Hasznos - Ártalmas

Hogyan kerüljük el a dugulást? Lefolyótisztítók

A lefolyót eltömíti szappanmaradék, szőr, haj és számtalan egyéb dolog, ami fel­gyűlik a csövekben. Mit tegyünk? Mielőtt a lefolyótisztítóért nyúlnánk, jusson eszünk­be, hogy vannak kevésbé mérgező megoldá­sok, és hogy a dugulás megelőzhető.

Maró hatású lefolyótisztítók

A szupermarketek polcain található lefolyótisztítók többsége valószínűleg tartalmaz va­lamilyen maró vegyszert, pl. lúgot vagy kén­savat, ami szó szerint átégeti a dugulást. Bár ezek a tisztítószerek valamennyire megbízha­tóak, a legveszélyesebb háztartási termékek közé tartoznak, és használatuk különleges gondosságot igényel. Húzzunk gumikesztyűt, vegyünk fel védőszemüveget és hosszú ujjú ruhát. Gondoskodjunk a helyiség megfelelő szellőzéséről.

Ha a folyadék a bőrünkre vagy a sze­münkbe kerül, legalább 15 percig öblítsük tiszta, folyó vízzel az érintett területet. Telje­sen eldugult lefolyó esetén azért veszélyes ilyen vegyszert használni, mert ha nem sikerül az áttörés, a csőben rekedt vegyszer meg­rongálhatja a lefolyócsövet.

A lefolyótisztítókat a gyermekek elől el­zárva tároljuk. A vegyszer lenyelése súlyos belső égési sérüléseket okoz.
Tünetei: éles fáj­dalom a szájban, a torokban és a hastájékon, nehéz légzés a megduzzadt torok miatt, hasmenés. Ha véletlen mérgezésre gyanakszunk, itassunk az illetővel tejet vagy vizet, és azon­nal hívjuk a mentőket. Ne akarjuk meghány­tatni a sérültet, mert a vegyszerek kifelé jövet ugyanúgy kárt okoznak, mint befelé menet.

Egy csepp megelőzés

Hogyan kerüljük el a dugulást?

Hetente egyezer sütőpor és ecet keverékével öblítsük át a lefolyókat. Egy fazék forró víz vagy az enzimtartalmú tisztítószerek szinten megoldást jelenthetnek.

  • A dugulás megelőzésére ne hasz­náljunk vegyszeres lefolyótisztítót, mert tönkreteheti a csöveket.
  • A főzés után megmaradt olajat, zsiradékot ne öntsük a lefolyóba.
  • Minden lefolyóba helyezzünk szűrőt, ami nem engedi lefolyni a haj- és szőrszálakat, illetve az ételmaradékot.

Biztonságos elhárítás

Az alábbi módszerekkel elkerülhetjük a vegyszeres tisztítószerek használatát.

  • Gumipumpa. Lefolyó-tisztító alkalmazása után ne használjuk, mert a felfröccsenő vegyszer égési sérülést okozhat.
  • Házi készítésű keverék. Keverjünk össze egy csé­sze sütőport egy csésze ecettel (só hozzáadásával még jobb hatás érhető el). A pezsgő keveréket öntsük a lefolyóba, fed­jük le a nyílást, és várjunk 15 percet. Öblítsük le két liter tűzforró vízzel.
  • Csőgörény. Kölcsönöz­zünk vagy vásároljunk egy ilyen rugalmas fém­kábelt, ami át tudja vág­ni magát a duguláson.
  • Enzimtartalmú tisztító­szerek. Ezek ártalmatlan baktériumokat tartal­maznak, amelyek átrágják magukat a szappanon, zsíron, szőrön és egyéb szerves anyagokon. (Teljes eldugulás esetén nem hatásosak.) E szerekkel többször át kell mosni a lefolyót.
  • Kevésbé maró vegyszerek. Mossuk át a lefolyót 0,5 dl 3%-os hidrogén-peroxid­dal. Vigyázzunk, szembe ne kerüljön!

Vigyázat! A kereskedelmi forgalom­ban kapható lefolyótisztító szerek használata után soha ne öntsünk ammóniát vagy más vegyszert a lefo­lyóba, mert keveredésük­kor ártalmas gőzök kelet­kezhetnek.