Falfesték

4 veszélyes anyag otthon, amely veszélyezteti egészségét!

kornyezetbarat-festekNem túl bonyolult kitalálnunk, hogyan is nézhet ki egy környezetbarát ház: energiatakarékos rendszer, jól szigetelt ablakok és falak, talán egy kis beltéri növénykert, és egyéb dolgok. De figyelünk arra, hogy mit kerüljünk el? A vegyszerek és anyagok, amelyek a házunk részét képezik, (mint például: ragasztó, építőanyagok és a festék) kibocsáthatnak olyan veszélyes mérgeket, amelyek fenyegethetik a családunk egészségét. A következőkben négy veszélyes anyagot mutatunk be:

 1. VOC

A VOC, azaz az illékony szerves anyagok, olyan szerves szennyeződések, melyek szinte minden háztartásban megtalálhatóak: festékek, tisztítószerek, tartós festékek és bútorok. Mindezek az otthoni levegőt szennyezik, és fejfájástól, hányingertől kezdve, máj és vese betegségeket is okozhatnak. Hogyan tudjuk mindezt elkerülni? Keressünk alacsony-, vagy VOC-mentes termékeket: a legkisebb kiszerelésben vásároljuk ezeket és lehetőleg szellőztetett helyeken használjuk őket.

2. Flatálok

Azok a vegyszerek, amelyeket a flatál észterek közé sorolunk, megtalálhatóak a kezdve legtöbb parfümtől, zuhanyfüggönytől, egészen a ragasztóig és a rovarirtóig, egyszóval nem egyszerű őket elkerülni. A flatálok, a levegőben, vízben és az ételben is lehetnek, így rákkeltő anyagokká is válhatnak. Tisztítsa meg a konyháját az olyan ételektől, melyek műanyagba, vagy dobozban tárolandóak, és tegye a maradékot üvegben, műanyag helyett.

3. Formaldehid

A formaldehiddel több helyen is találkozhatunk, például az építőanyagokban, a fa termékekben, mint például falemezekkel burkolt helyeken, MDF bútorlapok, és szemcsedarabokban, amelyek formaldehided tartalmazó ragasztóval vannak összeillesztve. A formaldehidtől bekönnyezhet az ember szeme, hányingert is okozhat, és állatokon végzett kísérletek bizonyítják, hogy előidézheti a rákot is. Ahhoz, hogy mindezt elkerüljük, figyeljünk arra, hogy frissen préselt fatermékeket ne vegyünk, amelyek karbamid gyanta helyett, fenol gyantával készültek, és győződjünk meg arról, hogy a lakás jól ki szellőztethető legyen!

4. Petróleum

Hogyha a lakásunkat ténylegesen környezetbaráttá akarjuk tenni, akkor kerüljük a petróleumot annyira, amennyire csak lehetséges. Ez nem csak azt jelenti, hogy hibdrid autót vezessünk, vagy hogy alternatív energiát használunk! A petróleum olyan dolgokban található meg, mint a parafin viaszban, teflon termékekben, körömlakkban és a műanyagban. Mi a legegyszerűbb módja, hogy csökkentsük a fogyasztását? Legyünk minél tudatosabb vásárlók és mindig gondoljuk át kétszer, mielőtt vásárolnánk valami újat!