Festés, tapétázás

A lemeztapéta felragasztása és festése, szegélyek kialakítása

A külföldön már elterjedten használt méretre vágott vastag lemeztapéták felhasználása kissé eltér a tekercsben vásároltakétól. Ezeket a lemezeket általában csak a fal alsó részére szokták használni.

Lemeztapéta ragasztása

Lépések:

 1. A ragasztó felhordása előtt itassuk át a lemez hátát meleg vízzel, majd hagyjuk szikkadni. így kellően megduzzad a tapéta, és a falra ragasztás után sem fog felhólyagosodni.
 2. Bőségesen kenjük be a lemez hátát ragasztóval, főleg a szélekre ügyeljünk. A lemeztapéta alá szükség van alaptapétára.
 3. Ragasszuk a lemezt a falra. A munkát érdemes a falsarokban kezdeni. Szintezővel ellenőrizzük, hogy pontosan függőleges-e a lemez.
 4. Simítókefével óvatosan távolítsuk el a levegőbuborékokat; vigyázzunk, nehogy megsértsük a mintázatot. Lemeztapéta ragasztása
 5. Amint egy fallal elkészültünk, folytassuk a munkát a következőn. Újra a falsarokból induljunk ki, pontosan illesztve a lemezek szélét.
 6. A falsarokban kittel (fatapasszal) tömítsük a hézagot.

Lemez darabolása

Ha szükséges, vonalzó és vágókés segítségével vágjuk el a lemeztapétát.

Lemez darabolása

Szegélyek kialakítása

Szegélyelemmel még jobban emelhetjük a felület szépségét. A normál tapétaszegély azonban nem a legmegfelelőbb erre a célra, mert a domború mintázat teljesen elnyomná. Használjunk inkább a lemez anyagából készült vastagabb szegélyt, amelyet a lemezhez használt ragasztóval rögzítünk. Jól mutat azonban a lemezek tetején körbefutó, fa szegélyléc is, mert határozottan és hangsúlyosan zárja le a felületet. A szegélylécet ízlésünk szerint festhetjük vagy pácolhatjuk.

Lemeztapéta festése

A lemezetapétákat sokféleképpen festhetjük: használhatunk egy vagy akár több színt is. Példánkon izgalmas, patinás hatású burkolat készítését mutatjuk be; itt egyszerre többféle technikát is alkalmaztak. A lemeztapéta helyett vastag, textúrált felületű tapétát is használhatunk.

Lemeztapéta festése

Lépések:

 1. A textúrált felületnek köszönhetően egyaránt alkalmazhatjuk a festékleszedéses vagy a domborulatok kiemelésének technikáját. Először tisztítsuk meg a lemezek felületét lakkbenzinnel, majd hagyjuk megszáradni. A dúsan díszített felületeken, mint amilyen a képen is látható, fordítsunk gondot az apró részletekre, és távolítsuk el a legapróbb szennyeződéseket is. Munka közben viseljünk védőkesztyűt.
 2. Vigyünk fel egy alapozó olajfestékréteget. Minden apró részletet egyenletesen fessünk le, vigyázva, nehogy megfolyások keletkezzenek. Finom, körkörös mozdulatokkal hordjuk fel a festéket, hogy mindenhová jusson. A továbbiakban már vizes alapú festékeket is használhatunk.
 3. A patinás hatás eléréséhez vigyünk fel egy halvány festékréteget a lemez teljes felületére. A legjobb, ha vizes alapú emulziós festéket használunk, mert ebből egy nap alatt két réteget is felhordhatunk. Amint a második réteg is megszáradt, kezdhetjük az antikolást.
 4. Mártsunk be egy minifestőhengert sötétebb festékbe. A felesleges festékmennyiséget húzzuk le egy darab papíron. Nagyon finoman menjünk végig a felületen; csak a kiálló domború részeket érintsük. Vigyázzunk, nehogy túl erősen nyomjuk a lemezre a hengert, mert akkor a mélyedésekbe is bekerül a festék.Lemeztapéta festése 2
 5. Ugyanígy vigyünk fel még egy színt. Esetünkben a rozsdabarna remekül párosítható a szürkészölddel. Ismét vigyázzunk, nehogy túl erősen nyomjuk a hengert. Próbáljuk meg változó intenzitással felhordani a színt, hogy egyes helyekre kevesebb, máshová több jusson belőle.
 6. Keverjünk ki sötét szürkészöld színű lazúrfestéket, és kenjük át vele az egész felületet. Most az egész felületet le kell fedni az áttetsző réteggel.

Patinás falburkolat

Patináns burkolat

Ezzel a technikával fantasztikus felületeket készíthetünk, amelyek harmonikus hátteret adnak az antik bútoroknak és dísztárgyaknak. További lazúrfestékréteg felhordásával még plasztikusabbá tehetjük a burkolatot.