Hasznos - Ártalmas

Gáztűzhely – Minimalizáljuk a mérgezésveszélyt!

A régebbi típusú elektromos tűzhelyek sütőszálaival ellentétben, amelyek lassan melegszenek fel és hűlnek le, a gáztűzhelyek égői azonnal nagy hőt adnak. A gáztűzhelyek további előnye, hogy az áramkimaradások nincsenek hatással a gázszolgáltatásra, és Magyarországon a gáz olcsóbb is, mint az elektromos áram.

A gázláng az égéstermékek mellett, amelyek felgyűlve halálos veszélyt is hordoz­hatnak, nitrogén-dioxidot is termel, ami hozzájárul­hat a gyermekkori asztma kialakulásához, és erősen párásíthatja a levegőt.

Vigyázat! A szén-monoxid gázról ismert, hogy halálos mér­gezést okozhat, különösen alvó emberek esetében. Az ilyen tragédia elkerülésének érdekében szereltessünk fel szén-monoxid-detektort.

A gáz árnyoldalai

A gáztűzhellyel kapcsolatban a legnagyobb probléma a robbanás ritka, de valós veszélye. Gázszivárgás esetén a felgyülemlett gázt akár egyetlen szikra is berobbanthatja – tragikus eredménnyel. Ezért jellegzetes szagú „jelző” anyagot adnak a gázhoz.

Ha gázszagot érzünk, ellenőrizzük, hogy minden égő ki van-e kapcsolva, és hogy az őrlángok nem aludtak-e el. Ha egyik eset sem áll fenn, és mégis gázszag van, akkor mindenki azonnal hagyja el a házat, és hívjuk a gázszolgáltatót. (Legjobb, ha mobilról vagy a szomszédból, mert a házban a telefon használata vagy akár egy villanykapcsoló felkapcsolása is létrehozhat egy olyan szikrát, amely felrobbantja a gázt.)

Kevésbé drámai, de valószínűbb a gáz­mérgezés veszélye

A gáztűzhely nem megfe­lelő üzembe helyezése és használata követ­keztében az égési melléktermékek – többek között a szén-dioxid és a nitrogén-dioxid – nem tudnak megfelelően eltávozni, és fej­fájást, szédülést, kimerültséget, krónikus hörghurutot és más tüneteket okozhatnak. A házak túlzott szigetelése korlátozza a friss levegő bejutását, vagyis a természetes lég­cserét. Szigeteltetés után tehát újra meg kell vizsgáltatni, hogy a gázkészülékek működése elég biztonságos-e.

A tökéletlen égés következtében keletkező szén-monoxid belélegzése halálos is lehet. Ez a színtelen, szagtalan gáz a véráramba kerülve oxigénhiányt okoz az agyban. A szén-mono­xid-mérgezés enyhe esetben influenzaszerű tünetekkel jár, viszont súlyos esetben eszmé­letvesztést, sőt halált is okozhat.

Minimalizáljuk a mérgezésveszélyt!

Bár a gáztűzhelyek általában csak igen kis mértékben szennyezik a helyiség levegőjét, ezt a szennyezést még tovább csökkenthet­jük. Ne főzzünk olyan nagy lángon, hogy a lángok az edény oldalát nyaldossák, mert ezzel csak pazaroljuk a gázt és növeljük a szennyezést.

Győződjünk meg arról, hogy a gáz haté­konyan ég-e el. Ideális esetben a láng egye­nes, kék színű. Az ugráló, pislogó, sárga hegyű láng (és a kormos lerakódás a láboson) arra utal, hogy túl kevés a levegő a gázkeve­rékben. A magas, sziszegő láng túl sok leve­gőt jelez. Mindkét esetben szerelőt kell hívni.

A gáztűzhely felett elhelyezett elszívó­ventilátor segítségével a kéménybe vagy a szabadba vezethetők az égéstermékek. Főzés közben mindig kapcsoljuk be az elszí­vót, és havonta egyszer ellenőrizzük, hogy megfelelően működik-e. (A gáztűzhelyek ventilátorai nem olyan hatékonyak, mint a kazánoké, ezért soha ne használjuk a gáz­tűzhelyet fűtésre, még akkor se, ha a ventilá­tor a szabadba viszi az égéstermékeket.)

Ha otthonunkban gáztűzhely (vagy egyéb gázzal működő berendezés) üzemel, szereltessünk fel szén-monoxid-detektort. Ez hasonlóan néz ki és működik, mint a füstjelző, és hangos riasztással jelzi, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid gyűlik össze a levegőben. A szén-monoxid-detektor életet menthet.