Festés, tapétázás

Festett díszítőszegély elkészítése, tapétaszegély felragasztása

A szegélyezésekkel remekül díszíthetjük a falfelületeket. A festett motívumokkal vagy a szegélytapétákkal emelhetjük az egész helyiség színvonalát, vagy hangsúlyozhatunk egy kisebb részletet is.

Festett motívumok

A szegélyeket gyakran festéssel készítik. Sokkal érdekesebb lehet azonban a hatás, ha a falra sablon segítségével motívumokat másolunk. A szokatlan helyre, például a padló szegélyléce mellé is készíthetünk sormintát, sőt, még tovább fokozhatjuk a hatást azzal, ha a fal felső sarkában az egész szobában körbefut a minta.

Festett motívumok

Lépések:

  1. Ragasztószalaggal ragasszuk föl az alsó szegélyléc fölé a sablont. A festés megkezdése előtt ellenőrizzük, hogy teljesen vízszintes-e, majd stencilező ecsettel másoljuk át a motívumot.
  2. Vigyünk fel egy második színt is, hogy plasztikusabb legyen a minta.
  3. Helyezzük odébb a sablont. Pontosan illesszük az előző motívumhoz, hogy folytonos legyen a szegély.

Tapétaszegélyek

Ahogyan a képeken látható, tapétacsíkokkal is remekül kihangsúlyozhatjuk például az ajtókat. A szokásos módon kell felragasztani a csíkokat, annyi eltéréssel, hogy sarkoknál ferdén illeszteni kell az elemeket.

Tapétaszegélyek

Lépések:

  • Ragasszunk fel két csíkot, a saroknál fedjék át egymást. Amikor méretre vágjuk a szegélydarabokat, mindkettőn hagyjunk elég ráhagyást, hogy a saroknál legyen elég helyünk megkeresni a pontos illeszkedést.
  • Az ajtótok sarkánál átlós irányban vágókéssel (snitzer) vágjuk át az anyagot, közben vigyázzunk, nehogy belevágjunk az alatta levő felületbe.
  • Újra húzzuk fel a tapétacsíkokat, és távolítsuk el a két levágott, felesleges darabot. Ezekre már nincsen szükség, ki lehet őket dobni.
  • Ezután simítsuk vissza a helyére a tapétaszegélyt, pontosan egymás mellé illesztve a ferdén elvágott részeket. A ragasztómaradványokat nedves szivaccsal töröljük le. A tok másik sarkánál ugyanígy járjunk el.
Jó tudni! Válasszunk olyan mintázatot, melyet derékszögben elfordítva is illeszteni lehet. Erre a célra nem minden minta alkalmas!