Hasznos - Ártalmas

A légkondicionálók rejtett veszélyei

A légkondicionáló berendezés elviselhető­vé teszi a forró, párás napokat. Csök­kenti a hőmérsékletet, és kicsapja a levegőből a vízpárát, amitől hűvösebb és szárazabb lesz a helyiségben a levegő. A kényelem mellett a légkondicionáló megvéd számos, a hőség okozta bajtól, pl. a hőgutától.

A hőguta (ami­kor a szervezet elveszíti hőleadási képességét) életveszélyes állapot, amely néhány perzselően forró, nyirkos nap alatt is kialakulhat. Leáll az izzadás és a testhőmérséklet felszö­kik. A szív- és cukorbetegek, ill. azok, akik antihisztamint, vízhajtót, béta-blokkolót vagy érszűkítő hatású orvosságot szednek, külö­nösen ki vannak téve a hőguta veszélyének. Néhány légkondicionált helyiségben eltöltött óra azonban visszafordíthatja a folyamatot.

A légkondicionáló egyúttal kiszűri a polle­neket, a gombákat, a penészspórákat és a port is, amelyek asztmás és allergiás reakció­kat válthatnak ki.

Rejtett veszélyek

A rosszul karbantartott légkondicionáló pon­tosan azokat a problémákat okozhatja, ame­lyeket egyébként megelőzni hivatott. Az elha­nyagolt, piszkos szűrő a pollenek, gombák, penészspórák és baktériumok melegágya, amely asztmarohamot okozó allergéneket, a szem, az orr és a torok izgalmát, sőt még influenzaszerű megbetegedéseket is okozó mikroorganizmusok millióit juttatja a szoba légterébe.

Megfelelő karbantartással minimá­lisra csökkenthetjük ezeket a veszélyeket

Ha­vonta egyszer porszívózzuk ki a szűrőt, majd mossuk át szappanos vízzel. Mielőtt vissza­tennénk, győződjünk meg róla, hogy teljesen megszáradt. Fertőtlenítőspray használatával távol tarthatjuk a szűrőről a penészgombá­kat. Ha a légkondicionálóhoz eldobható szű­rőbetét tartozik, akkor ne felejtsük el az aján­lott időközönként kicserélni.

Kórokozó baktériumok

A nagy épületek légkondicionáló berende­zései még komolyabb veszélyt jelenthetnek, mert ezek víztartályaiban elszaporodhatnak a kórokozó baktériumok. Amikor Philadelphiá­ban az Amerikai Légió 1976-os kongresszu­sának résztvevőinél járványos tüdőgyulladás lépett fel, a kutatók kimutatták a halálos kór­okozót a szálloda levegőjében, amelyet a lég­kondicionáló-rendszer keringetett.

Az újon­nan felfedezett kórokozó neve Legionella pneumophila lett. A nagy légkondicionáló berendezésekben szaporodó egyéb mikroor­ganizmusok túlérzékenységen alapuló tüdő­gyulladást (allergiás alveolitist) válthatnak ki. Ez az állapot a mikroszkopikus méretű szer­ves szennyeződések belélegzése révén jön létre, amelyek gyulladást okoznak a tüdő léghólyagocskáiban, és légzési zavarokhoz vezethetnek.

Útközben

Az autók légkondicionálói más problémákat rejtenek. E berendezések belseje meleg, nyir­kos és sötét – ideális táptalaj a gombák és penészspórák szaporodásához. Az allergiások a légkondicionáló bekapcsolása után válasszák inkább a friss levegőt, mint az autó körbeforgatott levegőjét, a szellőző fúvókáit ne az arcuk felé irányítsák, és jó néhány perc­re húzzák le az ablakot, hogy a mikroorganizmusok és az allergének eltávozhassanak. Ha a probléma továbbra is fennáll, érdemes a szervizben fertőtleníttetni a légkondicioná­lót, ami kb. három hónapra csíramentesíti.