Festés, tapétázás

Antikolás – Hogyan “öregítsük” a festékbevonatot?

Az antikolt festékbevonatokkal barátságosabb, otthonosabb hangulatot teremthetünk. Számos módszer létezik arra, hogy „öregítsünk” a festékbevonaton, ezek közül kettőt mutatunk be.

A festék egy részének eltávolítása

Legideálisabb alkalmazási területe a faburkolatok felülete; minél nagyobb a felület, annál jobban érvényesül az összhatás. A színek kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a világos alapozóréteg egy sötétebb színű fedőréteg alatt jobban érvényesül.

Antikolás

Lépések:

  1. A világos alapréteget közvetlenül a kezeletlen fafelületre hordjuk fel, majd hagyjuk megszáradni.
  2. Ezután azokon a területeken, ahol szeretnénk, hogy az alapozóréteg kilátsszon a felső festékréteg alól, hordjunk fel vazelint. A megfelelő hatáshoz a deszkák szélén érdemes a vazelinsávokat felhordani.
  3. Hordjuk fel a sötétebb színű fedőfestéket a teljes felületre, majd hagyjuk megszáradni.
  4. Finom csiszolópapírral dörzsöljük át a felületet. Mivel a vazelinen nem tapad meg a fedőfesték, a csiszolópapír ezeken a helyeken leszedi azt. Minél tovább csiszoljuk a felületet, annál több fedőfestéket szedünk le.

Töredezett festékbevonat létrehozása

Sokféle módszerrel hozhatunk létre ilyen régiesnek tűnő festékbevonatot. Az egyik leghatékonyabb megoldás töredezett felületet adó lazúrfesték használata. A felhordás módja gyártmányonként eltérhet; az alábbiakban egy általánosan használt technikát mutatunk be.

Töredezett felület

Lépések:

  • Hordjunk fel egy alapréteget a falra. Erre a célra inkább az élénk, világos színű festékek felelnek meg, mert jobban érvényesül a színük a vékony repedésekben.
  • Ezután bőségesen hordjuk fel a töredezett felületet adó lazúrfestéket. Nagyon fontos, hogy azonos irányú ecsetvonásokkal dolgozzunk.
  • A fedőfestéknek szánt emulziós festéket hígítsuk fel vízzel; 10 rész festékhez adjunk egy rész vizet. Egy-másra merőleges, egymást soha nem keresztező ecsetvonásokkal hordjuk fel a felületre; a már befestett felületre sose térjünk vissza! Hamarosan láthatóvá válnak a repedések.

Repedezett hatású felület

Repedeztt hatású felület

A repedezett hatású festés bolondos, izgalmas mintázatú bevonat, a színek és a textúra izgalmas kombinációja.