Festés, tapétázás

Festékfelületek érdesítése és csíkozása (minták a falon)

A nagy egybefüggő falfelületeket érdesítéssel tehetjük változatosabbá, ha a finom textúrájú mintázatot több rétegben alakítjuk ki, plasztikusabbá válik a felület.

Érdesítés

Lépések:

  • Szabálytalanul váltakozó irányú, enyhén hullámzó ecsetvonásokkal hordjunk fel a felületre lazúrfestéket. Nem kell tökéletesen lefedni a felületet, a kisebb foltokat úgyis eltüntetjük majd az érdesítés során.
  • Amint 1 m2-nyi területtel elkészültünk, kefével alakítsuk ki a mintázatot. Nyomkodó mozdulatokkal dolgozzunk, de csak a sörték hegye érjen a falhoz. Tartsuk mindig ugyanabban a helyzetben a kefét. Amint elkészültünk egy szakasszal, hordjunk fel újabb festékréteget, és hasonló módon érdesítsük. A kefe sörtéiről minden egyes falszakasz elkészülte után mossuk le a festéket.
  • A falsarkokban stencilező ecsetet használjunk, hiszen ezekhez nehéz lenne a lazúrecsettel hozzáférni.

Érdesített falfelület

Érdesített felület

Ezzel a technikával csodálatos, meleg fényű felületeket készíthetünk; a különbözőképpen visszavert fénysugaraknak köszönhetően plasztikus, térbeli hatást érünk el.

Csíkozás

Egy speciális eszközzel, a csíkozófésűvel erősen plasztikus felületű, dekoratív mintázatot hozhatunk létre. A gumifésűk kialakítása eltérő lehet; az alapelv azonban, vagyis hogy a lazúrfesték színes csíkjait az alapszínnel kombináljuk, mindegyiknél megegyezik, bármelyik fajta fésűt használjuk is.

Csíkozás

Lépések:

  1. Hordjuk fel szabálytalanul váltakozó irányú ecsetvonásokkal a lazúrfestéket. Egyszerre csak 1 m2-nyi területet fedjünk le, hiszen a festék gyorsan megszárad. Ügyeljünk rá, hogy mindenhova kerüljön festék.
  2. Hogy egyenletesebb legyen az összhatás, érdesítsük a festékbevonat felületét.
  3. Ezután következik a csíkozás. A fésűt húzzuk végig függőlegesen  a festékezett felületén; minden egyes lehúzás után távolítsuk el a fogak között beragadt festéket.

Csíkozás 2