Hasznos - Ártalmas

Lakásunk levegője: beltéri légszennyezés okai

A levegőszennyezés szó hallatán valószí­nűleg a szmog vagy az ózonlyuk jut eszünkbe – vagyis olyan dolgok, amelyek a bejárati ajtón kívül vannak. De tisztában vagyunk-e azzal, hogy az otthonunk vagy a munkahelyünk levegője ezeknél is nagyobb veszélyt jelenthet az egészségünkre? A beltéri szennyező anyagok – az egyszerű penész­gombáktól a korszerű anyagokból származó vegyszergőzökig – igen veszedelmesek, mert időnk nagy részét a négy fal között töltjük.

A beltéri légszennyeződés az 1970-es évek óta jelent komoly problémát: a növekvő energiaárak miatt egyre többen szigetelik ott­honaikat és irodáikat, jelentősen csökkentve ezzel a házba szabadon beszivárgó friss, ill. az onnan kijutó elhasznált levegő mennyiségét, így a szennyező anyagok bent rekednek.

A beltéri légszennyezés fő összetevői a benti forrásokból felszabaduló gázok (VOC – káros anyag kipárolgás, amely a legnagyobb felületen a festett felületen tud távozni, így ajánlott VOC mentes beltéri falfestékeket alkamazni) és részecskék. Hatásukat tovább súlyosbíthatja a túl magas vagy túl alacsony páratartalom, ami fokozhatja egyes mérgező anyagok mennyiségét.

A leggyakoribb házi szennyező anyagok a következők:

 • Égési melléktermékek. A dohány égése­kor, a hibás fa-, olaj-, gáz-, petróleum-vagy kőszéntüzelésű fűtőberendezésekből, ill. a sérült kéményekből színtelen gázok, pl. szén-monoxid vagy nitrogén-dioxid kerülnek a levegőbe.
 • Biológiai szennyező anyagok. Gombák, vírusok, állati szőr és korpa, baktériumok, poratkák, csótányok és virágpor.
 • Illékony szerves vegyületek. Építőanya­gokban, bútorokban és háztartási termé­kekben használt, szénalapú vegyületek. A leggyakoribbak a formaldehid (ragasztók, ragasztott bútorok, függönyök és bútor­kárpitok, vasalást nem igényelő ruhane­műk), az alkoholok (szőnyegek, kozmeti­kumok, illatszerek), a benzol (festékek és lakkok), ill. az ammónia (tisztítószerek).
 • Rovarirtók. Mérgező vegyszerek, amelye­ket a rovarok és egyéb kártevők elpusztí­tására használnak.
 • Radon. Színtelen, szagtalan radioaktív gáz, amely a talajból a földes padlón,a betonpadlók és falak repedésein, a pad-lóösszefolyókon és a csatornaszivattyúkon keresztül juthat be a lakásba.
 • Részecskék. A levegőben lebegő parányi szemcsék, pl. azbesztből (régen az épüle­tek tűzvédelmére és szigetelésére használ­ták ezeket), ill. ólomból (festékekből és lágyforraszokból).

Veszélyek

A rossz minőségű beltéri levegő kétféle káro­sodást okozhat: a „beteg épület szindrómát”, amely a nem megfelelő szellőzésű épületek­ben lakóknál vagy dolgozóknál alakul ki, ill. az „épület okozta betegségeket”, amelyek az épületben található méreganyagokkal (pl. az­beszt, ólom) való érintkezés hatására lépnek fel. A szennyező anyagok szerepet játszhat­nak az immunrendszer meggyengülésében, az asztma, az allergiák és eseten­ként más súlyos betegségek kialakulásában.

A beltéri légszennyezés gyakran tüsszögést, krónikus köhögést, hányingert, fejfájást, bőrkiütést, kimerültséget, szédülést, valamint a szem, az orr és a torok irritációját váltja ki. Egyes egészség­károsító hatások súlyosak, sőt akár végzetesek is lehetnek, és néha csak évekkel az adott anyaggal való érintkezés után jelentkeznek.

