A festők rendszeresen ki vannak téve a festék gőzének, amely növeli a rákos megbetegedések kockázatát a körükben, csökkenti az agyi funkciókat, veseelégtelenséget és más betegségeket okozhat.

Ennek az információnak a tudatában, a vásárlók elkezdték követelni a biztonságosabb megoldásokat. Kezdve az alacsony-, és a mentes-VOC festékkel, amely manapság széles közben elérhető, és a legtöbb festékgyár forgalmazza.

Ha azon gondolkozik, vajon miért tarthatott ez ilyen sokáig, akkor a válasz az, hogy mindeddig a VOC-anyagokat tartották a leglényegesebb alkotóelemnek a festékekben.

Festék összetevők és azok elemzése

Amint felkented a második, vagy a harmadik réteg festékedet, a „csináld-magad” projektedben, leginkább arra gondolunk, mennyire elfáradtunk, minthogy azon merengjünk, hogy mi van a festékünkben. Azonban a festék összetétele meghatározza, hogy még mennyi minden dolgunk lehet vele később.

A festék hagyományosan három fő alkotóelemből áll:

  1. Pigment: ez adja a festék színét.
  2. Maga a kötőanyag: ez segíti a pigment anyagot, hogy illeszkedjen a felszínre.
  3. Oldószer: hígítónak is nevezik, ez az, amely folyékonnyá teszi a festéket, hogy könnyebben lehessen kenni.

A felsorolt három összetevő közül a legtöbb VOC anyagot az oldószer tartalmazza. Ez azért van, mert az oldószer (amely szintén folyékony) úgy lett kialakítva, hogy hamar elpárologjon, elválva a két „szilárd” anyagtól, amelyek a falainkon maradnak. A festékek, főleg a szilárd összetevői több pigmentet hagynak hátra, így szükséges más anyagokat is alkalmazni.

A festék VOC tartalma gyorsan elpárolog, károsítja az ózonréteget és az Ön egészségét
A festék VOC tartalma gyorsan elpárolog, károsítja az ózonréteget és az Ön egészségét

Az oldószerek egy része lehet oldószeres (magas VOC tartalmú), vagy vízbázisú (alacsony-, vagy mentes VOC tartalom).  A latex festék, amelynek alacsonyabb VOC szintje és rendszerint sokkal környezet barátabb is, mint az olaj alapú festékek, vízbázisú oldószert tartalmaz.

Az ismertebb olaj alapú oldószerek, mint a lakkbenzin, formaldehid és a metilbenzol, emellett még számos más alkoholok, ketonok, acetinok és aroma összetevők. Mielőtt elpárolognak az oldószerek, amelyeket fentebb is bemutattunk a festéshez, az olaj festékeket nagyon nehezen lehet kezelni, és ritkán is használják.  Most egyre több helyen használják, a környezeti és egészségi okok miatt.

Az autógyártásban is megjelent ez a fajta hozzáállás. A Toyota, Ford, Mazda és a General Motors szerzett néhány jó pontot a vásárlóitól, még pedig azzal, hogy áttértek a környezettudatosabb festékekre. Ahhoz, hogy csökkentsék a VOC anyagok mennyiségét, minden egyes új autó legyártásánál, a gyárak víz alapú festékeket használnak, az oldószeres festékek helyett. A Ford szintén sokkal környezetbarátabb vegyszereket használ a festékeikben. Az alacsony-VOC tartalmú festékek, nem minden autó fedőrétegben használják, és ez sajnos nem csökkenti drasztikusan a VOC mennyiséget, amelyet az autók vezetésével kikerülnek a levegőbe, de minden apróság számít.

Függetlenül attól, hogy az olajos alapú oldószereket mással helyettesítik, sajnos nem szabadulunk meg egykönnyen a káros vegyszerektől teljesen. A pigment és a kötőanyagok szintén tartalmaznak VOC anyagot, és mind a három fő alkotóelem tartalmaz magas szintű mérgeket is. Például a kadmium, és a króm, – veszélyes metálok – néha megtalálhatóak a pigmentben is. Ezek az anyagok többnyire azt próbálják megakadályozni, hogy ne penészesedjen a fal, illetve, hogy minél tovább maradjon fent.

