Hasznos - Ártalmas

Otthonunk hőszigetelése

Otthonunk hőszigetelésével jelentős összegeket takaríthatunk meg mind télen, mind nyáron. Az utólag beépített szigetelés ára is rendszerint három-öt év alatt megtérül. Egyes szigetelőanyagok azonban ártalmasak lehetnek az egészségre, különösen akkor, ha nem szakszerűen kezelik és építik be őket.

Szigetelőanyag-fajták

Leggyakrabban az üvegszálas szigetelőanyago­kat, azaz az üveggyapotot használják, amely olcsó, könnyen beépíthető, ráadásul tűz- és nedvességálló is. A favázas házak többségét és a padlástereket üveggyapottal szigetelik. A teret lazán kitöltő, üvegszálból, cellulózból (újrahasznosított papírból), kőzetgyapotból vagy lenrostból készült szigetelőanyagokat gyakran csövön keresztül nyomják be a szige­telendő hézagokba.

A szigetelőhabokat, ame­lyek alkalmazása mindenképpen szakembert kíván, nagy nyomású tartályból nyomják a különböző nyílásokba. Az üvegszálakból, polisztirolból vagy poliuretánból (tökéletlen égése során cián keletkezik!) készült merev táblákat a fapadlók alatt, ill. a falak külső szi­getelésére használják.

Szigetelési gondok

Az üvegszálak érintése vagy belélegzése kelle­metlen tüneteket válthat ki: bőr- és szemirri­tációt, orrdugulást, torokkaparást. Bár nincs minden kétséget kizáró bizonyíték, nem va­lószínű, hogy az üveggyapot (és a többi mes­terséges, üveges rost) komoly veszélyt jelent.

Bár a cellulóz népszerű és olcsó szigetelő­anyag, több hátránya van: égésgátló vegy­szerrel – bórsavval – kezelik; a nedvesség, a rovarok és a rágcsálók is károsíthatják; és hajlamos az összetömörödésre. Egyesek érzé­kenyek lehetnek a cellulózban lévő bóraxra, festékekre vagy színezőanyagokra.

A melegvíz-vezetékek, kazánok és bojlerek szigetelésére széles körben használt azbesztről utóbb kiderült, hogy szálai belélegzése légúti megbetegedéseket és tüdőrákot okozhat. A 70-es évek népszerű szigetelőhabja, a karbamid-formaldehid nem megfelelő beépítés esetén formaldehid gázt bocsáthat ki, amely szem- és tüdőirritációt, fejfájást és szédülést okozhat. E két anyagot már nem használják.

Szigeteljünk okosan!

  • Szigeteléskor viseljünk részecskeszűrős maszkot! Az üvegszálas anyagokkal vég­zett munkához vegyünk fel az egész testet fedő ruhát, védőkesztyűt és -szemüveget.
  • Az ablakok vagy a konnektorok körül alkalmazott üvegszálas szigetelőanyag nem kerülhet az épület belső terébe!
  • Ha csak egy szobát szigetelünk, a munká­latok közben zárjuk el a lakás többi részét, új házba pedig addig ne költözzünk be, amíg el nem készül a szigetelés.
  • Ha csak lehet, műanyaggal burkolt üveg­szálas szigetelőelemeket használjunk, mi­vel ilyenkor nem kerülünk érintkezésbe az üvegszállal (feltéve, hogy nem kell felvágni a táblákat). A különlegesen csavart üveg­szálakból álló anyagok esetében elvágás­kor sokkal kevesebb szál jut a levegőbe.
  • Üveggyapot helyett más anyagokat is használhatunk, pl. parafát (bár ez nagyon drága) vagy formaldehidmentes habot.
Vigyázat! Ha úgy gondoljuk, hogy otthonunkban azbeszt ­vagy karbamid-formalde­hid-tartalmú szigetelő­anyagok vannak, kérjünk szakértői vizsgálatot. Ne próbálkozzunk az ilyen szigetelés saját kezű eltá­volításával!