Szennyező anyagok és az ál­taluk okozott betegségek:

 • Dohányfüst: légzési prob­lémák, tüdőrák, szívbetegségek.
 • Ólom: a vese és a központi idegrendszer károsodása; mag­zatoknál és kisgyermekeknél jelentkező fejlődési zavarok.
 • Radon: tüdőrák.
 • Szennyezett fűtő- vagy légkondicionáló-rendszerek: legionáriusbetegség.
 • Penész: allergiák, asztma és leukémia.
 • Szén-monoxid: kis koncentrációban meghűlésszerű tünetek, nagy koncentrá­cióban halál.
 • Formaldehid és azbeszt: rákos daganatok.

Mikor forduljunk szakemberhez?

Ha olyan allergiás vagy egyéb panaszaink vannak, amelyeket gyanúnk szerint valamilyen háztartási szennyező anyag okoz, kérjük orvos segítségét a tüneteket kiváltó okok azonosításához. A környezetvédelmi ellen­őrök felmérhetik a beltéri levegő minőségével kapcso­latos problémákat, és meg­felelő megoldásokat javasol­hatnak.

A veszély kiküszöbölése

A szennyező anyagokra a legfogékonyabbak a kisgyermekek, az idősek és az allergiás sze­mélyek. A csecsemők különösen veszélyezte­tettek, mivel a tüdejük még fejlődésben van. Szakértők szerint a beltéri szennyező anyagok hozzájárulhatnak a hirtelen csecsemőhalál szindrómához – a dohányfüst vagy azon vegyszerek miatt, amelyek a kicsi szobájában lévő szintetikus anyagokból (új padlósző­nyeg, kiságy, matrac, takaró, játékok, ruhák) származnak. A biztonság kedvéért minden új, szintetikus anyagból készült tárgyat vagy holmit szellőztessünk ki vagy mossunk le és ki, mielőtt a gyerekszobába vinnénk. A gye­rekeket soha ne tegyük ki dohányfüstnek!

Szellőztetés

Ha a levegő szennyeződését nem tudjuk meggátolni, az épület szellő­zésének javításával távolíthatjuk el a leghatékonyabban a káros anyagokat. Amikor csak lehet, tartsuk nyitva az ajtókat és ablakokat. A kültérbe vezető szellőzőjáratok ne legyenek eltömődve. A ventilátorok mozgásban tartják a levegőt. A légkondicionáló berendezés nyitott szellőzővel való használata is segíthet.

Az asztali vagy nagyobb méretű légtisztító berendezések szintén csökkenthetik a levegő szennyezettségét, de nem képesek kiszűrni a gázokat, pl. a szén-monoxidot vagy a radont. A ház minden szintjén szereljünk fel szén-monoxid-érzékelőket – még a pincében és a tetőtérben is. A radonszennyezettség mérését legjobb szakemberre bízni.

Egy csepp megelőzés

A légszennyezés elkerülése

Gyakran nyissunk ablakot, és a belső ajtókat tartsuk nyitva. Nyirkos helyen szereljünk fel a bel­ső levegőt a szabadba fújó ventilá­tort. Ha ez nem segít, próbálkoz­zunk páramentesítő készülékkel.

 • Ne dohányozzunk a lakásban.
 • Gyakran mossuk ki, ill. csereijük a párásítók, a párátlanítók és a lég­kondicionáló berendezések szűrőit.
 • Ha gázzal főzünk, használjunk elszívót, vagy nyissunk ablakot.
 • Ellenőriztessük lakásunk radon- es ólomszennyezettséget.
 • Használjunk olyan háztartási tisz­títószereket, beltéri falfestékeket és rovar­ölődet, amelyek nem mérgezők.
 • Új padlószőnyeg leragasztása után szellőztessünk.
 • Minden évben a fűtési szezon előtt ellenőriztessük a fűtőberendezése­ket és a kéményeket.