Hasznos - Ártalmas

Gyomirtó szerek – Tippek a biztonságos permetezéshez

A kertészek arzenáljának hatékony fegyve­rei a gyomirtók.

Hatásukat tekintve többféle gyomirtó létezik: a kontakt gyomirtó csak azokat az évelő gyomnövényeket irtja ki, amelyekhez hozzáér, a totális gyomirtó végig­megy az egész növényen egészen a gyökérig, a kikelés előtti gyomirtó a talajban sarjadó magokra hat, a kikelés utáni gyomirtó a növekedésben lévő növényt támadja meg, a szelektív gyomirtó pedig csak bizonyos fajtájú növényeket öl meg.

Mindegyik végzi a maga dolgát, de ko­rántsem veszélytelenek:

A nem megfelelő hasz­nálat esetén egészségi károsodást okozhat­nak. A gyomirtó, ha lenyeljük, belélegezzük, vagy a bőrünkön keresztül felszívódik, szám­talan tünetet okozhat a bőrirritációtól a fejfá­jáson át a szédülésig. Hosszú távú érintkezés esetén ennél is súlyosabb hatásai lehetnek, pl. látáskárosodás, idegrendszeri rendellenes­ségek, rák és egyéb betegségek.

A helytelenül használt gyomirtók ártal­masak a környezetre is

Szennyezik a víz­készleteket, kipusztítják a halak és a madarak táplálékául szolgáló, apró vízinövényfajták egy részét, sőt még a velük érintkező halakat és madarakat is.

Tippek a biztonságos permetezéshez

Ha gyomirtó permetet használunk, gondosan kövessük a termék használati utasítását. Figyeljünk oda, hogy milyen védőöltözékre van szükség, és hova dobjuk ki a kiürült flakonokat. Íme néhány további javaslat.

  • Ne feltételezzük, hogy ha adott mennyi­ségű gyomirtó jó, akkor a még több még jobb. Ez nem így van.
  • Ha a gyomirtó a bőrünkre kerül, alaposan mossuk le az érintett bőrfelületet.
  • A lekezelt területekre se embert, se házi­állatot ne engedjünk a termék leírásában ajánlott ideig.
  • Külön permetezőt és locsolókannát hasz­náljunk a gyomirtók kiszórására. Ezeket a gyermekektől távol tároljuk.
  • Erős szélben ne permetezzünk, mert meg­ölhetjük a hasznos növényeket is, és több vegyszert lélegzünk be.
  • Ne alkalmazzunk kikelés utáni gyomirtót, ha eső várható: lemossa a vegyszert, amely így bekerül az élővizekbe, ill. a talajvízbe.

A gyomirtók természetes alternatívái

A gyomirtók biztonságos használatának alap­ja, hogy takarékosan bánjunk velük. Lehet, hogy a gyomirtókkal tudunk a legjobban megszabadulni a mérges szömörcétől, de a pázsit és hobbikert gondozásakor alkalmaz­hatunk biztonságosabb megoldásokat is:

  • Gyomlálás. Ez a régimódi módszer idő­igényes, de jól beválik. Feltétlenül virágzás előtt húzzuk ki a gyomnövényt, mert később többet kell vesződni vele.
  • Talajművelés. A növények között kapáljuk meg a talajt, így eltávolíthatjuk a gyomnö­vényeket még mielőtt szárba szökkennek.
  • Forró víz. A járdakövek repedéseiben nö­vő gyomnövényeket könnyen kiirthatjuk, ha leöntjük őket forrásban lévő vízzel.
  • Talajtakarás. A talajtakarás során a nap­fény megvonásával szorítjuk vissza a gyomnövényeket. A szerves takarók- levágott fű, száraz levelek – lebomlásuk során gazdagítják a talajt.

További módszer a gyomnövények meg-fojtására a polipropilénből készült „gyomta­karó”. De a legjobb módszer, ha jó fejlődési feltételeket biztosítunk az általunk ültetett növényeknek, hiszen az egészséges növények és a sűrű pázsit nem hagy teret a gyomoknak.