Miközben az alacsony-VOC tartalmú festékek csak abban mutatkozik meg, hogy alacsonyabb szinten találhatóak meg ezek az anyagok, mint a hagyományos festékekben, eközben van pár olyan festék, amely szintén ilyen mérgező anyagokat bocsát ki.

Alacsony-VOC tartalmú, VOC-mentes festékek és egyéb megoldások

A legtöbb alacsony-VOC tartalmú festéknek jó hírű forgalmazóik vannak, akik 50g/L vagy még ez alatti szintűt árusítanak. Vegye figyelembe, hogy a festékes vödrökön lévő VOC értékek a pigmentek és egyéb összetevők hozzáadása előtt lettek kikalkulálva, viszont ezek a hozzáadott anyagok szintén tartalmaznak VOC anyagokat. A pigmentek kb. 10 g/L VOC-t tartalmazhatnak.

Ahogy előzőekben olvashattuk, attól függetlenül, hogy a vállalatok visszavettek a VOC-anyagok szintjéből, ez még nem jelenti az, hogy a festékek már nem tartalmaznak mérgeket. Ha emiatt tényleg aggódsz, akkor van megoldás rá. A VOC=0.000 g/L VOC-t  festék például, garantáltan környezetbarát!

Hozzátéve még az alacsonyabb tartalmú VOC szinthez. A Green Seal jelölésű festékeket eltiltották attól, hogy olyan mérgező vegyszereket használjanak, mint például a karcinogének (rákkeltő anyagok), reproduktív mérgek, veszélyes légszennyezők, nehéz fémek és a formaldehid fajtái.  A Green Seal jelölésű festékek tisztíthatóak,  dörzsállóak, moshatóak.

Az alacsony-, és a mentes-VOC festékeken túl, találkozhatunk még természetes festékekkel is, amelyek elsősorban természetese anyagokból készülnek, mint például agyag, borostyán, lenmagolaj és mészkő. Amióta nem használnak szintetikus olajból készült termékeket, a természetes festékek, „természetesen” alacsony VOC tartalommal bírnak, amelyeket  az EPA szab meg. Azonban, tartalmazhatnak olyan jelentős szintű anyagokat, amelyek nincsenek szabályozva, például citrusolaj és terpenes, amelyekre érzékenyek lehetnek az emberek. Szóval, az a tény, hogy természetes anyagokból készül egy festék, még nem jelenti azt, hogy nem káros az egészségünkre. A kadmium például, és a metál néhány sárga festékben is megtalálható, amely nagyon mérgező. Éppen ezért jobb, ha mindig ellenőrizzük, mit tartalmaz a felhasználni kívánt festék.

A legtöbb ember az alacsony-VOC tartalmú és az egészségre nem káros festékeket keresi. A tej alapú festék a könnyen elérhető tej proteinből készül, és csak pár olyan anyagot tartalmaz, amely káros lehet. Ha egy Martha Stewartnak tartod magad, akkor a saját egészséges festékünket is elkészíthetjük, olyanokból, mint tojás, liszt, lenmagolaj és mészkő.

Amíg a legtöbb alacsony-VOC tartalmú festékek és más földbarát festék alternatívák párosíthatóak a hagyományos festékekkel, nem mindegyikre igaz ez. Attól függően, hogy milyen oldószer van benne, nem mindig kenhető olyan jól a festék, így nehezen is alkalmazható. Néhány alternatív oldószer lassabban szárad (amióta nem annyira „párolgósak”), mint a többi , úgy hogy több időt kell várni a felkent rétegek között. A másik hátrány az lehet, hogy a legtöbb sötét színű festékben több a VOC-anyag. Legvégül amíg az alacsony-VOC tartalmú festékek ugyanannyiba kerülnek, mint a hasonló festékek, sok természetes festék pár száz forinttal drágább.

Azon túl, hogy átgondoljuk, hogy milyen VOC-szintű festéket és más mérgeket tartalmazó festékeket vásárolunk, egy másik tanácsot is adunk: olyat keressünk, amelyben kevesebb, mint 30% szilárd anyag van. Ebben az esetben talán nem kell a harmadik réteget is felkenni. Ez az információ általában a festék címkéjén található meg.